lauantai 27. helmikuuta 2010

Spelttivehnä

Tähän alla olevaan tulee varmaan korjauksia.
No, ollaan nyt kuitenkin asia linjalla, ei vain viljan tuotannossa josta voidaan sitten siirtyä kevyesti ihan asiattomiin juttuihin(i). Musiikkina minulle tätä kirjoittaessa on ollut on Helmut Lotti.

Spelttivehnä on nyt kuitenkin hakusanana - etenkin kun tuo kasvihuoneeni kato romahti.

Speltti - hakekoon kuka haluaa sen netistä  - se on kuitenkin jotain ihan alkua, kaiken alku.
Historiaa muinaisuudesta.

Kun katselin aikoinaan vuosi, pari sitten talousrakennukseni päätyä ja näin,  mitä siihen voisi tulla lauloin varmaan mielesäni laulua, lauluja Amore.
Tai oikeastaan enemmän Danny Boy - kun kaikesta pitää sopia eukon kanssa ja se on sitten ihan ... - ja joskus - sopimisessa saattaa olla paras tulos ....
En silloin oivaltanut, en edes tiennyt että nyt oltiin siinä "Speltti" jutussa - näin nopeasti.

Nyt pitää laitaa verstaani jutut sivuun ja keskittyä todella uuden (purettavan)  siiven, rakennuksen osan uudelleen rakentamiseen sokkelista lähtien -ja sen alta. Se päätalossa.

Alku tarkoitaa rakennus piirustukset. Eli ja joten - minun tulee saada ne valmiiksi ennen lumien lähtöä.
Nyt on vain yksi juttu, entiset suunnitelmat  eivät enää kelpaa minulle.
Ja piirtämissäni uusissa kuvissa - niissä jäi vain tekemättä eri tasot oikealla tavalla toteuttamatta (tekninen vika).
 Siten en voi käyttää niitä kuviani ja joudun tekemään sitten tavallaan kaiken alusta alkaen uudelleen.
Asiasta josta puhun on blogini historiassa eri juttuina.

Ja saatiin tasakatto tontille!

 Naapuri tuli kalareissulta, sanoi heti että olen näköjään liittynyt "tasakatto" porukkaan. Ihmettelin että mistä se nyt puhuu ja kysyin kun en ymmärtänyt.
Sanoi että olen näköjään kehittänyt jotain uutta kasvihuoneeseen.

Käänsin katseeni siihen suuntaan - ja kuinka olla - kasvihuoneessa ei ollut KATTOA!
Se saamri oli romahtanut kasaan!

OK - päätalon katolta lumia tuli itsestään alas - tuli myös verstaan katolta.
Miksi - ihmettelin - oli vain nolla keli.

Kosteus oli yli 90 joten oletin lumen imeneen itseensä kosteutta kuten sieni ja tiheys kasvoi ja painovoima hoiti loput. Muilta katoilta lumi tuli alas - kasvihuoneessa rakenteet pettivät.

Totta puhuen ajattelin tänään, kun kävin sahamassa puita että huomenna vedän lumia pois, ja uudelleen kun kauhoin Citikan esiin lumesta.

Eukko oli ajatellut ihan samaa, muutamaan kertaan, että huomenna.

Vajaa tunti siitä se sitten rojahti kasaan. Valokuva siitä huomenna.

Eilen tein lumitöitä - maan rajassa. Tänään tein niitä sitten katon rajassa - ja se jatkuu - jos ei huomenna niin sitten maanantaina.
Viimeksi sitä ole 60-80 cm nyt noin 30-50 cm.

Oikeastaan lumen luonti katolta olisi aika helppoa jos ei turvallisuudesta välittäisi. Nyt aikaa ja voimia kului sen turvaköyden kanssa.

En saanut koko kattoa hoidetuksi, voimat loppuivat ja se tarkoitti sitä että turvallisuus vaarantuu.

Viereinen kuva. Maasta katon rajaan on noin 3 metriä.

PS. Seuraavaksi kun teen katon kasvihuoneeseen se EI ole 2x2, teen sen kakkosnelosesta ja samalla teen kattoon riittävän jyrkän kulman, että ihan varmasti lumet valuvat alas!

perjantai 26. helmikuuta 2010

Pitäisikö vaihtaa "Aliasta"?

Tuli tuossa iltapäivällä mieleen että tämä Ukko pitäisi ehkä vaihtaa aliasta kun ei jaksa tonttuilla ulkona kuten nuorempana väsymättä.

Tein jonkin verran lumitöitä, ja sitä lunta oli. Yksi kohde oli veneen katolta jonne sitä oli taas kertynyt ihan riittävästi, itse asiassa liikaa.

Sitten oli moottorisahan terän viilaus, tankkaus ja ei kun lautakasan kimppuun ja siinä ne voimat lopulta sitten hiipuivat. Ei se sahaaminen niinkään vaan niiden saamarin lautojen repiminen pressun alta. Tiukasssa olivat vaikka olin poistanut sen päältä noin 60 cm lunta, ties monesko kerta tämän talven aikana. Aina sitä pyryttää siihen paikkaan.

Suunnitelmissa on nyt sahata kolmena neljänä päivänä peräkkäin muutama kottikärryllinen, eli tankillinen bensaa per päivä.

Onneksi seuraavat päivät ovat nollan tietämillä ja se tietää ainakin lämmityksen tarpeen pienenemistä. Samalla sähkölasku pienenee. Jo sitä on odotettu!

Pitää vielä ottaa tiettyjä valokuvia ennen kuin lumen pita alkaa kutistumaan. Sitä on runsaudessaan ihan ihmeteltävän paljon.

tiistai 23. helmikuuta 2010

Huippu nopea Bosch

Vein GTM 12 Professional yhdistelmäsahani viime viikon Torstaina Mikkeliin, josta myyjä postitti sen sitten Perjantaina Vantaalle huoltoon.
En olisi uskonut että nyt Tiistaina Itella toimittaa sen kotiovelle!

Kone on korjattu ja valmis töihin.
Todella huippunopeaa palvelua Boschin huollosta!

Krapula ilman viinaa

Niin, sitä voi saada krapulaisen olon, kuten minä tänään, ilman viinaa.
Siihen riitti eilen annettu piikki, eli se sikajuttu.

Ihan sikamainen juttu. En ole "päässyt" verstaaseen useampaan päivään, kohta viikkoon kun en viitsinyt lämmittää sitä siedettävään tasoon edes. Se on keikkunut 5-6 välillä.
Tänään oli ihan OK tuo alkulämpö ja hetkessä sain sen siihen 12 tasolle. MUTTA, niin mutta. Ei sitä mitä aloin tekemään tullut mitään.

Se alkoi jo aamusta tekstini parissa. Se vain muuttui päässä kummalliseksi puuroksi enkä meinannut saada siitä kokonaisuudesta tolkkua - joten lähdin verstaaseen.

Kuumeilua ei ole tullut - ainakaan vielä eikä käsi kipeytynyt. Eukolla nousi pieni kuume ja veto poissa.
Olen kait niin kyllästetty etteivät ne rokotteen jutut heti pääse vaikuttamaan.

Ei kiva :o(

torstai 18. helmikuuta 2010

Niin se sitten alkoi

Tein tänään muutaman video otoksen ja muistin että kameraan pitää hankkia uusi muisti, niin ja saa olla samalla nopeampi. Sitten seuraavaan kuvaukseen täytyy ottaa läppäri verstaalle jos kortti täyttyy ettei tarvitse kävellä sisälle.

Kokemus oli oikeastaan ihan mielenkiintoinen, ETENKIN kun kuvaukseen ei ollut käsikirjoitusta eikä ohjaajaa. Sitä vain luriteltiin vapaan tajunnan virran mukaan.

Sitten olikin aika illalla editoida mitä syntyi, oikeastaan arkistoida tulevaa käyttöä varten.
Nyt kun kun se sitten alkoi, niin homma jatkuu tekemäni perus tekstin parissa siten että siihen alkaa muotoutumaan hieman asiaakin ja oikeassa järjestyksessä, oikeilla teemoilla ja yksityiskohdilla.

Kun tässä kevään aikana videoita valmistuu ne on sovitettava kirjaseen ja päin vastoin, kirjan tekstiä videolle, eli esimerkkejä.

Alla ensimmäinen "tekeleeni" :o)

tiistai 16. helmikuuta 2010

Segmentointini fragmentoituu

Talvinen kuva eiliseltä päivältä ulko-oven edestä


Niin, Segmentointini fragmentoituu keskenään yhteensopimattomiin juttuihin.


Edellinen lause syntyi aamulla kun aloin kirjoittamaan ihan muuta - tälle sivulle,  ja sen myötä aloittamani kirjoittaminen johti toiseen ja laajeni ja laajeni ja siitä syntyi ajatus josta pieni avaus siihen alla, kursivoituna.

Segmentointi esimerkki
Eli, ajattelin taltioida laajemmin valokuvia, myös videona sekä kokemuksiani kirjoittaen sen kaiken laajemmin muistiin, jopa aivan olennaisista, perus asioista joihin en muutoin kiinnittäisi huomiota, vielä vähemmän ottaisin valokuvia tai edes kommentoisin sitä.

Eli, ajattelin tehdä opetusvideon ja siihen tekstiosan, pienen kirjasen. Se voisi olla valmis alkukesästä, valmis myyntiin. Enkä tee sitä siten että saan negatiivista palautetta siihen. Se on osa yksi ja haluten sitten osa 2 (eli II) myös myyntiin.
Ennakkotilauksia otetaan vastaan :o)

Uskon että siitä tulee ihan hyvä. 
No, joka tapauksessa alla alkutekstiä siihen kokonaisuuteen joka tulee tietenkin muuttumaan - eli jalostumaan. Se on nyt - jo noin 8 sivua valmiina 12 px fontilla - vapaata tajunnan virtaa. Ja se on vasta alkua. Sellainen hahmotelma.


Esimerkki siitä millaista EI saa tehdä ja miten siitä voi välttyä

Kirjoitan tätä sillä ajatuksella että kokoan kokemuksiani itselleni muistiin sekä jaettavaksi myös muille - jotka ajattelevat itselleen "eläkeläisen, tai työttömän  puuharrastusta" - puuhastelua kotiverstaassa josta saattaa saada myös hieman tuloja jos on myynnissä aktiivinen.
Heidät huomioiden tulen jakamaan myös muita vihjeitä joista saattaa olla apua.
Edellisen lisäksi ja jatkoon sen verran etten ole ihan noviisi puutöissä. Aikaisemmat kokemukset liittyvät pikemminkin suurempiin kokonaisuuksiin ja joihinkin erikoisjuttuihin, mm. lavasteisiin teatteriin. Viimeinen jonka tein oli tuotantoon Aleksanterin teatteriin Helsingissä. Kokemusta on toki myös ihan "puusepän" pienestä näpertelystä. Se siitä kehumisesta.
Palaan myöhemmin tavallaan alkuun, koneisiin ja käsityökaluihin, kohdistettuna ihan harrastelijoille, etenkin niille jotka ajattelevat aloittavansa "jotain". Eli, miten voin aloittaa koko homman - ja samalla saada muutaman oikotien, ellei onneen niin ainakin tietynlaiseen menestymiseen ja välttää suurimmat kummajaiset jotka tuovat pahan mielen ja mahdollisesti tunteen ripustaa hanskat naulaan.
Tähän liittyy tekstiosuus (kirjanen) valokuvilla ja Video, mahdollisesti DVD jos menen ja ostan uuden kameran.
Uskon siitä aika paljon joka tuottaa avun monelle joka lähtee siihen mitä itse lähdin tekemään, myös niille uusille nikkareille joilla ei ole aikaisempaa kokemusta. 

Alla pitkä luettelo miten edetä ja millaisia koneita ja laitteita kannattaa hankkia ja mitä ei, sekä miten niistä saa heti paremman ja miten pienellä vaivalla voi säästää jopa tuhansia euroja.

lauantai 13. helmikuuta 2010

Opiskelua

Se on sitten ollut päivä opiskelun parissa - samalla kun meille vaihtui Kiinalaisittain Uusi Vuosi - se on sitten Tiikerin vuosi. Tietää rahan tuloa mutta ei niinkään niille jotka ovat syntyneet Tiikerin vuonna - kuten minä.

Aamulla muistin kuin muistin poikani syntymäpäivän ja kiirehdin soittamaan onnittelut - etten sitten unohtaisi.
Opiskeluni on ollut puutöiden parissa, segmentoitujen juttujen kanssa. Eilen vaurioitunut saha on näköjään sittenkin lähdössä maahantuojan huoltoon. Odotan kuitenkin ensin uuden terän saapumista, jospa se sitten siitä tokenisi - mutta epäilen.

Se minkä olen oppinut on - tekemisen kautta on tarkkuuden merkitys. Segmenttien valmistus on kuta kuin yhtä kuin kirurgin työ.
Kulmien asteet pitää olla just eikä melkein ja sahaus ehdottomasti "kirurgin tarkkuudella". Muutoin niiden yhteen liittämisessä syntyy ongelmia, joka tietää rumaa jälkeä. Ja myös muita juttuja pitää huomioida ja tekemiseen ei ole kuin "se yksi oikea tapa". Se vain pitää löytyä. YouTube ei siihen paljoa apua anna.

Kun renkaat on sitten valmiina ja liimattu yhteen onkin vuorossa sorvaus. Siinä ei sitten kannata mokata eikä päästää talttaa nirhaisemaan ja eksymään omille teille. Ellei asiaan keskity kunnolla voi iso työ mennä pilalle.
Mikäli kappale on 20 cm korkea ja kukin rengas 2 cm, niin kappaleita menee 120, eli 12 per rengas. Niiden tekemiseen menee hetki vaikka sen tekisi sarjatyönä.

Alla video kulhosta, joka on itse asiassa makeisrasia jonka ulkohalkaisija on valmiina noin 14 cm ja korkeus 7.

perjantai 12. helmikuuta 2010

Sukukalleudet ja näkö vaarassa

Aloitin päivän tehdäkseni Ystävänpäivän lahjan naapurin Leenalle, minun ikäinen ja kehitysvammainen, ihan mukava tyttö.
Eukko osti karkkia - eli teen sellaisen kannellisen rasian jossa voi pitää herkkuja.

Valitsin raaka-aineeksi mahongin josta aluksi pätkäsin sopivan palan, noin 52 cm ja rimoitin sen sitten n. 20x25 mm kokoon. Sahauksen jälkeen vedin ne sitten tasohöylän läpi. Ja sitten vain palikoimaan, eli tekemään niistä segmenttejä.

Asettelin aluksi jikin stopparilla ja pätkäisin aluksi 15 asteen kulmassa pienen palan pois ja sitten pamahti.
Vaikka minulla oli suojakuulokkeet ja niissä soi Radio Nova kuulin äänen voimakkaana ja rätinää. Samalla tunsin alavatsassa kutinaa ja jaloissa.

Sammutin sahan ja totesin että lattialle oli tullut joitakin mustia paloja - joista sitten poimin pari kookkaampaa ylös ja ihmettelin mitä helvettiä.

Sitten näin pieniä mustia paloja kaikkialla vajaan 40 neliön verstaani jokaisessa nurkkauksessa.
Osa oli takertunut paitaani ja housuihini, niitä pieniä mustia muovipaloja.

Mitä tapahtui selkeni varsin nopeasti. Terän takana oleva muovinen kappale - joka ohjaa purut imuriin räjähti tuusan nuuskaksi. Parhaimmillaan sen paksuus lähentelee juuresta 3-4 milliä. Muovi on kovaa kuin "lasi" ja se särkyi kuten lasi, hyvin terävillä kulmilla - kun kokeilin yhtä sormeeni se oli kuin hyvin teroitettu taltta. Pienimmät palat näkyivät mutta olivat vaikeita ottaa sormella.

Kasvoihin ja ylävartaloon niitä ei onneksi lentänyt. Ja onneksi koneella on 3 vuoden takuu, saan uuden osan sekä uuden terän joka vaurioitui.
Olin ja matkalla Mikkeliin hakeakseni uuden terän, parhaalla mahdollisella alehinnoilla himpun alle €80.  Puhuin autossa Boschin huollon päällikön kanssa ja hän postittaa uuden osan ja terän - joten mitä sitä uutta ostamaan ja käännyin takaisin kotiin.

Kun irroitin vaurioituneen terän totesin että itse akseli tai laakeri oli saanut kipeää - eli itse asiassa koko kone taitaa lähteä sitten Vantaalle takuu huoltoon. Ja se voi kestää pitkään.
Voi -- ja liuta, ja pitkästi rumia sanoja.

torstai 11. helmikuuta 2010

Sisälle vaikka väkisin

Oli näköjään Varpuspöllö, tutki paikkoja ja etenkin keittiömme ikkunan takana kiinnosti muuta enemmän.

Kahden yrityksen jälkeen se luopui sisälle tulosta. Oletan sen saaneen, ainakin pienemmän pääsäryn lennettyään päin lasia.

Hauska veikko - vaikka en tiedä sukupuolesta mitään.

keskiviikko 10. helmikuuta 2010

Segmentonti puutyössä

Segmentonti puutyössä, siitä löytyy lukuisia esimerkkejä YouTube videoiden kautta.


Mutta, kun sitä olen tutkinut - ja etsinyt - se varsinainen loppu tuote tuodaan esille - ei se miten se itse asiassa tehdään.
Miten nuo segmentit - eli palikat tehdään - niiden osuus toistaiseksi on laskettavissa yhden käden sormilla. Se on kuitenkin riittänyt viemään minut "kärrylle" ja tiekartta on aika selkeä.
Paljon on kuitenkin opittavaksi - testailujen kautta - aikasemmin julkaistu video on yksi niistä testauksista.


Tavallaan voin ymmärtää sen ettei itse "toteutusta" näytetä - kuka nyt sitä todellista "ammattiosaamistaan" (salaisuuksiaan) julkaisee - julkaistaan vain sen mitä se osaaminen lopulta tuottaa.


PS. Tässä hommassa EI OLE kuin YKSI pieni negatiivinen juttu, ellei sitä osaa, nimittäin matematiikka.



Segmentoitu kulho

YouTube on ollut oivallinen tapa levittää omia videoita - etenkin jos sen kylkeen liimaa ajatuksen mahdollisesta kaupallisuudesta.
Viime päivinä kyseinen palvelu on kuitenkin tökkinyt. Ei edes perus sivua saanut auki ja kun se aukeaa  sitten ei mikään muu.

Kuten olen jo tuonut esille - sitä "Artisaani", eli käsityöläisen hommista, sitä opiskellaan ja olen käyttänyt "opiskellussani" nk. hylkytavaraa ja lautaa kuusesta. Halpa tapa tehdä nk. "MockUp".
Nyt käytetty mänty kuuluu myös luokkaan "laho". Reunat, eli se segmentointi videossa kuusesta, pohja sitten mäntyä joka oli "lahoa".
Siitä (kuten muista) olen saanut testatuksi sitä mitä 3.14 luku voi tuottaa, eli "pii" ja miten sitä voin soveltaa saadakseni kaikki palikat oikeaan kulmaan - ja pituuteen haluamaani halkaisijaan.
Ja silti paljon jää vielä arvailujen varaan.

Pienemmässä jutussa se kaikki on OK jos on asteelleen ja "silleen", eli se on sii ja soo - suuremassa pitää jo huomioida asteen osien oikeellisuus tai sitten kaikki menee ihan vituralleen, koko juttu - kuten jo "sii ja soo" jutussani näyttää menneen.

Alla oleva video tuo itsessään esille jotain - mutta ei kaikkea. En aio nytkään tarkentaa juttuja sen enempää kuin sanomalla - että paljon se on opettanut - mitä olen tehnyt - todella paljon.

Myöhemmin voin ottaa kaiken uudelleen esille ja kertoa siitä - aloittelijoille jona itseäni pidän. Teen tästä/ tulevasta ja  kaikesta DVD levyn - myyn sitä sitten ja nautin odotetusta tuotosta ainakin sen verran että saatan saada sillä tuotolla ihan oikean kunnon Wiskey pullon juhannukseksi :o)

PS. Edelliseen nähden - pitänee kait ostaa uusi kamera - joko Video sellainen tai, joka ainakin Hybridi joka kuvaa videota HD laatuna. Canonilla on sellainen ja 12 kennolla. Ja tasku kokoa.
Ja sitten se video: - jossa teksti Englanniksi.

Sähkön hinta?

Alla saamani palaute Vattenfall yhtiöltä.
Olen joitakin kertoja yrittänyt selvittää mitä TODELLA maksan sähköstä. Sähkön vertailuhintoja löytyy joka lähtöön, mutta kuten se on, se ei rajoitu siihen, on vielä tuo siirtohinta.

Alla olevan mailin mukaan sen päättää ja valvoo yksistään paikallinen yhtiö, eli siihen on monopoli.
Oma sopimukseni on sähkön osalta hieman alle 6 centtiä KWh ja siirtohinta on hieman yli 3.5, yhteensä ripauksen yli 9 c KWh.

Ainakin meidän alueella toimiva monopoli yhtiö on sanonut nostavansa edelleen siirtohintoja jo nostettujen lisäksi.
Se on takuuvarma tulo vaikka miten itse sähkö sitten kilpailutettaisiin.
Hei,
kiitos viestistäsi.
Valitettavasti meillä ei ole tietoa Järvi-Suomen energian siirtomaksuista 
ja siitä millainen sopimus teillä siellä on. En siis pysty vastaamaan 
kysymykseesi.
Jos otatte sähkön myynnin meiltä, niin meidän myyntihinnat sisältävät 
arvonlisäveron, joten me veloitamme kilowattitunnista vain juuri sen 
verran. Sähkön siirrosta veloittaa aina paikallinen verkkoyhtiö.
Yleisesti ottaen siirto ja myynti menee suunnillee 50-50.
Ystävällisin terveisin
Merja Liemola
Palveluneuvoja
Vattenfall Oy
 Asiakaspalvelu

tiistai 9. helmikuuta 2010

Tuotekehittelyä

Verstaalla on tullut vietetyksi tunteja eri juttujen parissa, ei vain puusepän jutuillani, myös seinät ovat saaneet spakkelia levyjen saumoihin, niin seiniin kuten kattoon. Katto on todella ikävästi vaikea.

Puujuttuni ovat olleet lähinnä kokeiluja. Eri segmentointi malleja ja niiden sorvausta. Tulos ei ole ollut mitään jota esittelisi, menevät aikanaan polttopuuksi. Suurin syy on puussa jota olen käyttänyt, kehnoa kuusta.

Viereisen kuvan läpimitta on suurempi mikä mahtuisi normaaliin sorvaamiseen joten käänsin karan toiseen asentoon. Siinä asennossa keskiöstä on lattiaan yli metri.

Kovin leveätä kappaletta ei kylläkään saa tällä sorvilla tehdyksi koska moottorista loppuu voima ja vääntö.
Olisi kiva selvittää voiko siihen vaihtaa tehokkaamman moottorin.


Kun sain kappaleen pyöristetyksi käänsin karan sen "normaaliin" asentoon ja viimeistelin tekeleeni.
Jatkan huomenna segmentointini tutkimista, eli miten puun syyt tulevat esiin. Huomasin heti ensi silmäyksellä että parantamisen varaa on.

Olin tehnyt aikaisemmin segmentit kulhoa varten, kolme rengasta. 12 kpl 15 asteen kulmaan sahatuna. (Siitä lisää seuraavassa blogissa).

Liimasin ne eilen yhteen ja kun siirsin sen tänään sorviin totesin monta harmillista - ei toivottua ominaisuutta. Se ei ollut käyttämäni puu, joka oli kuusi - siihen täysin kelvoton raaka-aine.

Segmentit eivät olleet liimautuneet yhteen kuten piti - joten siihen pitää kehittää parempi menetelmä jota nyt käytin.

Kun olin liimannut segmentti renkaat yhteen ne olivat liikkuneet puristuksen yhteydessä, eli siitä tuli esteettisesti "susi". Joten tulevassa täytyy kehittää siihenkin parempi menetelmä.

Segmentoinnin osat tulivat esiin kuten odotin ja sain niihin kuviomuutoksia.
Homma jäi kuitenkin kesken - huomenna näen asian paremmin.

Se vähä mitä totesin oli, tietenkin, että niiden tekeminen vaatii vielä "tuotekehittelyä".

PS. Yksi asia joka tuli esiin, keskeinen osa koko hommassa on työkalujen ehdoton terävyys, niin sorvauksessa kuten segmenttien katkaisussa. Joten edessä on ainakin teroittaa heti katkaisusahan kovametalli palat.
Sitten on kehittää toimivat työtavat joilla voin välttää virheet, vaikka kuinka pienet. Sopiva jigi on varmaan siihen sopiva apuväline.

Niin ja lopuksi; työturvallisuutta
Ostin tuon visiirin ja tänään tuli tilanne josta siitä oli apua. Kuusi on vilkas puu lohkeilemaan ja sorvatessani rouhintataltalla napsahti isompi pala ja se lensi päin visiiriä että napsahti.
Miten lie käynyt ilman sitä.

perjantai 5. helmikuuta 2010

Voi Hitsi sentään ja Magnum Kossu

Olin juuri menossa yläkertaan ilta lukemisteni pariin kun eukko sanoi aivan mahottoman pahan jutun...

Täytyy katsoa ne veroilmoitukset...

OK, mutta kun ne on tehty - hyvään tai pahaan, Se on Kossua Magnum pullon verrr..ran, jos sellaista on yleensä mynnn..nissä.

Uuden "toimiston" odotus;

Uuteen rakennuksen saneeraus suunnitelmaan sisältyy ihan oma, itsenäinen osa - josta tulee "toimistoni" - samalla konsertti salini.
Siinä kiinnitän huomioni moneen asiaan - yksi on akustiikka.
Akustiikan lisäksi sen että se ei häiritse ketään - etenkään eukkoani.

Juuri nyt soitatan Jean Sibeliksen Finlandiaa, odottaen Valse Triste juttua,
JA mikä ettei ilta päätyisi Peer Gyntin (Edvard Grieg) teoksiin.

Muutoin, yleensä  Vangelis luo tunnelmaa.

Se on myös paikka jonne"museoin" vanhoja Apple tietokoneita, joita olen käyttänyt ja modeemeja. Harmittaa että olen heittänyt roskiin niin monet printterit ja näytöt. Myös vanhalle LC 475 koneelleni.

Tulevaa ja olevaa

Eukon kanssa käytiin (käydään) juuri keskustelua paistin maustamisesta ja miten se tehdään (ei ole ensimmäinen kerta, eikä toinen).
Tilanne 1-0 koti joukkueelle - eli minulle - mutta hänen ehdottamien  lisukkeiden osalta en voinut kieltäytyä joten siitä tulee tasapeli.

Aikaisempiin kuviin liittyen koiramme löysi uuden valloituspaikan.
Katolta pudottamani lumi kohosi korkeammalle kuin työhuoneeni ikkunan alaosa. Siinä se Viki nyt katselee sisälle. (Eukon ottama kuva).

Wiktor, eli Viki (Welsh Corgi Cardigan) on melkoinen lumikoira ja pallon pelaaja.
Seuraava kuva on etupihalta, joka on kaksi osainen. Kuvan osa kertoo hänen "poluista", omista teistään. Toinen osa on saman lainen, unohtamatta takapihaa jossa on marjapensaat.

Sain aika lailla onnistuneen videon hänen touhuista, edellä olevan etupihan ja takapihan välistä, jossa on samat polut.
Yleensä hänellä on jokin pallo suussa.

Video tuo esille sen työn minkä hän tekee polkujaan luodessaan.
Viereinen kuva olisi varmaan parempi jos se olisi otettu auringon paisteessa tai keskellä päivää. Videolinkki ALLA. (Kunhan saan sen tehdyksi ja julkaistuksi).

Ja sitten verstas juttuja
Olen nyt muutaman päivän aikana tehnyt "seinä hommia" - pakkaset kun katosivat niin sisälämpö nousi tasolle jossa voi spaklata ja maalata, ja sitä olen tehnyt kun kyllästyin katsomaan puolivalmista kipsilevy seinää.

Ensimmäisen maalauksen tein pensselillä, eilen ja kiroilin sitä kun en löytänyt mistään maalaustelojani. Olin täysin vakuuttunut siitä että minulla on hieman arvokkaammat jutut - mutta missä?

Eilen en niitä löytänyt - mutta tänään ne löytyivät - ja ihan vahingossa!
Joten vedin sitten uuden pinnan telalla. Ja työn jälkeen pesin sen kunnolla.
Aikaisemmin olin siirtänyt sorvin ja höylän sivuun päästäkseni paremmin seinään. Joten päätin tehdä sen osan seinästä ja katosta ns. valmiiksi.

Eilen toin sisälle puuliiteristä muutaman laudan, ajoin ne sitten höylän läpi ja sitten vedin ne jyrsimellä saadakseni kulmiin profiilin. Kauneutta sisustukseen! :o) Ei mitään rimaa, kunnon 100 mm lautaa omasta metsästä :oD

Niistä tuli / tulee kattoon kulmalistat. Ei vain ja pelkästään koristeeksi. Niihin tulee vielä lisärakenteita kiinni, hyllyille nimittäin. Siten ne ovat tavallaan tukirakenteita niille.
Teen nimittäin katonrajaan hyllyt puolivalmisteille jossa ne voivat kuivua rauhassa.

Jätän ne sellaiseksi mitä ne ovat, eli ei pintakäsittelyä. Kuva niistä oikealla.
Viereinen kuva: En ole höylännyt ylä osaa. Otan vielä pois ko laudat ja silloin höylään myös yläosan (ei näkyvän).

Peruskorjaus päätaloon
Niin, kuten olen jo aikaisemmin kirjoittanut, päätaloon tulee suurempi remontti.

Olen palaamassa takaisin aikaisempiin luonnoksiini, ja niihin tulee uudet versiot - lähentelee sellaista "toteutumiskelpoista" versiota.
Jos rahaa olisi - niin sitten voisi rakentaa talon jossa on vaikka portaat jotka eivät johda mihinkään. Nyt tehdään sitten lompakon mukaan ja - työvoima resurssien mukaan. Eli - minä teen työn ja joskus mukana on muutama apuri joista toivon enemmän hyötyä kuin haittaa.

Uusi lähestymiseni rakentuu siihen että teen työn vaiheittain.
Pahin ongelma on nykyinen talaouspuoli jossa on WC, pesutilat, sauna jne. Se on romahtamassa "niskaan".
Kun lumet lähtevät alkaa purkuhommat. Ennen syksyä on sitten uden osan vesikatto päällä ja seinät.
Kun ne ovat valmiina työ jatkuu sisätöillä.

Ennen purkua rakennan nykyiseen TV/Olohuoneeseen pesutilat ja WC:n, ja tietenkin saunan.
Uudet tilat jotka tulevat, siihen tulee uusi Olohuone, TV huone ja suuri talvipuutarha.
Kun se on valmis, sitten siirrytään seuraavaan vaiheeseen, seuraava kesä, eli 2011. Sen aikana peseytymistilat ja WC on sitten väliaikaisessa paikassa, jossain pihalla.
Kun ne on tehty, sitten siirrytään toiseen kerrokseen - varmaan vuonna 2012.

JA - tuo viereinen kuva tulee muuttumaan, ainakin mitä julkisivuun tulee. Kun mieleeni tuli tuo "evoluutio II" versio.
Uskon saavani seuraavan kehitysvaiheen kuvat valmiiksi noin kuukauden kuluttua. Siskoni mies lupasi katsoa ne ennen kuin esittelen ne arkkitehdille.
Mitä rakentamiseen tulee ja niiden toteuttamiseen Suomessa ja ulkomailla - hän on varmaan listalla yksi parhaista mitä on, yksi tusinasta listalla.

keskiviikko 3. helmikuuta 2010

Lunta vaikka vientiin

... Eilen oli sitten lapiointia, lumen vientiä katolta alas.
Ja se homma tuntui sormissa, olkapäässä, kyynärpäässä, ristiselässä, oikeastaan joka puolella kroppaa.
Ja taas se "silmämitta" petti. Todellisuus oli toinen katolla miltä se alhaalta näytti. Parhaimmillaan sitä oli kinostunut yli 70 cm.

Pihan puhdistus otti oman aikansa vaikka eukko oli mukana (joka yleensä ne pihatyöt tekee). Katto otti oikeastaan voimille kun piti varoa sitä ettei itse seuraa lumen mukana alas. Pelti osaa olla sitten pirun liukas kumisaappaiden alla.

Nyt on sitten ainakin yhden sivun osalta, katolta pudotetun lumen siirtäminen pois. Kasan takana on mm. sähkörasia jota tarvitsen.
Lumen siirtämisessä alkaa mietityttämään että minne sitä oikein työntäisi. Edellisenä talvena minulla oli traktorikaivuri joka auttoi hommissa.

Kun katto oli tehty alkoi veneen katoksen lumen luonti. Viimeistään nyt viikonloppuna minun tulee korjata sen kattorakenteet, kun pääsivät hajoamaan.
Samalla selviksi ehkä keskeisin syy katon romahtamiseen. Katon toisella puolella oli ns. tuplapressu. Sisimmän ja uloimman väliin oli kerääntynyt melkoinen määrä vettä ja se sitten jäätyi. Kun tuuli ja lumi tuli mukaan yksi tukirakenne (2x2) katkesi oksakohdasta ja sen seurauksena tapahtui sellainen dominoilmiö.

Naapurin Matti muisteli että viimeksi tähän vuodenaikaan lunta oli yhtä paljon 1970.

Tänään pitää sitten jatkaa lumitöitä siten että saan kinokset pois pressun päältä, sen alla kun on sahattavaa puuta, ja tarkoitus on taas sahata liiteriin parin viikon puut.

PS. Nyt jää sitten nähtäväksi paljonko sitä lunta vielä tulee.

maanantai 1. helmikuuta 2010

Tämä on PAKKO julkaista Suomen ja Ruotsin kielestä

Ruotsalaiset aina tuppaavat pilkkaamaan meidän kaunista suomen
kieltämme, sanoen sitä rumaksi ja kovaksi. Mutta eipä myöskään kovin
moni suomalainen voi parhaalla tahdollaankaan sanoa ruotsia kauniisti
soljuvaksi ääntelyksi. Kumpi kieli sitten on ulkomaalaisen korviin
kauniimpi, sen selvittämiseksi päätettiin lopulta, pohjoismaisen
yhteistyön nimissä, tehdä puolueeton testi.

Kansainvälinen raati muotoili yksinkertaisen englanninkielisen
lauseen, joka sitten käännettäisiin sekä suomen- että ruotsinkielelle
ja tuloksesta äänestettäisiin.

Tässä testilause englanniksi:
"Island, island, grassy island; grassy island's maiden."

Sama suomeksi:
"Saari, saari, heinäsaari; heinäsaaren neito."

Ja ruotsiksi:
"Ö, ö, hö ö; hö ös mö"

Vastausta ei ole toistaiseksi saatu, koska kansainvälisen raadin
jäsenet eivät ole vieläkään lakanneet nauramasta.

Älä päästä Ukkoa yksin ostoksille ja yli €1700 m3 ostos

Niin, piti kirjoittaa. Tein tänään varmasti kalliimman ostoksen mitä ikinä olen tehnyt - ellei lasketa mukaan kultaa, timantteja ym. Vaan ihan tavallista puutavaraa. Sen kuutio hinta oli yli € 1700. No, en ostanut kuutiota, vain pien pikki riikkisen osan, yhden 52x145 lankun josta maksoin €50, pituutta taisi olla himpun yli 3 metriä.
Kuva: Tein kovan tinkimisen, "oksainen lankku ja muutenkin hieman huono". Myyjä sanoi että myydään täydellä pituudella ei pätkissä. Täällä niitä menee enintään 2 kpl vuodessa.
Sahautin sen lankun siellä kolmeen osaan, oksien kohdalta. Kun poistan oksan saan viereisestä osasta ainakin munakupit. Tuskin oksa kohdasta.
Mitä alkuperäiseen sahauksen (missä lie tehty) laatuun tulee, se on surkeinta mitä olen koskaan nähnyt! Viereinen kuva tuo sen osaltaan esiin. Kun ajattelee mitä se maksaa kuutio, OLETTAISI sen olevan parempaa. Ja lisäksi osa lankusta on kiero. Hukkaa tulle tilavuuteen nähden turhan paljon, ja se on €urossa lopppujen lopuksi aika paljon.

En lähtenyt tänään Mikkeliin sen takia, vaan listalla oli aivan jotain muuta, ja se lista oli varsin lyhyt. Ensin oli "verstas juttuja. Huonekalu lakkaa ja turvallisuuteen visiiri - kasvo suojain. Kuva vieressä, se on ihan oikeasti tarpeellinen suoja.
Se mitä haluaisin olisi sellainen joka syöttää raitista (pölyvapaata) ilmaa.
Hengitys suojaimet joita haluan ei löytynyt - ajattelin ostaa ne apteekista jossa piti käydä, ja kävin ja unohdin kysyä niistä.

Matkaan tuli uusi "amerikkalainen" lumikola - kookkaampi lapio, hinta just alle €10. Ajattelin että se on parempi kuin perinteinen lapio katolle josta pitää poistaa lunta.
Sitten kävin tietenkin ruokakaupassa. Lasku oli hurja - mutta siinä on sitä sitten tavaraa pidemmäksi ajaksi kuten 5 kg jauhoja. Kallista se kuitenkin oli vaikka tupakkaa ei laskettaisi mukaan.

Matkalla kotiin poikkesin eräässä metallia myyvässä yrityksessä - jonne jäin velkaa noin € 10. Korttimaksu (Nordea) ei onnistunut.
Ostin kaksi metrin pituista profiili terästä, 28x50.
Tarvitsen niitä liimauksessa. Rimojen teko ja niiden liimaus on yksi asia, mutta niiden yhteen liittäminen puristuksessa on se kaikkein tärkein asia. Etenkin jos välissä on ostamaani mahonkia!
Se liimaus PITÄÄ onnistua.

Olen nyt varma että se toimii kuten pitää.

Eukko oli tietenkin miltei tolaltaan kun tulin kotiin, kun kannoin sisälle autossa pussukka pussukan jälkeen.

Koira sai sitten "luunsa" - ne pääsivät tuossa loppumaan. Voi sitä iloa ja nautintoa!!!
Ulkoa otin sitten muutaman valokuvan ja sitten videon - josta tuli ihan mahtava.

Teen siitä ja joistakin still kuvista kokonaisuuden heti kunhan saan otetuksi muutaman uuden kuvan ulkoa.
Kun se on valmis se tulee sitten YouTubeen.

Että silleen tällä kertaa.

PS. Se mahonki oli sellainen "poisto-hylky" kappale josta en voinut kieltäytyä. Siitä tulee ihan mahottoman hyviä/hienoja juttuja - etenkin segmentoinnissa.
Niitä juttuja joita voin tehdä on satoja. Siten kappale hinnaksi se kaikki ei ole ihan paha juttu ollenkaan.