perjantai 28. toukokuuta 2010

Anteeksi pyyntö menneelle ja tulevalle

Vähän tässä foorumissani kommentoidaan - pääasiassa meilillä suoraan minulle - jota en muuten todellakaan ymmärrä.
Pelkäävät varmaan että heidät tunnistetaan?

Anteeksi pyyntöni kuitenkin kaikille - en aina saa mahdollisuutta kommentoida takaisin - päivä on vain vetänyt Ukko-Tontun mehut kuiville eikä sitä kehtoo turhia äännellä - etenkin kun mukana ei ole ajatusta eikä edes aina tietoa mistä sitä kirjoittaa - ja miksi.
Hyvä syy vedota ikään - 1.1.11 olen kuusikymppinen! (Ja luojani suokoon monta vuotta lisää ja että en ole kusikymppinen - ainakin sen verran että saan projektini valmiiksi - johon menee muutaman (kymmen)vuosi.

No - ei se nyt ihan niin pahaa ole miltä edellinen kuulostaa.
Kuitenkin - en vain viitsi heittää juttua jutun takia nettiin.

Samalla pyydän ymmärrystä niille monelle etten ole lukenut heidän - ("muutamia valittujani") blogeja ja kommentoinut niitä.

Sama linja jatkuu - sillä nyt se "ruljanssi" vasta alkaa - eli remontti jonka teen kuta kuin yksin - kun normaalisti sitä tekee pari kolme miestä saman aikaisesti.
No, kun tarvitsen apua kylältä toki löytyy apua.

Tähän voisin ottaa mukaan alla olevan linkin; jutun jota tein "omin nokkineni syksyllä - talvi toki yllätti kesken kaiken. Se uusi, jota nyt aloitan ei ole kummoinen - vain paljon helpompi.

http://www.youtube.com/watch?v=91ExcNVutmo

Hallelujah - ja ylistys ... vapaudelle!

Tänään esitetään, 28.05.2010 kevätkauden VIIMEINEN Kauniit & Rohkeat!

Olen kironnut sitä Saippua Oopperaa kuten kuka tahansa kunnon uskova paholaista - ja eukko sen kuin vain elää sen mukaan -
Nyt aletaan taas syömään ja elämään "luonnon mukaan". Klo 4 liian aikaista - klo 6 liian myöhään. 4.30 liian hätäistä.


Näin on ollut paitsi viime aikoina kun on "sään takia" tallentanut jaksot boksiin. Se ohjelma ei ole saanut naistani siirtymään sisälle ja töllöttimen ääreen!
Mutta mitä se auttaa? Kun menen nukkumaan hän avaa laatikon ja alkaa katsomaan mitä näkemättä jäi?
Sitten hän kömpii yläkertaan ja koira loikkii perästä - se, siis koira tulee haistelemaan minua - eukko puhisee kun vaihtaa vaateita - minä tietenkin herään - sitten kuuntelen pitkään koiran ja eukon "raskasta hengitystä" kun kummatkin vetävät sikeitä. Uni meni - vaan ei tule takaisin.
Ajattelen sitten jospa kytken valon päälle ja otan jonkun poikani antamista vanhoista tiedelehdistä käteeni.

Joten  "C'est la vie", Joten sellaista se elämä (on), eli "Such is life"!


Kuinka monta "eläintä - eläin hahmoa" näet yllä olevasta kuvasta?

Ydinjuttuja

Ydinjuttuja, vai, sanoisinko että ydinperheitä?
Olen pitänyt linjana sitä etten sen kummemmin kommentoi politiikkaan liittyvää tässä blogissa - ja aion edelleenkin pysyä samassa linjassa - ellei se liity suoraan asumiseemme ja siihen liittyvään.
Mitä "mummoihin tulee" - ne saisivat jäädä Suomeen - ilman muuta. Siihen "politiikkaan" minulla on toiset blogit.

Muita ydin juttuja?
Projektimme alkoi oikeastaan jo vuosi sitten, mutta en ehtinyt tekemään sen eteen sen enempää - kaikki aika meni puutarhaan ja vastaavaan.
Nyt toteutui mahdollisuus tehdä jotain - se ydin juttu - osana sitä ostin tänään kun olin Mikkelissä kuultopaperia rakennuslupaa varten.
Kysyin samalla yhtä tiettyä tussikynää - se jäi kirjakauppaan - hinta oli €74! Nimi olkoon mitä on, ensimmäinen nimi alkaa kirjaimella F ja toinen C.
Ostin sitten pari "kympin" arvoista tussikynää.
Jäin todella ihmettelemään missä helkutissa minulla on ne samat "F&C" "€74" kynät, niitä on neljä kappaletta. Uudet mustepatruunat maksavat kympin.

Joten - nyt piirretään sitten uusiksi, ne nykyiseen tilanteeseen oikeat Julkisivukuvat ja Asemakaava. Käsin, kuultopaperille. OK - joskus aikoja sitten tein vastaavaa "konepiirustusta" vai mikä se nimi nyt oli jonkin verran. Tosin, siitä taitaa olla jo lähemmäs 40 vuotta sitten, tai silleen. Toki olen tehnyt sitä myös myöhemmin - mutta pienemmässä määrin kun toimin "gryderinä".

Sitten aivan mahtava ydin juttu!
Nyt Lauantaina, eli huomenna en lähde "Helsinkiin" - itse asiassa Nummelaan. Vettä tulee aivan liikaa. Sunnuntai on selainen "rako" että lähden. Kärryssä on "puutöitä" joiden en halua kastuvan ja kostuvan vaikka miten peitän ne paperiin ja muoviin. Matkaa on lähemmäs 300 km. Juttuja poikani perheen huusholliin.
Nyt kun maalasin ne - osan viimeiseen kertaan, se peitti itse asiassa noin 1/3 osan verstaastani - miltei "puolet". Monet koneet peitin "kartongilla" ja asetin maalattavat kappaleet niiden päälle.
Ja sitten vain kompura päälle, oikea viskositeetti maalille ja roiskun liipasinta sisään.

Se mahtava ydin juttu tässä on se että saan vihdoin ja viimein ne jutut pois verstaastani, eli pajastani ja siirrettyä ne sinne minne ne todella kuuluvat!
Nyt koko homma touhuissani on alkanut tuntua kuin harrastaisi seksiä ilman erektiota. En ole päässyt tekemään omia juttujani,  mitä haluan pajaani kun ne muut jutut ovat olleet siellä tiellä tavalla tai toisella - viime aikoina vain "kuivumassa" maalauksen jälken :o(
Ennen sitä - liimauksen jälkeen ----

Minun koko "ydin perhe" on ollut sirpaloitunut - hajoitettu! :o
( Minä ja pajani! "nyyyyyh" (itkua).
Mutta nyt se yhdistyy :o)
Kuin astuisi ensimmäiselle kultaiselle portaalle kohti - sitä jotain - kirkasta - kohti valkeutta - kohti ....

Ja olen tasan tarkkaan ihan saletti että muutaman askelman jälkeen kompastun nokilleni - toivottavasti en saa sitten senkkaa nenästäni. Mikään ei koskaan käy toteen siten kuten ajattelee nimittäin :o(

So what - "naatitaan ja naatitaan" siitä mitä on ja sitä ennen on ja surraan sitten sitä mitä tulee - kuten entinen renki kun piian päälle pääsi.

Piika huusi koko aktin ajan että -"naatitaan, naatitaan, älä laakase"!
Lopulta rengiltä laukesi ja siitä tuli sitten isä.

torstai 27. toukokuuta 2010

Meinas tulla verenpaineen nousua

Purku alkaa poistamalla ulkovuorauksen
alumiininen(?) pelti.
On pitänyt kiireitä
En ole ehtinyt kirjoittelemaan eikä muiden blogeja lukemassa.
Olen käynyt kaivamassa eri juttuja - kaivinkoneella - ja ensi viikolla ja sen jälkeen on lisää kaivamista.
Osalla työstäni "maksan ennakkoon" kaivinkoneen vuokraa siten että saan sen omaan projektiini. Sitten taitaa tulla hieman rahaakin siitä.

Tein tänään aluksi juttujani poikani projektiin - lähinnä maalausta ruiskulla. Ihan yes juttu kunnes tullaan tilanteeseen jossa vehkeet tulee puhdistaa - ja se on sitten viho viimeinen juttu. Mutta se on tehtävä ja se vie aikaa. Puhdasta pitää tulla jos meinaa vielä sitä ruiskua käyttää.

 Sitten aloin purkamaan saunaosastoa, toki siiinä on paljon muutakin. Niin, siinä meinas tulla pahemman kerran verenpaineen nousua - ja alkoi suorastaan risomaan tavalla jota en kerta kaikkiaan uskonut todeksi. Olin aluksi ihan äimän käimänä ja hölmistynyt.

Saunarakennus jota aloin purkamaan - siitä puuttui betoninen sokkeli! Piirustusten mukaan siinä piti olla sellainen.
Sokkeli löytyi toisesta osasta,
mutta onko sitä siellä toisessa?
Otin kaljan ja istuin rappusille eukon kanssa - ja sain mahtavat sympatiat. Kun olin juonut kaljan päätin tarkastaa miten pitkältä osalta se sokkeli puuttuu.
Otin sorkkaraudan ja humautin pinnan palasiksi, eriste pois ja sieltä se löytyi - missä pitikin olla.
Mutta - oliko sitä sokkelia sitten siellä saunaosaston puolella?

Menin sitten uudelleen sorkkaraudalla asioimaan kiinnostukseni kohdetta - ja - se olikin siellä! Vain niin mahdottoman alhaalla!
Ja ai että se helpotti! Ja nyt oli syy ottaa iloon uusi kalja. :o)

Ulkopuolelle oli nostettu hiekkaa niin korkealle että sokkeli oli tavallaan sen yläpinnan ALLA! Aivan idioottimainen juttu.

Sieltä se betonisokkeli tuo itseään
esille! Ai että ilahduin kun sen näin!
Nyt poistan sitten loput ulkovuorauksesta, ikkunat talteen sekä ovi. Sisältä saunan kiuas, suihkun jutut ja sitten kaivinkone tontille.

Tietenkin ennen sitä otan talteen katon pellit. Viimeiseksi otan ja puran piipun ja tiilet uusiokäyttöön - jos ne siihen kelpaavat.
Ne menevät "Kurren Saluunan", eli grillini tulevan Pizza uunin pippuun. Siinä leivotaan sitten muutakin kuin vain sitä Pizzaa, mm. kunnon ruisleipää! Teen uunista sellaisen että mahtuu ainakin 4 kunnon limppua paistumaan.

PS. Kun aikaa jää ja voimavaroja on sitten aika käyttää loput mehut rakennuskuvien kanssa. Kuten jo mainitsin päätin piirtää asemakaavakuvat, julkisivukuvat ym käsin kuultopaperille.
Tietsikalla teen toki kaiken - kuvat ja laskennat ym mitä projektiin liittyy. Mutta kun minulla ei ole sitä isoa printteriä / piirturia - niin siksi sitten vanhan ajan konepiirustusta. Siitä onkin aikaa kun sitä olen tehnyt.

sunnuntai 23. toukokuuta 2010

Vuoden ensimmäinen saunavihta

Saunavihdan alku alkaa puusta
Se olis istten tänään vuoden ensimmäinen saunavihta - tuore suoraan metsästä - ja ai että se sitten tuoksui hyvälle!
Kuten tavallista on, eukko sen kävi hakemassa ja niputti yhteen.

Luonto on vihreä - kuten ennen vanhaan Juhannuksena tai sen jälkeen. En todellakaan muista koskaan saaneeni saunavihtaa tähän aikaan, sellaiset joissa on kunnon lehdet!
Itse asiassa sen olisi voinut tehdä jo alkuviikosta.

Sadetta on luvattu - ja säätiedon mukaan olisi jo satanut useamman tunnin. Jos tuo viiden minuutin kuuro olisi jäänyt saamatta kuivaa olisi kuten on ollut jo Vapun jälkeen.
Sadetutkan mukaan sateet tuntuvat kiertävän meidän tontin - kaukaa.
Ellei yöllä sada pitää sitten ottaa kasteluvesi kaivosta.

Omenia kesöksi
Muukin osa luonnosta kehittyy. Marjapensaat ovat kohta kukkineet ja ainakin yksi omenapuu tekee kovasti kukkaa. Kuva eiliseltä päivältä.

Se miltä kaikki näyttää ja vaikuttaa on ettei hallaöitä olisi tulossa kukinnan aikana. Se tietää tietenkin myös metsämarjoille mahdollisuutta, niin mustikalle kuten puolukalle, ym.

Kaiken muun lisäksi tarvitaan myös niitä pölyttäjiä.

Jotain kuitenkin onnistuu - ainakin sipulit ja perunat joita myös tänään istutettiin. Perunat olimme esikasvattaneet kasvihuoneessa. Muut, muutama vako laitetaan maahan parin viikon kuluttua.
Pian kurkut ovat valmiit siirrettäväksi ulos. Osa kasvatetaan kasvihuoneessa kuten tomaatit joista osa ulkona.
Niin uskomatonta kuin se on niin viinirypäle puu - vain mikä lie köynnös onnistui selviämään talvesta ja alkaa tekemään ehtiä.

Että silleen tällä kertaa - ja jäädään odottelemaan sadetta. Samalla näen miten tekemäni suihkulähteen "altaat" täyttyvät ja miten ne pitävät veden.

lauantai 22. toukokuuta 2010

Uskokaa tai älkää, se on totta!

Uskokaa tai älkää, se on totta!

Tämä kaveri ei koskaan "likaannu"
 - se vain jättää "likaiset karvansa"
missä se onkaan.
Kuvat: Klikkaa kuvaa ja saat sen suurennoksen.
Väite:
Pitkien alushousujen puute lisää veden kulutusta ja energian kulua!
Uskokaa tai älkää, se on totta!
Perustelu:  Talvela ja muutenkin kylmänä aikana työ housujen alla on aina pitkät kalsarit.
Sitten tulee aika siirtyä siihen lyhyempään malliin. Ihan kiva juttu - paitsi että se lisää veden kulutusta ja samalla energian kulutusta. Täällä maalla, etenkin pitkään jatkuneen kuivan kesän jälkeen varotaan sitä veden kulutusta.

Ai että miten päädyin edelliseen? Siihen on yksinkertainen syy. Päällyshousut likaantuvat päivittäin ja lika siirtyy koipiin, etenkin hikisiin.
On pako mennä suihkuun - jokaisen päivän rupeamine jälkeen. Se tietää veden kulutusta - ja lämpimän veden lämmitystä!
Joten väittämäni ON TOTTA. Jos käyttäisin välikalsareita en "likaantuisi" siten.

Väite:
Tarvitsen toimivan työkalun ja valitset halvemman. Se ei toimi edes teoriassa.
Uskokaa tai älkää, se on totta!

Honkkari ammattiköyttöön olevat tukki sakset.
Kuva ei ole ihan oikeutettu. Sakset on viturallaan joka suuntaan - ja sulkeutuneen tilan väli levisi noin 3-4 cm.


Perustelu: Metalli ei ole metallia - ei ainakaan halpaliikkeissä kuten HongKong. Se tuoten on aivan jotain muuta.
Ostin tukkihommiin "sakset". Ensimmäinen yritys ei toiminut kun "kärjet" eivät pureutuneet puuhun. Joten otin ne hiomakoneeseeni ja teroitin ne kärjet. Ihmettelin vain miten ihmeessä hiomakoneeni laikka oli  tullut niin mahottoman kyvykkääksi  - kärjet teroittuivat hetkessä. Oli kuin olisi pistänyt kuuman veitsen solaan voihin.

Vedin sitten pari 3.4 metrin mänty "tukia" noin 30 metriä. Tukkien pääty oli noin 30 cm. Kun hain toisen tukin katsoin ostamaani saksiin. Se oli vaihtanut muotoaan, todella dramaattisesti! Toisen tukin jälkeen katsoin - tekeekö tällä enää mitään?
Totta on että en paljoa odottanut kun sen ostin HongKong liikkeestä - mutta EN TODELLAKAAN odottanut että se oli niin heikko!
Että metalli kääntyy joka suuntaan kuten taikina leivottaessa!
Joten väittämäni ON TOTTA.

Väite:
Erinomaisen tärkeä asia, nuo tarkastajat - ilman sitä ei mikään toimi - sitä ei toimiteta vaikka luvataan (viranomais tausta).
Uskokaa tai älkää, se on totta!

Perustelu: Minulla alkaa suurempi remppa - toki vanhan sokkelin päälle. Vanha puretaan pois ja uusi tulee tilalle. 
Se kaikki on nyt sitten tietenkin niiden uusien EU määräysten mukaan. 
Purettava osa on vain pieni osa koko talosta. Yritän mahduttaa uuden vanhaan mutta siihen tulee ongelma. Miten saan välipohjaan 60 cm eristeen muuttamatta dramaattisesti uuden ja vanhan "korkoja"? Vanha on noin 30 cm.
EU ja Suomi vaatii myös että tässä "pienessä" rempassa pitää olla virallinen mestari valvomassa hommiani. 
Yksi lupautui, naapurikunnan rakennustarkastaja. JA jo on mennyt  lähemmäs kolme viikkoa lupauksista huolimatta eikä miestä näy. Nyt on haettava uusi - niitä ei täällä missä asun ole montaakaan valittavaksi.

Voidaanko luottaa "lupauksiin". Ei todellakaan!
Joten väittämäni ON TOTTA.

Väite:
Kaksi kolmas osaa yhteen kolmasosaan?
Uskokaa tai älkää, se on totta!
Perustelu: Meillä alkaa isompi remppa. Sen mukaan noin 2/3 osaa koko huushollista ahdetaan tilaan joka on noin 1/3 osaa.
Ja jo nyt meillä on ahdasta! Entä neliöt käytössä? Niitä on noin 130.

Kun minä olen puikoissa, se toteutuu!
Joten väittämäni ON TOTTA.

Voiko tietokoneavusteinen ohjelma (CAD) väistyä vanhan ajan tussikynälle ja kuultopaperille? KYLLÄ!
Uskokaa tai älkää, se on totta!
Minulla on nyt useampi CAD käytössä - niitä 30 päivän juttuja. Osa jopa sellaisia jonka voisin ostaa - osa yli kaiken mielikuvitukseni kun hinta on jopa yli kymmen tuhatta euroa.
CAD ei ole minulle mikään uusi tuttavuus - myin niitä aikoinaan Mac ympäristöön ja annoin koulutusta niiden käyttöön. Olen myös käyttänyt niiitä monissa eri projekteissa. SIITÄ ON JO VUOSIA - mutta kuitenkin.
Piirsin eilen muutamassa tunnissa sitten kun opin muistamaan miten se ArchiCAD toimii itselleni tarvittavat kuvat rakennuslupaan. 1:50 ja 1:100.
Mutta - niiden tulostus A4 formaattiin ei alkuunkaan onnistu, ei edes leikkaa ja liimaa osissa!
Joten, ensi viikolla menen Mikkeliin - ostan paperia ja tussikynät. Piirustan ne kuvat sitten keittiöpöydällä - tietokoneella tekemistäni kuvista - joista pää ohjemla on Google SketchUp. 

Kun minä olen tussikynän ja paperin kimpusa, se toteutuu!
Joten väittämäni ON TOTTA.

PS. Näitä vastaavia on vaikka kuinka paljon - etenkin kun niitä ryhtyy miettimään. Ja se on aina totta.
Haluaisin niin mielelläni kertoa joitakin tapahtuma eräiden läheisteni viimeaikaisista tapahtumista joihin liittyy niin Romanialaiset varkaat kuten Baltialaiset (Venäläiset) rakennusalan huijarit.
Työ jonka minä teen tunneissa he laskuttavat päivissä. Eli 1 tunti on 1 päivä.

PSS. Joka olettaa voivansa hallita noin €10,000 rempan silleen puoleen tai toiseen - kannattaa ostaa muutamalla sadalla asiantuntijan avun tai maksaa muutaman tonnin ylimääräistä valitsemilleen urakoijille.
Ne ovat juuri niitä joiden syliin tulee niitä asiakaita joiden tarjous aluksi on se "edullisin".
Kaikkein viisaimmat ja osaavimmat tilaavat jostain syystä ne juuri huonoimmat ja viho viimeisimmät yrittäjät työlleen.
numero UNO - se 100% oleva perustelu on aina se kun on työssä niin "kiire" - ei ole aikaa - ja luotetaan valitsemaansa yrittäjään.

Kun minä en olen puikoissa, se tapahtuu! (Ja muut vastaavat kaltaiseni).
Joten väittämäni ON TOTTA.

Väli kommentti

Kirjoitin jutun - Uskokaa tai älkää, se on totta!.
Siihen tulee myöhemmin lisää.
Nyt vain viime aikoina on ollut niin paljon muuta tekemistä kuin kirjoitella täällä.
Joten tämä aluksi ennen sitä em. juttua selitykseksi.
Meidän päivät alkavat - "eläkeläisille" varhain - jo enne kahdeksaa ja jatkuvat sinne auringon laskuun! Taukoja ei paljoa pidetä. KAikka ei voi kasvihuoneeseen jättää ja silleen.

Kuva:

Väite:
Ensimmäinen pesu miltei kahteen vuoteen?
Uskokaa tai älkää, se on totta!

Syksyllä tulee 2 vuotta kun ostin tuon 2 litraisen 460 SE Volvon. Tänään pesin sen ensimmäisen kerran - pesusienellä ja pesuaineella. Olen sen "putsanut pari kertaa painepesurilla" ennen sitä.
Sieltä kuoriuti esiin jopa se luvattu metalli väri.
Joten väittämäni ON TOTTA. Todistin sen pesemällä autoni tänään.

lauantai 15. toukokuuta 2010

Uutta syntyy ja muotoutuu

PS. Klikkaa kuvaaja saat siitä täyden koon.
Niin, uutta syntyy ja muotoutuu - ei vain luonnon kautta - se kehittyy ihan silmin nähden. Olen aktivoinut itseni tänään pihahommissa - aidan tekoa - jotta tuo koiratus pysyisi lähitontilla. En sentään aio aidata koko 2.8 hehtaaria - riittää tuo nk. etu piha niin ei pääse juoksemaan ohi ajavien autojen perään.

Hauskuutta on ollut katsoa miten hän hakee varjopaikan ja kaivaa hiekkaan - jos sitä siinä on "kuopan", tökkii kasat kuonollaan leveämmäksi ja asettuu makuulle. Ympäristöä seurataan kuten kunnon vartija.

Kehitin tänään uuden konseptin - maitokärryyn tarvitsemani tavarat ja kun aurinko porotti kaivoin esiin ikivanhan päivävarjon. Pysyi hitsauskone ja moottorisaha ym hieman viileämpänä.

Kohde on pidemmän "polun" päädyssä jonne rakennan "pagodin". Ei ihan mitä alkujaan ajattelin.
Käytin siihen mäntyrunkoja. työstetty karkeasti moottorisahalla. Tolpat ovat nyt pystyssä - sitten tulevat yläosaan poikittaiset palkit. Yksi voi olla samaa tukkia - toinen on kunnon lankku jonka muotoilen "itämaiseksi".
Sitten jää nähtäväksi jos jätän sen sellaiseksi vai maalaanko sen sittenkin "punaiseksi".

Tienpuoleinen osa sai nyt aidan valmiiksi. Pintana, nuo laudat ovat ensimmäinen sahaus tukista. Vaikka itse sanon, se näytää oikeastaan puhuksen hienolta.

Aita jatkuu kuvassa olevan "Kurren Saluunan" - eli grillin jälkeen vielä noin 6 metriä jonka jälkeen tulee kaksi porttia. Pienempi, vajaa metri ja toinen noin 3 metriä.

Koivusta oikealle tulee sitten särentä - eli riukuaita tekemääni pagodiin ja jatkuu siitä edelleen.

Siinä se päivä kului - mitä pientä tein aluksi verstaassa. Eihän sitä kummempia lauantaina - vapaa päivänänä.
Ja tietenkin sitä grillattiin - Tapolan 100% naudanliha makkaraa.
Kun halusin perunasalaattia niin tein sellaisen kylmistä uusista perunoista. Kermaviiliä, kevytmajoneesia, reippaasti kaprista, sinappia ja mausteita ym.
Ja on myönnettävä - siitä todella tuli juuri sellaista mitä kunnon "Kartoffel salad mit wurst" voi vain olla! Ei mitään kaupan einestuotteita.

perjantai 14. toukokuuta 2010

Neutraali

Neutraali - se liittyy näköjään ensimmäiseksi keniaan, ei kun kemiaan kun hapamus on 7.
Sitten neutraali lienee joku jolla ei ole kantaa, siis mielipidettä puoleen tai toiseen, eikä ota kantaa. On vain ko tilanteessa kuten paska tunkiolla. Se lienee myös olotila jossa ei ole varaa eikä kiihokkeita mistään - toista kuin olla munkki tai nunna luostarissa.
Liekö koiramme Viktor löytänyt itselleen "neutraalin" paikan kun kaivaa hiekkaan "pesän" varjoisaan paikkaan ja asettuu taloksi - löhöämään tyytyväisenä? Hän on muuten tuo Welsh Corgi, vaan ei Pembroke, vaan kunnon Cardikan.


Tänään tuli muutaman kerran tuollainen "neutraali olo". 
Kunnan rakennustarkastaja kävi kyläilemässä ja päästiin yhteisymmärrykseen miten tulevan remppani paperihommat hoidateen ja mitkä tulevat olemaan minivaatimukset. Sopivaa joustoa löytyi ja siten budjetti pysyy kuta kuin kuosissa. En tarvitse niitä EU direktiivin mukaisia U arvoja silleen. Ero ei ole suuri mutta merkittävä, etenkin rahallisesti.
Koiramme kautta tilanne oli myös neutraali - hän ei haukkunut miestä alkuunkaan - se todella ihmetytti meitä.
Sitten selvisi että minulla on kuin onkin luvaton rakennus tontilla koska purkamani rakennus ei kuulu mitenkään uuteen. Mikä on purettu on purettu - siitä ei tarvitse näköjään tehdä edes ilmoitusta - mikä on uutta on uutta, jokainen neliömetri.
Jos puran 20 neliötä ja rakennan 25, tai vaikka vain saman 20, tai vain 15 se vaatii uuden rakennusluvan!


Toinen merkittävä neutralisoituva asia on Kossu, se Koskisen korvalääke kun sen sotkee puolukkamehuun, joka on tehty sitruunahapolla ja jossa on myös sokeria ja latrinkkina Vishyä.
Ensin kaikki on ihan punaista, niin punaista ja kun hetken odottaa punaisuudesta ei ole kuin haalea muisto.
Ihan sopiva "neutraali" juoma tällaiselle päivälle kun varjossa ehti olemaan jo 28, siis VARJOSSA! Nyt viiden pintaan ei ole kuin tuollaiset 26 ja odotan että uudet perunat kypsyvät ja sitten syödään silliä alkupalaksi ja jääkylmää koskisen lääkettä kyytipojaksi.
Naputtelen tätä pihalla, päivävarjon alaa, sopivan lämpimässä tilassa - sopivan neutraali ilma. Eka kerta berbudat lantioiden ympärillä ja lierihattu päässä.


Sillin ja uusien perunoiden jälkeen sitten grillataan, kesäkurpitsaa, herkkusieniä ym ja sitten kanaa, rintaa fileenä.


On se tämä hetkellinen kesä todella - makoisaa ja nautittavaa - josta ON nautittava.
Luonto viheriöityy suorastaan "silmissä" kun eri puiden lehdet avautuvat ja suurentuvat, ruoho nousee jopa niin että arvuuttelin jo milloin alan neutralisoimaan sen pituutta.
Siperian Unikko, Ritarin Kannus, Ukonhatut, Vuohen Kilpi, Syysleimu, Verikurjenpolvi, Akileija muutama mainitakseni kilpailevat keskenään pituudesta.
Monet viimevuotiset kuten orvokit, monet sipulikukat ym kukkivat.
Tätä kokonaisutta voi vain nauttia ja ihmetellä. Linnut visertelevät ja taistelevat itselleen pareja, toiset jo toisensa löytäneet tekevät yhteistä pesäänsä - tekemiini pönttöihin.


Tulevaisuuden, siis lähiviikot ja tulevan kesän voisin kuvata sanalla neutraali. Ei häslinkiä eikä kummajaisia puoleen tai toiseen. Vain rutosti - todella helkutisti töitä. 
Niin, se rakennus lupa, mutta sehän on vain paperia sinne ja luvasta lasku meille maksettavaksi.


Nyt eukko toi juuri uudet perunat ja sillit ulos - snapsi tulee varmaan myös - joten arvatkaa mitä teen nyt?
Oikein - ja hyvää illan jatkoja sinne itse kullekin.

maanantai 10. toukokuuta 2010

Jatkoa "Tarina"lle

Tarina kirjoitti... vastauksessaan mm. "Ihastuttavaa sanailua!"
Ai että se teki hyvää sielulleni - ja mieleeni - sen jokaiseen sopukkaan - se sai jopa jotain minusta herämään jostain syvästä pimeyden unesta kirjoittamaan edelleen!


Yleisin, oikeastaan se ainut palaute minkä saan siihen mitä kirjoitan on "miten kirjoitan" - ei se mistä kirjoitan.
Kaksikielisenä - oikeastaan kolmikielisenä suomen kieleni on ollut  - myönnän sen - tosi surkeaa.
Saamani palautteet vuosien varrella ovat olleet sitä luokkaa että aloin jo luopumaan koko kirjoittelusta.
JA SITTEN saan tällaisen pienen kommentin - ja tuntuu kuin olisin siirtynyt pimeydestä valoon, ja varmaan Fenix koki saman.


JA se kertoo sen mihin olen aina yrittänyt - "leikitellä" hyvässä ja pahassa, ilkeästi ja hyvästi ja vaikka mitä - sanoillani ja jotain muuta sen sekaan tai erikseen.
Kukaan ei oikeastaan ole nähnyt sitä mitä kirjoitan - vain sen miten kirjoitin. Suomen kieleni ja sen lauserakenteet ym.
Metsä katosi puilta.


Kiitos vieläkerran sinulle Tarina.
U made my day... 4 a long time 2 come

Mikä on minun puhelin liittymäni operaattori?

Meidän on ollut jo vuosia - toista kymmentä ellei lähemmäs kaksi kymmentä tuo Sonera. Ollaan sen kulta-asiakas - totta kai.
Eduista voidaan keskustella - heidän palvelu setelit. Mitä teen jollakin € 50 tiketillä jolla saan Miiki$ofta tietokoneen muutamalla sadalla kun vastaava omani on Mac ja silloinen listahinta pari vuotta sitten oli noin €2500!
En ole voinut käyttää yhtäkään heidän "bonus etua" hyväksi millään tavalla. Ne eivät sovi alkunkaan minun profiliini eikä elämän tapaani.

Soneran kuuluvuus on ollut huono ja lopulta kyllästyin siihen. Sain Saunalahden ja sitten myös DNA yhtiöiden liittymät kokeiluun.
Vajaan kuukauden aikana - tänään viimeistään tuli SELKEÄSTI esiin että DNA toimii, ainakin meidän tontilla parhaiten.
Vastaanotto on selkeää, puheesta saa selvän - KIRKKAASTI - ja vastapuoli kokee saman.
SONERA on yhtä mössöä - saan aina kysyä että - anteeksi - mitä sanoit - vaikka palkit ovat maksimissa.
Saunalahdella ilmeni samaa tautia - toki ei niin pahasti. DNA:lla ei koskaan.
Saan selvää jopa "poikani" puheesta! (Se on sitten oma juttunsa - ja se on vitsi).

Joten - nyt kun ehditään vaihdamme muutaman numeron DNA yhtiöön - ILMAN määrä aikaista sopimusta.
Pidän oikeutena vaihtaa palvelua milloin itse haluan - en vuoden tai kahden kuluttua. Se maksaa enemmän - mutta maksakoon sitten!

Se tältä erää puhelin operattoreista - juttua oli lisää vaikka miten paljon tähän liittyen.

Elinikäni lyhenee ainakin viidellä vuodella

Tapanani on ollut noin viiden vuoden välein tehdä koneistolleni kuntotarkistus, ja nyt sellainen on taas käynnissä.

Ainoa vika joka todella vaivaa - ellei huomioida niveliäni - on tuo astma - ja sellainen todettiin. Nyt ensimmäisen kerran saankin siihen hoitoa - Helsinki ei sellaista tarjonnut.
Lekurin mukaan tiettyä keuhkoahtaumaa olisi, mutta suurin syy on astma. Hän kuuluu niihin lääkäreihin joiden mielestä tupakointi on lopetettava heti. Sanoi jatkavansa nalkutusta luovuttamatta.
Tökkäsi sitten mukaan luettavaa - Pfizer yhtiön CHAMPIX rohdosta. Se neutralisoi nk. mielihyvän saavuttamisen, eli Dopamiini tuotannon. Tupakointi ei enää tuo sitä mielihyvää ja palkitsevaa tunnetta. Seuraavaksi ote alla olevasta kirjoituksestani. "Dopamiinin puute johtaa Parkinsonin tautiin." Ottaisinko moista lääkettä ja saisin sitten mahdollisesti mm. kyseisen taudin?

Olen kirjoittanut eri välittäjäaineista vuosien varrella, joista ajattelin liittää yhden version tämän loppuun.

Palatakseni lääkäriini. Siitä kun viimeksi olen terveyskeskuksessa reilut kaksi vuotta sitten - omalääkärini on vaihtunut - silloinkin putsattiin sahanpuruja silmästäni. Nyt tuli asiaan paneutuva nainen, ihan mukava sellainen - vaikka jaksaa nalkuttaa tupakoinnistani.

Sanoin hänelle että meikäläinen on kuten vanha ruuhi - kun sen tervaamisen lopettaa se ei kauaa enää pinnalla pysy.
Sanoin myös tietäväni lukuisia tapauksia kun tässä isässä, jopa nuorempana heittäytyy ihan terveelliseen elämään niin noutaja tulee.
Kolmanneksi sanoin että se varmaan liittyy siihen kun tupakoinnin lopettamisen jälkeen paino nousee kohisten ja sitten tulee ongelmia sokerin kanssa, pumppu joutuu koville jne. Siihen muuten hänellä EI ollut vastakommentia antaa :o)

Olen lukenut - ja varmasti minulla on jossain bittiviidakkoni arkistossa jokunen talteen otettu teksti jossa todetaan äkillisen tupakoinnin lopettamisen terveysriskit vanhemmalla iällä. Itse vietän kohta 60 v päiviä - jos olen hengissä ja luoja suo.

En kiellä tupakoinnin haittoja - niitä on vaikka muille jakaa. Kannustan sen lopettamista - etenkin ettei sitä kukaan aloittaisi. Nuoremmille se lopettaminen sopii - mutta ei tällaiselle Ukko-Tontulle joka sitä on harrastanut yli 40 vuotta.

Tässä samassa yhteydessä voisin mainita etten koskaan sairasta - mitään - paitsi jotain kuumeista flunssaa ehkä noin 7-10 vuoden välein. Sekään ei kestä kuin päivän tai pari.
Se että eri nivelet joita kehossani on ruttuilevat on sitten asia erikseen - kuten keuhkoni tuon astman kautta.

Lääkärini näytti minulle hienon grafiikan miten käy ellen lopeta tupakointia. Elinikäni lyhenee ainakin viidellä vuodella.

Saanen epäillä sitä. Vaikka ihmisen kehossa on monia itsekorjaantuvia mekanismeja, niin ei se varmaan noin nopeassa tahdissa tapahdu. Vastaavasti kaikki huono kehittyy myös ajan kanssa - hitaasti.

Siitä tuli mieleen hauska ja samalla hassu juttu Yhdysvalloista - kuolemaan tuomittujen parista.
Vankilan lääkäri tekee kaikkensa kuolemantuomitun terveyden eteen - jopa kieltämällä tupakoinnin. (Lukuisissa vankiloissa ei saa tupakoida).
Sitten hyvin hoidettu ja terve voidaankin sitten taluttaa teloitettavaksi. En muuten tiedä voika viimeisen aterian yhteyteen pyyttää viimeista savuketta tai sikaria? Kuka tietää?

Sitten niihin välittäjäaineisiin ja vastaavaan, aivan toisen jutun kautta. Löysin version vuodelta 1997 jonka olen sitten muokannut vuonna 2009.

Ensin selvennös. Tuo aikamatkaaja on toinen kirjoitus (kirja) johon tämä liittyy. Poimisin alla olevasta esimerkiksi "kollektiivisen omatunnon". Sen mukaan tupakointi on väärin sekä tuomittavaa koska se rasittaa yhteisöä ja sen "hyvinvointia". Kuitenkin sama taho ei tee mitään konkreettista samaisen yhteisön hyvinvoinnin eteen, päin vastoin.

Ja sitten se teksti. Se ikään kuin sopii tähän "terveysjuttuihin".


Ensimmäinen versio: 2.3.2007
Muokattu 15.3.2009
Taustoitusta

Aikamatkaaja, Time traveler

Nykyisyydessä menneisyys yhdistyy tulevaanse synnyttää kaaoksen tietämättömyydessä - joka herättää vasteen (responce) vastustukseen.

Nykyinen kaiken vastustus ei ole yksittäinen ilmiö. Se on osa historiallista prosessia, joka vastustaa yhteiskunnan modernisaatiota, kulttuurillisia muutoksia ja tieteen esille tuomia vaihtoehtoja. 
Uskonto on yksi kaapu, johon muutosvastarinta verhoutuu. Toinen on omat taloudelliset ja poliittiset kuten sosiaaliset intressit jotka ovat merkittävämpi kokonaisuus kuin yhteinen hyvä. Sitten ovat paradoksit jotka toimivat teemojensa vastaisesti, kuten eri ympäristöaktivistit - joita eri poliitikot myötäilevät.

Eri asioiden vastustajat vetoavat myös omantunnon vapauteen. Se on kuitenkin ongelmallista, koska niin kutsuttu omatunto on kunkin henkilön oma käsitys erinäisistä asioista.

Sanotaan, että omatunto ei ole universaali eikä erehtymätön moraalitaju, vaan kulttuurisesti, psykologisesti, historiallisesti ja sosiaalisesti muodostunut käsitysrykelmä oikeasta ja väärästä. Tieteiskirjailija Isaac Asimov onkin esittänyt erinomaisen eettisen säännön. Se kuuluu: älä anna moraalitajusi estää sinua tekemästä sitä, mikä on oikein.

Jos vedotaan omaantuntoon, vedotaan perimmiltään yksilön oikeuteen muodostaa omat käsityksensä oikeasta ja väärästä ja pitää niitä itseään velvoittavina.

Omantunnon syihin vetoamisen on perinteisesti ajateltu turvaavan yksilön mielipiteen vapautta, ei vapautta toteuttaa omia uskonnollisia, poliittisia tai muita ennakkoluulojaan - samalla omantunnonvapautta ei ole tulkittu keinoksi, jonka varjolla yksilöt voivat syrjiä tai sortaa muita.
Niin kuitenkin tapahtuu, ja maailman politiikka toteutuu sen pohjalta - niin Yhdysvalloissa fundamentalisti kristittyjen kautta kuten islamistien kautta. Omantunnon pohjalta hyväksytään joukkomurhat, itsemurhaiskut, kuolemantuomiot vain muutama mainitakseni. 
Afrikan Aids tilanteen lähteet löytyvät mm. Vatikaanin "omastatunnosta" ja moraalikäsitteistä.

Talouden ja raaka-aineiden manipuloijilla on oma omatuntonsa joka ohjaa heidän toimintaa.

Niinpä tuomittujen ilmiöiden listalle joutuvat mitä kummallisemmat aiheet ja ilmiöt - jotka systemaattisesti johtavat alistamiseen. Pahin "omantunnon" asia syntyy kollektiivisen omantunnon kautta.
MInä näen omantunnon pyrkivän tulkitsemaan jotain kaukaisesta menneisyydestä, nykyisyydestä ja tulevaisuudesta.

Tuollainen,  tyypiltään fundamentalistinen "uskonnollinen" kritiikki on perinteisen uskonnollisuuden muotoon puettua vastarintaa muuttuvia oloja ja muuttuvaa kulttuurielämää kohtaan.
Kasvien ja muiden geenien manipulointia ei sallita, mutta ihmisten kyllä. Globalisaatiossa etsitään ja tarjotaan yhteistä hyvää kaikille - toimilla kuitenkin tuhotaan sekin vähä mitä on ja alistetaan alistettuja.

Erityisen selkeästi muutosvastarinta näkyy kun kyseenalaistetaan vallitsevat uskonnot, ja niiden edustajat, niiden harjoittama politiikkaa, ihmisarvot jne. sekä tieteen tutkijoita, esimerkiksi geenien vaikutusta tutkivien saavutuksia.
Kun talouden toimintaa kyseenalaistetaan syntyy merkittävä vastaisku sen säilyttämisen puolesta.

Geenien Lotto-kone?

Geenien osuus (eli perintötekijä on biologisen informaation yksikkö) oletettiin muodostavan määrältään ainakin 100000 kappaletta, tai enemmän. Kun ihmisten geenien kartoitus eteni määrä väheni vähenemistään jääden lopulta noin 30000 luokkaan. Se tuntui uskomattomalta, etenkin kun lopulta ihmisellä olikin vain noin 23500 geeniparia, sillä määrällä se vastasi lähes samaa mitä lukuisat luonnon alkeelliset muodot, kuten kasvit edustivat. Sitä pidettiin mahdottomana, olihan ihminen paljon kehittyneempi kuin mikään muu luonnossa oleva. Sukkulamadolla on niitä noin 19000.

Geneettinen tiede ei kykene selittämään ihmisissä tapahtuvia asioita - etenkin paradokseja ja "järjen vastaisia" asioita. Sen rinnalle onkin nousemassa Epigeneettinen tiede(Epigeneettinen periytyminen tarkoittaa perinnöllisen tiedon siirtoa solun tai eliön jälkeläiselle ilman, että perinnöllinen tieto on koodattuna DNA:n tai RNA:n sekvenssiin).

Sama, yhtenäinen geenipari voi tuottaa kaksi erilaista sairautta, ja geneettisen tieteen mukaan se on mahdotonta. Joten, siihen pitää olla syy, miksi niin tapahtuu ja se on löytynyt tuon Epigeneettisen tieteen avulla.
Rippuen siitä miten geenissä oleva "kytkin" asettuu, syntyy kyseinen muutos, esimerkiksi tauti. Tuolle kytkimelle on toinen ilmaisu, leimautuminen.

Leimautuminen tarkoittaa geenin aktiivisuuden riippumista siitä, kummalta vanhemmalta geeni periytyy. Eläinten perimässä on jokaista geeniä kaksi kappaletta, mutta leimautuminen johtaa siihen, että vain toinen geeni on aktiivinen. Ihmisellä leimautuneita geenejä tunnetaan yli 20, ja se on vasta alkua.
Epigeneettinen periytyminen tarkoittaa perinnöllisen tiedon siirtoa solun tai eliön jälkeläiselle ilman, että perinnöllinen tieto on koodattuna DNA:n tai RNA:n sekvenssiin. Epigeneettisen periytymisen takia samalla genotyypillä 1 varustetuilla yksilöillä voi olla erilainen fenotyyppi 2. Toinen muoto epigeneettiselle periytymiselle on geenien itsesäätely. (1 Genotyyppi eli perimätyyppi on yksilön vanhemmiltaan perimien kaikkien geenimuotojen kokonaisuus. 2 Fenotyyppi eli yksilön ilmiasu on kehittyvän tai kehittyneen yksilön kaikkien havaittavien ominaisuuksien (anatomisten, fysiologisten, biokemiallisten ja käyttäytymisen) kokonaisuus.)

Ympäristön vaikutus määräytyy suoraan siihen miten seuraavat sukupolvet rakentuvat yksilöinä fyysisesti ja henkisesti.

Ympäristön vaikutukset siirtyvät geeneihin, josta sen vaikutus seuraa tuleville sukupolville. Hiirikokeissa on havaittu, että jopa viidennessä sukupolvessa periytyvän sairauden osuuden olevan vielä noin 85 % .
Ympäristön vaikutus ei rajoitu myrkkyihin
1800 luvulla koetut katovuodet ja sen seuraukset koetaan tänään kolmannessa ja neljännessä sukupolvessa mm. sokeritautina. Tämä osoitettiin Ruotsissa tehdyssä mittavassa tutkimuksessa.

Voimakas stressi, joka on syntynyt katovuosina, tai Juutalaisten joukkotuholeireillä, tai yksittäisen ihmisen elämässä tapahtuneesta tilanteesta periytyy seuraaville sukupolville. 
Stressin määrä voidaan mitata tiettyjen hormonien tasoista - ne periytyvät sukupolvien ajan. 9/11 tapahtuman aikana raskaana olleiden naisten stressi siirtyi vastasyntyneeseen. Stressin seurauksena lasten käyttäytyminen on hyvin ongelmallista, eikä niiden tulevaisuus anna suuriakaan lupauksia mistään hyvästä.

Pitkään jatkuva stressi voi aiheuttaa elimistön kroonisen stressivasteen, jolla on monia haitallisia vaikutuksia. Se muun muassa heikentää immuunivastetta, lisää sydänperäisen kuoleman riskiä ja astmaan sairastavuutta, ja paljon muuta. 
Esimerkiksi ihmisen käyttäytymiseen liittyvä moraalitaju syntyy myös epigenetiikan seurauksena - joka on rakentunut mm. stressin seurauksena. Siihen liittyy esimerkiksi anarkistinen ajattelu, väkivalta, vandalismi jne.
Stressiin yhdistyy adrenaliini ja samalla dopamiini. Lisäksi esiin tulee seretoniini (alakulo, apatia, masennus jne). Yksi nk. mielihyvää tuottava dopamiinin lisäksi on noadrenaliini. Dopamiinin puute johtaa Parkinsonin tautiin. Alzheimerin syntyä ei tiedetä, on vain epäilyjä joista stressi on yksi syy.

Hiiret joita altistettiin ympäristömyrkyille, kuten nykyään sallituille ilmasta levitettäville hyönteismyrkyille, sairastuivat. Kyseisiä sairauksia seurattiin viidenteen sukupolveen asti. Niitä olivat eri syövät kuten rintasyöpä, ihosyöpä, keuhkosyöpä kolme mainitakseni. Myös Alzheimer ja muut ihmisen käyttäytymiseen vaikuttavat vastaavat sairaudet periytyivät, sukupolvien ajan. Viidennessä sukupolvessa esiintyminen oli luokkaa 85 %.

Ymmärryksen evoluutio
Tähän päivään asti on lähdetty siitä, että ihminen on mitä on, sillä geenien rakenteessa oleva informaatio määrää sen, ja niitä on ainakin 100000 tai enemmän - paljon enemmän. Sukkulamadon määrä, 19000 paria antaa asiaan hyvän vertailukohdan.
Mutta sitten kävi miten kävi, meillä ihmisillä onkin vain 23500 geeniparia, siis ei mitään. Se on niin sanotusti järjen vastaista, ero on vain alle neljänneksen!
Uusimman tiedon mukaan (2009) kasveilla geenejä on <50000, ihmisillä 20814. Banaanikärpäsellä niitä on 16000.

Se on verrattavissa siihen aikaan jolloin katsottiin että atomi on pienin mitä on, olen jakamoton osa,  kunnes opittiin näkemään ja ymmärtämään se, että atomi on yksi kokonaisuus joka rakentuu pienemmistä osista.

Tiede lähtee siitä että jossain on pienin osa mitä on, eikä sen sisällä voi olla mitään muuta - kuten atomista aikoinaan ajateltiin. Sama pätee suurimpaan, jossain tulee esiin raja jolloin jokin ei voi enää suurentua.

Geeni on yksi osa, jossa itsessään on tietty informaatiomäärä, se on pinnallinen kuori joka kätkee itseensä paljon enemmän - kuten atomi. 
Geeni edustaa Geneettisen tieteen ymmärrystä, mitä sen sisällä on, on sitten Epigeneettisen tieteen alue. Se on aivan uusi tieteen ala josta ei oikeastaan tiedetä mitään. Seuraukset tiedetään ja voidaan kohdentaa geenin tiettyyn osaan, mutta mitään muuta siitä ei voida sanoa.

Geenien sisällä on oma maailmansa joihin tallentuu tietoa, ja se tieto ohjaa sitä miten itse geeni tulee toimimaan. Tuo tieto voi olla varastoituna eri tasoihin, toimien tavallaan kuten ihmisen aivot. Sen vertauksen kautta voidaan sanoa yksittäisen geenin edustavan ihmisen (eläimen) ruumista, ja tuon toisen osan sen aivoja. 

Tuo "tieto" rakentaa toimintamalleja joita voidaan havainnoida eri eläimissä. Sitä kutsutaan vaistoksi. Sananlaskun mukaan "Kyllä luonto tikanpojan puuhun ajaa".
Kun eri luontokappaleet, myös eläimet sopeutuvat ympäristöön, se ei tapahdu sopeutumalla sen hetken olosuhteisiin. Olosuhteet rekisteröityvät "geenien" sisällä olevaan tietopankkiin, jossa eri sukupolvien ajan vastaanotettu tieto prosessoi kunkin geenin toimimaan tietyllä tavalla, sopeutumaan uusiin olosuhteisiin - tai kuolemaan sukupuuttoon. Ainakin heikoimmat yksilöt karsiutuvat pois evoluution ketjusta.

Tuo heikkojen karsiutuminen ei ole kaikilta osin hyväksyttävää,  kaikista vähiten ihmisille. 
Kasvien ja hedelmien osalta, kuten eläimillä niitä jalostetaan kestämään paremmin muuttamalla niiden perimää. 
Ihmisten osalta joille ei synny lapsia (luonnon oma suojamekanismi) annetaan keinohedelmöityshoitoa. Syntyneet ovat pääsääntöisesti vajavaisia, toiset enemmän, toiset vähemmän.

Meidän aikamatka
Meidän aikamatka alkaa hamasta muinaisuudesta jolloin elämä kuten me sen tunnemme rakentui, eli ja kuoli pois, se on jatkuvaa jalostusta - se on evoluutiota. Kunnes rakentui nykyaikainen ihminen ja sen sosiaalinen yhteisö joka ryhtyi laittamaan kapuloita rattaisiin.
Siinä nykyisyys taistelee menneisyyttä vastaan ja tulevaisuus on sen summa.

lauantai 8. toukokuuta 2010

Tahtoo muffinsseja!

Sitä vain alkoi tahtomaan muffinsseja - ja niitä piti sitten tehdä. Sisään laitoin eukon menneenä suvena poimimia hilloja - lakkoja. Toki osa niistä on minunkin poimimina kun olin mukana suolla.

Naapuri joka meidät sinne vei kertoi jutun historiasta, jostakin silloin eläneestä - tunnetusta henkilöstä - eli tällä kylällä.
Oli tapana aina ajaa päivittäin ko suolle - marjoja poimimaan jo auringon nousun aikaan - mopolla.
Ajoi taas tietä pitkin ja ihmetteli kuka siellä edessä seisoo kädet levällä - huitoen niitä. Oli nimittäin hieman likinäköinen ja kun lähemmäksi pääsi painoi kaikki jarrut päälle, käänsi mopon ja ei kun täyttä vauhtia takaisin mistä tuli. Se oli karhu joka niitä käsiään huiteli.

JA niitä karhuja pyörii myös meidän "mökin" ympäristössä.

Tänään on sitten ollut päivä sisä hommille - vettä on tullut aamusta lähtien noin 11 milliä.

Hommat on rajoittunut sisähommiin - sitä samaa pojan verho juttuja - alkaa jo jurppimaan - mutta nyt ne suuret on tehty - odottavat vain viimeistä maalausta. Litkut ruiskuun - kompura päälle ja ei kun liipasinta sisään ja pintaa päälle.

Niin, ne koristelut jäivät nyt tekemättä  kun himo iski eikä aikaa moiselle siten annettu. Se on sitten seuraavalla kerralla. :o) JA eka kuvan päälle tuli vielä toinen kerros taikinaa. USKOKAA vain että jo ovat maan mahtavat maultaan - ei vain täyte - itse resepti on myös erinomainen.

PS. Edellä olevalle resepti: Löysin sen osoitteesta http://www.kinuskikissa.fi/


Muffinssivuokien koosta riippuen n. 12-20 kpl.
Muffinssitaikina:
50 g voisulaa
4 dl vehnäjauhoja
1 ½ tl leivinjauhetta
2 munaa
1½ dl sokeria
1 dl maitoa
2/3 ps Wiener Nougat -crushia (kaupan leivontatarvikehyllystä)
1 1/2 Dubbel Nougat -patukkaa (Marabou)
Koristelu:
- Sokerikuorrutetta (kaupan tuubista)
- Wiener nougat crushia
- Marsipaani-nougat-kukkia
- Sokerihelmiä
space.JPG
* Sulata voi.
* Sekoita jauhot keskenään.
* Vaahdota munat ja sokeri.
* Lisää maito ja voisula muna-sokeri vaahtoon.
* Siivilöi jauhot taikinaan.
* Sekoita joukkoon 2/3 Wiener Nougat -pussista (säästä loput koristeluun).
* Paloittele nougat muffinssien lukumäärän mukaan.
* Nosta lusikalla muffinssivuokiin pieni määrä taikinaa, aseta keskelle nougat-pala ja laita päälle loput taikinasta.
* Paista 200 asteessa koosta riippuen n. 13-15 min.

torstai 6. toukokuuta 2010

Uusi kulkupeli tontille raskaaseen kuljetukseen

Laatukuljetus
Niin, tuli ostetuksi uusi kulkupeli raskaaseen ja vaativaan kuljetukseen, meidän tontille. Lähinnä eukolle.
Muistelen omasta lapsuudestani maitokärryä - oli se kärry jolla kiskottiin suuria heinäkuormia, vietiin maitoa tienvarteen ja rahdaattiin puita metsästä - vaikka mitä.

Tässä on alumiiniset pyörät - puulaatikon saan jossain vaiheessa vaihtaa ja kokoamiseen ei ohjeita ollut - ajattelin. Sitten ne löytyivät. 100% tekstiä ilman kuvia - ja minä kun katsoin vain kuvien perään lukematta tekstiä.

Kasvun alkua vaikka mille
Kevättä tekee ja eukko istuttaa vaikka mitä kasvamaan ja sitten ne siirretään maahan. Jokaisessa huoneessa on jotain kasvamassa, myös saunassa ja saunan pukuhuoneessa.

Kasvihuoneessa on sitten sellaista alkukasvussa joka sietää jo hieman pakkasta, lähinnä kukkia.
Nyt sitä on vaikka muille jakaa, esimerkiksi eri tomaattien taimia.

Sitä voisi mennä vaikka Mikkelin torille myymään :o)

Lupasivat kuunnon sateita viikonlopuksi. Olin purkanut katoksen veneen päältä ja kun katselin maisemia sisältä näin miten hitunaiseksi pressut olivat menneet - ei ihme että pilssissä oli vettä.
"Fisu" odottaa vesille pääsyä
Hain tänään rullan rakennusmuovia, asetan sen huomenna veneen suojaksi. Ensin pressut pois, sitten muovi ja sen jälkeen pressut takaisin.
Kohta pitäisi päästä tekemään siistimistä ja hieman remppaa. Runko kiiltäväksi ja uudet myrkyt pohjaan jne. Ajattelin laskea sen vesille juhannuksen jälkeen ja sitten myyntiin.
Kokeilin moottoria - ilman kaasua. Hyvin lähti pyörimään.

Hommia riittää tulevalle kesälle - ei aikaa veneilyyn. Päätimme aloittaa sen hieman suuremman rempan, purkamalla nk. saunaosasto pois ja rakentamalla tilalle uuden - josta tulee itse asiassa olohuone. Noin 33 neliötä.
Nykyinen olohuone - TV huone muutetaan sitten saunaosastoksi.
Olen ryhtynyt pyytämään tarjouksia eri toimittajilta - sitten nää nähtäväksi miten hyvin budjettini pitää.

tiistai 4. toukokuuta 2010

Uusi tähti syntymässä

Nasa julkisti uuden ainutlaatuisen kuvan uuden tähden syntymästä - antoivat sille lempinimen - vuoristo.
Minun mielestä se voisi olla pikemminkin eläintarha. Katsokaa itse

1- Kaksi kissaeläintä kamppailee toistensa kanssa. Yksi päällä, toinen alla
2 - Voisi olla virtahepo tai silleen
3 - Taas jokin kissaeläin jolla on vatsavavoja - Ilves? Sen päällä näkyy olevan lisäksi "naisen pään" sivuprofiili.
4 - Ison emakon pää,
5 - Selvästi jokin myrtsin näköinen elän
6 - Nelosesta oikealle - ankerias tai jokin vastaava suu auki

PS. Klikkaa kuvaa suuremmaksi

sunnuntai 2. toukokuuta 2010

Vappu 2010

Niin, Vappu tuli ja Vappu meni - ja Vappu jatkuu

Perjantaina PITI grillata ja minä grillasin vaikka keli oli mitä oli - ei sentään viereisen videon mukainen. Kylmää oli ja se näkyi videolla uloshengityksessä - ei ollut tupakan savuja vaikka siltä se näytti.
Yllä oleva videon pätkä: Hyvä ettei kaatanut grilli laavuani - sitä "Kurren Salunaa" - eikä vienyt veneen pressua.

Eilen piti grillata - jätin sen suosiolla tekemättä - tänään piti grillata - taidan pistää ne kanan koivet, siivet ja rintapalat suosiolla uuniin.
Eilinen päivä kului peruskorjauksen rakennekuvien kanssa, alkavat pikkuhiljaa valmistumaan. Ensi viikolla kunnan rakennustarkastaja käy tontilla ja sen jälkeen viimeistelen sitten kuvat ja alan täyttämään ilmoituspapereita.
Täällä metsässä asuminen suo rakentajalle tiettyjä vapauksia, tai sanoisinko vapautumisia kun hommaa vertaa niihin jotka asuvat taajamassa.
Yhdestä asiasta en näköjään pääse eroon - minun on näköjään etsittävä ja palkattava vastaava työnjohtaja.

Siitä ja siihen liittyvästä kirjoitan myöhemmin - ja kummallisuuksista joiden alkujuuret lonkeroituvat Brysseliin ja sen EU byrokraatteihin. Sen verran kuitenkin että huumori meinaa pettää.

Niin, se Vappu - taisi olla ihan normaali - vettä, räntää ja tuulta - ja tietenkin kylmää - vaikka lämmikettäkin oli - ja jäi. Se että sitä jäi - juomia nimittäin -  kertoo omalta osaltaan todellisuuden - ei kivaa alkuunkaan.