sunnuntai 31. heinäkuuta 2011

Sunnuntai askareita

Eukko varautui lähtemään marjaan jo heti aamusta ja yritti minua mukaan - en lähtenyt. Vaikka polvet vihottelivat - vaihteeksi ei selkä - päätin sitten jatkaa "korsuni" tekoa, kunhan tein ensin pari muuta hommaa.

Nyt tai ei koskaan ajattelin ja tein rästissä olleen portin jotta pääsen tuomaan puita maitokärryllä ilman mutkaa. Siinä, meikäläisen pagodin  aukossa oli vain verkko. Nyt siinä on saranoitu portti. Valokuvaa ei nyt tullut otetuksi.
Sitten oli aika jatkaa nurmikon leikkaamista - siinä meni kuin meni muutama tunti - meillä kun sitä leikattavaa on.

Ja sitten sen Korsun pariin
Päätin sitten koolata rungon
Huomenna on sitten loppu osan maalaus, minä ylhäältä ja varmaan loputkin kun eukolla on muita hommia - kuten parikymmentä litraa mustikkaa putsattavaksi ym.
Sitten on vuorossa parrut katolle ja ruodelaudat - ja pääsen tekemään pellit kattoon. Kun se on valmis onkin sitten seinäpeltien asennus.
Kustannukset edelleen se mitä nauloja on kulunut. Ruuvitkin joita käytän on talteen otettuja, jo kertaalleen käytettyjä.

Kuten Tarina jo totesi osuvasti - hieno tapa siivota pihaa :-) Eli rojut kierrätykseen...

PS. Keskiviikkona tuon sinne sitten 3-4 mottia koivuhalkoja, siirrän ulkona olevia "sorvipuita" sisään, lautoja, parruja ja ties vaikka mitä.
Ja ne mitä pajassa on että saan sinne lisää tilaa.

lauantai 30. heinäkuuta 2011

Easy lauantai?

Niin, oliko lauantai "easy" - eli mentiinkö tunteja eteenpäin rennosti?

Itse aloin tekemään korsuni päätyä - samaan aikaan tuli yksi naapureista ja kysyi jos eukkoni lähtisi mukaan marjaan - ei tarvinnut toista kertaa kysyä - joten päiväni ei siten mennyt suon reunalla toikkaroidessa, joten ei kun menoksi.
Pääty valmis ja ovi asennettuna
Koolasin päädyn, asensin ulkona pressun alla varastoituna olleen oven joka kaipaa maalia ja sopiva valkoinen löytyy. Oven alle tulee vielä kunnon kynnys jotta sen oven saa myös talvella auki. Ja pinta sai pellityksen, sekä räystäspellit. Pellit olivat tietenkin palapeliä, tällä kertaa asensin ne pystyyn.
Projekti jatkuu. 
Onneksi tuo betonisäkki mahtui sisään! Tilaa jäin vajaat 20 cm.  Siinä on vielä noin 500 kg tavaraa joten ei sitä käsin siirrä kuin osissa.
Aluksi jouduin heittämään kasassa olleet klapit sisälle ja siirsin pois tietä sorvipuita. Vasemmassa laidassa on pannu jossa voisin polttaa puupajan jätteitä kuten sorvilastuja ym. Se on tulevaisuuden projekti - vesikiertoinen lattialämpö.
Nyt asensin alaparrun ja suoraksi. Ajattelin käydä parissa rautakaupassa katsomassa jos saisin niitä isoja kuormalavoja, joita jo käytin. Niillä seinä valmistuu ketterästi.

Eukko toi matkaltaan vattuja ja mustikoita ja muutama sienikin tuli mukaan. Kertoi että kuulivat koiramme haukunnan ja vasaroimiseni. He olivat linnuntietä vain noin kilometrin päässä.
Hapankurkkuja
Omasta puutarhasta poimittuja avomaakurkkuja kypsymässä ja hapatus prosessi on alkanut. Eli siinä valmistuu hapankurkkuja - hyviä lupaan kuten viime vuonna. Vaikka itse olen enemmän mauste / suolakurkun ystävä.
Purkki on Riihimäen Lasin 5 litran purkki.




perjantai 29. heinäkuuta 2011

Korsun pellit ja Soneran lasku

Korsun rakentamista
TIEDÄN että korsu on maan alla - mutta kun se Matti sen sellaiseksi sanoi - se jäi meille ... sanotaan vaikka idiomaksi.
Toisaalta kun ammattyilainen, siis rakennus hommista sanoo jotain tuosta minkä tein jäte jutuista - sen on todella "syvältä - maan alta". Mutta se toimii kunnes puran sen pois kun pääsen jatkamaan pajani(verstaani laajennusta. Muistaakseni noin 60 m2.
Tuli sitten pellitettyä sen katto - alkaen vilpoisaan aamuun ja ennen kuin sain toiseksi viimeisen pellin sinne tuli vesisade - jota ei pitänyt tulla. Pelti meni sinne ja toivoin ettei tule myrsky tuulia - ei tullut.
Lähdin kirkolle ostoksille - ja jatkoin katon loppuun kun palasin ja asensin sitten seinän pellit.
Ne pellit laitoin poikittain kun en lähtenyt niitä leikkaamaan
Peltejä asennettuna
Tämän ryhmän pituus on noin 3.6 metriä, seuraava on sama. Katolla pellit ja seinässä myös - hieman likaisina.
Yläosassa on aukko - oli entisen seinän ikkunaan - nyt käytän sitä myös ikkunana - siihen tulee muovi - jota on vaikka muille jakaa.  Se ei ole muovikalvoa.
Kun saan vasemmalla olevan klapi kasan pellin alle (eukolle delegoitu homma)  jatkan rakentamista toisella puolikkaalla kun tila vapautuu siihen.
Se että valkoisen seinän vasen osa näyttää kummalliselta - se on entisen katon profiili.

Sonera
Heiltä tuli uudesta 3G yhteydestä lasku joka alkoi 2 viikkoa ennen kuin antenni oli asennettu katolle! Nk. Laajakaista - se ei tiedä mitään koska minulla on "Nettitikku" vaikka minulla ei ole - joten minulla on matkapuhelin yhteys - vaikka minulla ei ole - minulla on 3G yhteys pöytäpuhelimen (Huawei 160) kautta.

Ei voinut yhdistää minua sinne - ja soittamalla Soneran Matkapuhelin palveluun kestää, kestää, kestää ja sitten tulee ainakin jano jos ei vallan nälkä .... ja siitä maksetaan Soneralle EUROJA!

Lopetin odottamisen - tiedä vaikka jätän laskun maksamatta - mutta se ei mitään auta. Kenelle sanon että nyt laskutetaan ajasta, yli 2 viikkoa palvelusta jota minulla ei ole ollut!

torstai 28. heinäkuuta 2011

Korsu työn alla ja kierrätystä

Tein tänne muutettuamme ulkorakennuksen päätyyn sääsuojan jossa käytin veneeni päällä ollutta pressua.
Tuli sitten naapurin Matti, istui pihakivelle ja kysyi sitten: "Mikä korsu tuo on?"
SE OLI SITTEN SIITÄ LÄHTIEN KORSU JA TÄMÄ UUSI ON MYÖS KORSU.
Siellä se korsu on taustalla, oikealla veneen "korsu".
Jostain syystä minulla ei ole kunnon kuvaa siitä, alla yksin kuva lähempää otettuna.
Korsu ja Romulus
Romulus on tuo taustalla oleva "Mehumaija" - eli traktorikaivuri jolla tein melkoiset pihatyöt täällä, puutarhat ja paljon, paljon muuta ja sain sen jopa myytyä vaikka siinä ei oikeastaan ollut jarruja. Toimi muuten loistavasti vaikka olikin monivipuinen.
Siitä se alkaa - ei varsinainen laajennus - nyt vain "Korsu"
Kyseinen pääty on jo pitkälti siivottu --- se on ollut "kaatopaikka", tavaraa säilössä pois "ihmisten silmistä". Siihen päätin tehdä korsun jotta saan talven polttopuut ja sorvipuuni ja vaikka mitä säältä suojaan.
Kun oli raivannut lisää tilaa ja mittaillut päätin että ensin on maalattava.

Osittain maalattuna
Minulla oli vielä muissa seinissä käyttämääni maalia ja käytin sen loppuun. Ei hätää, vielä on yksi kympin pönttö odottamassa ja eukko saa maalata loput.
Seinä valmistuu
Aloitin päivän purkamalla telineet joista olin päässyt katolle peltihommiin. Niiden alla oli pari kunnon hirttä, nyt käytin niitä seinän alle, jonka alle laitoin 2x4 palikat että on irti maasta.
Seinät on tänne tuotujen tavaroiden pakkausten kuormalavoja jotka asensin pystyyn.
Katto valimistuu
Seinät tasattu sopivaan korkeuteen että saan riittävän kaadon jotta lumet eivät kasaannu liian tasaiselle. Nuoskalla pitäisi valua alas,
Seinän yläsidepuuna on 2x4 ja laitan vielä 3 vastaavaa runkotolpaksi - se ei muutoin kestä - ei ainakaan lumikuormaa.

Purkamastani telineestä otin talteen sellaisenaan tolpat, niitä oli 3 satsia. Kuvassa yhden jo nostin ylös, sen jälkeen noin klo 16 loppuivat voimat. Auringossa oli varsin kuumaa ja mittari näytti vain noin 28, saattoi olla lähemmäs 30 kun oikein porotti.
Vettä kului, ja tänään kokeilin ensimmäisen kerran suolaa. Pistin teelusikan kärjen verran nk. sormisuolaa lasiin ja vettä. Uskokaa tai älkää niin minun MUTU on että se todella auttoi! Maalaamisen jälkeen ei vain käsi ym ollut kuitti - tuli myös hieman huono olo.

Huomenna teen katon valmiiksi ja sitten aloitan pinnoittamisen - peltiä.

Ja paljonko tuon hinta on kun se on valmis?
Ei muuta kuin naulat. Kaikki on kierrätystavaraa. Kattoparrut olivat telineessä ja sitä ennen Seinässä jonka tein kun muurasin syksyllä - pikku pakkasessa sokkelia. Kuva alla.
Sitä ennen ne olivat jossain muussa jutussa, sitä ennen ne kasvoivat meidän metsässä.
Pellit tulevat taasen puretun rakennuksen katosta ja seinistä.
Suojakate tulevalle sokkelin muuraukselle
Se oli viime syksynä --- ja talvi tuli nopeasti, ja lumi parin päivän päästä
Suojatila muuramiseen
Kuten kuvasta näkee - lumi pilkottaa pressujen välistä. Tämän seinän valmistuttua samat 2x4 siirtyivät sitten uuden osan päätypuoleen, noin 8 metriä pitkä ja sen sokkelin muuraamisen suojaksi.
Ja nyt ne ovat uuden korsun kattoparruina. :-)


PS. Eukko kävi sillä aikaa metsässä ja toi 1.5 kg vattuja ja telo jalkansa kun kaatui ryteikössä olleen kiven päälle.





keskiviikko 27. heinäkuuta 2011

Terassiruuvit ja muut ihmettelyt

Suomessa myytävää laatua
Olin purkamassa telineitä ja ramppia kattopellille. Olin käyttänyt terassiruuveja, irtoaa paremmin kuin naulat.
Ei ollut vain yksi, nyt oli kaksi ruuvia jotka katkesivat kun aloin vääntämään niitä auki. Haen toisen esimerkin tähän, eli kuvan jonka päivitän tänne ja laitan lisää tekstiä.
Joten siihen asti.... nyt ollaan takaisin....
Toisen kohteen ruuvi poikki
Yllä oleva katkesi ihan itse - Suomessa yleisesti myytävä thorx kantainen pinnoitettu puuruuvi. Kyseessä on vanerin palan kiinnitys Grillini ikkunan luukkuun, ja löysästi että palikka kääntyy.
Olin hämmästynyt, huuli pyöreänä kun tuo vanerin pala jäi käteen!

Alkaa olemaan todella riski peliä käyttää ruuveja, etenkin jos se vaatii kestävyyttä kun ne katkeilevat omia aikojaan! Kauppiaat ja maahantuojat toimivat vastuuttomasti!
Rakennushommissani olenkin vaihtanut ruuvit, eli jättänyt käyttämättä joita olisin käyttänyt naulauslevyjen kiinnittämiseen. Nyt käytin nauloja.



Mainoskuvausta

Ajattelin kuvata muutamia tuotteita myyntiä varten - kuvauspaikka ulkona luonnon parissa.
Muutama kuva siitä tänne.
Vahteraa odottamassa kuivauspaikkaa ja jatkokäsittelyä
Rakennusprojektissa on nyt katos pajani päätyyn jotta saan talven puut ja yllä olevan ym säältä suojaan.
Puolivalmisteita
Yllä vaahterasta sorvattuja juoma-astioita. Menivät kuivumaan kuukaudeksi pariksi.
Kokeilu haavasta
Kokeilin miten tuoreesta haavasta syntyy / kestää juoma-astia. Hyvin se meni / kuivui. Odottaa nyt viimeistä hiontaa ja lakkausta (joka kestää puhtaan alkoholin).
Hedelmävati koivusta
Yllä koivusta tehty vati vaikka hedelmille. Pinta öljytty ja vahattu - hinta €45
Astia pähkinäpuusta
Yllä amerikkalaisesta tummasta pähkinäpuusta (useampia eri kokoja ja hintaisia). Pinta lakattu, kestää kiehuvan veden ja puhdasta alkoholia. Tämän hinta € 120
Sama kuten yllä vain korkeampi
Nyt on sitten tullut tavaksi kiertää puutarha sisään mentäessä. Ensin syömään herneitä, sitten mustaherukoita ja lopuksi 
Nami nami
sitten punaherukoita. Karviaisiin en sitten saa enää koskea, siis syödä.


Haapa muokkaantuu

Kun päivä kävi liian kuumaksi päätin siirtyä viileämpään pajaani. Yksi projekti oli haapa, rungon alaosasta halkaistu pölli jonka muotoilin sorviin sopivaksi, eli yritin pyöristää kulmat ettei sorvi lähde liikenteeseen.
Mitä tämän kanssa tehdään?
Tässä vaiheessa alkaa näkymään mitä on käytettävissä
Että näin, ei oikein tule toimimaan
Se oli sitten pahemman sortin vinouma, lahoa tavalla jota en voinut hyödyntää, etenkin kun puu tulee menemään kuivaukseen.
Puolivalmidte valmistuu
Keskellä oleva knööli on tarkoituksella siinä. Ajattelin leikata sen siitä ja tehdä pienemmän kupin. Isommasta aihiosta olen sorvannut siihen pienen kupin dippikastikkeelle, ja dipattavat sitten sen ympärille. Tämä saattaa olla siihen ehkä liian pieni.

Ja lopuksi se meni nyt lastujen sekaan kuivumaan ensin kuukaudeksi - pariksi, muiden joukkoon ja taas unohdin merkitä siihen päivämäärän :-(



tiistai 26. heinäkuuta 2011

Rokulia, sadetta, sorvaamista ja grillausta

Saatuani pellit katolle - satiin tietenkin kunnon sade - lähemmä 30 mm ja muutamassa tunnissa 25. Kyllä oli meteliä peltikaton alla.
Vielä oli pikku hommia tehtäväksi ja päätin tehdä ne myöhemmin - joten vietin kolme päivää "rokulia" remonttihommista - ja olin vaihteeksi puusorvin ääressä.

Ei onnistunut
Kyseinen vaahtera on oksa jonka sisällä oli oksa, oli jo alkanut lahoilemaan, oli kuitenkin kovaa tavaraa. Luulin voivani säilyttää sen mutta liimaus petti ja pala lensi pajan toiseen nurkkaan. Nyt siitä tuli paljon pienempi. Näitä sattuu.

Tänään tein sivupäädyn valmiiksi, eli luukun karmit ja levyn pintaan. Menin sitten katolle kun se oli kuivunut saadakseni siellä olevat pikku hommat valmiiksi - odottamaan pintalautoja.
Ja voi että se pelti osasi olla suorastaan polttavan kuumaa. Polvet eivät kestäneet joten oli noustava ylös, kuumuus pureutui hansikoidenkin läpi - oli se melkoista grillausta joka teki melkein kipeätä - mutta perkele ajattelin että en mene alas ennen kuin se on tehty - ja nyt se ON tehty. Nyt voi sataa vaikka koiria ja kissoja.

Sorvailin valmiiksi puolivalmisteitä - kuivumaan lastujen sekaan josta otan ne sitten esiin joidenkin viikkojen, parin kuukauden kuluttua.
Kanttarelleja
Tänään eukolta petti hermot ja lähti hakemaan mitä tiesi olevan ennen kuin joku muu kerää ne pois - vaikka ovat tonttimme rajalla. Täällä sienestäjät tulevat jopa talon nurkille jos vain jotain saavat koriinsa.
Olisivat voineet kasvaa vielä viikon tai pari.
Itse tiedän toisen paikan jonne sienestäjät tuskin löytävät - saavat kasvaa siellä kaikessa rauhassa.


torstai 21. heinäkuuta 2011

Ukko taisi nyt tonttuilla

Olen joskus kirjoitellut Uusi Suomi palstalle - pääsin jopa "poimittuihin" Puheenvuoro listalle - suuri kunnia minulle ja olin jopa iloinen - jopa kerskailu mielessä siitä (eukolle) - nimeä kun ei ole moiseen kunniaan.

Nyt päätin kirjoittaa yhdestä asiasta joka on pilannut päiväni moneen kertaan viimeisen kuukauden, kahden aikana.

Voisin kopioida sen tänne - mutta kun periaatteessa kirjoitan täällä vain - sivuni kuvauksen mukaan touhuista täällä - ei politikointia ja sen sellaista syvällisempää - paitsi kun haukun toimittajat ja heidän materiaalit.
PS. Tänään kävi tuo 3G antenni asentaja - ai niin - se onkin sinä jutussa mukana.

Kehno avaus päivälle

Aamu alkoi siten että vaihteeksi eukko keitti kahvin ja sitten kuului kauhea, hätäinen huuto keittiöstä.
Hän teki eilen poron jauhelihasta lihapullia ja unohti ne keittiön pöydälle, yöllä koira söi ne, 17 kpl! Minä melkein sain syyn niskoilleni.

Sitten tuli Sonera ongelmia. Sain Huawei puhelimeeni viestin että olen ylittämässä kuukautisen datasiirto rajani (vajaassa kahdessa viikossa!). Sitten opin että se on 20 gigaa /kk, vastaanotettu ja lähetettynä. Sen jälkeen se on aina € 1.99 per 5 gigaa.

En nyt ladannut uutta Applen käyttistä - se on 4 gigaa, eli se olisi maksanut minulle tuon € 2.
Puhelimeni, iPhone 4 OS päivitys on yli puoli gigaa, monet muut ohjelmat samaa suuruus luokkaa. Apple kun ei päivitä osia vaan pieninkin muutos edellyttää koko ohjelman latausta.

Kun päivitän YouTube tilini videoita (lähetän) muutaman kuukaudessa, gigoja kuluu, samaten kun katselen muiden sorvaajien ym videoita, gigoja kuluu. Kun seuraan illalla netti TV lähetyksiä, gigoja kuluu, samaten tämän blogin päivitykset valokuvilla syö tuota 20 gigan pottia.

Oli ennen aikainen ilo tiputtaa kk maksut € 50:stä kahteen kymppiin - tällä meiningillä tuo € 50 raja rikkoontuu ellen muuta tapojani ja jättäydy vain meilien lukemiseen ja lehtien selailuun. Eikä katsella YLE Areenaa kummemmin ja muuta.

Mitä iloa on nopeasta yhteydestä kun tuollainen katto tulee eteen ja sitten kukkaron nyörit on avattava?

Alan todella harkitsemaan siirtymistä takaisin kupariin - katotaan sitten miten Sonerassa suu laitetaan. Mutta epäilen että se ei enää taida onnistua.
Pahinta on kun heidän nettisivulla EI OLE lomaketta jonne reklamoida - sanallisesti. Sellainen oli mutta en enää sitä löydä.

Kun sinne soittaa siirretään asiakaspalvelijalta toiselle, kolmannelle ja neljännelle kuten tänään ja ne ei tiedä mitään eivätkä voi vaikuttaa mihinkään.

PS. Nyt taitaa olla aika ottaa yhteys Kuluttaja-asiamieheen. Minä EN ole tätä tilannut vaan Sonera on tarjonnut kuparin tilalle - jossa EI ollut rajoituksia.

keskiviikko 20. heinäkuuta 2011

Myrskyn jälkeen on poutasää...

No ei ihan myrskyä mutta melkoinen sade kävi kyläilemässä ja jätti jälkeensä muutamassa tunnissa noin 25 milliä vettä, koko päivän saldoksi jäi noin 28 mm. Niin ja se ukkonen oli melkoinen esitys.
Nyt on sitten poutaa ja sitä jatkuu kehittyen helteiseksi - lähemmä 30 tai yli on luvattu.
Sateen nujertamia kukkia
Heti kun astuin ulos huomasin että kato oli käynyt - Ritarit kannuksilta katkesi selkä.
Sitten puutarhaan
Tillit nurin
Osa tilleistä olivat lakoontuneet, muuten ihan yes. Onneksi ei ollut tuulta oikeastaan lainkaan.
Kohta nautitaan
Kuvan herneet ovat kaupasta myytävästä pussista - hernesoppaa varten. Puutarhaosastolta ostetut olivat varmaan Monsanton tuotteita, vain osa alkoi kasvamaan ja parhaat kehittyivät jopa 30 cm pituuteen ja muutama palko ja pahemman luokan käppyröitä joissa oli 4 hernettä sisällä! On se niin väärin niin väärin että tuollaista myydään!
Viimeiset mansikat
Seuraavana kesänä lisään mansikoiden määrän ainakin 3X!
Terttutomaatteja
Kuten jo kirjoitin, tomaatteja tulee ja jotkut alkavat jo saamaan väriä pinnalle :-)
Odotellaan
Yksi muutamasta vesimelonista - vaikuttaa lupaavalta :-)
Kesäkurpitsaa
Jä näitäkin tulee, kahdella eri lohkolla - ja mitä jo syötiin ihan mahottoman herkullisia!

PS. Niin, miten se päivä meni? Vaihteeksi sorvin ääressä - tein aihioita vaahterasta ja ihan hyvin sekin meni.

maanantai 18. heinäkuuta 2011

Rokotuksia kerrakseen

Olin asentamassa "tavallaan" viimeistä peltiä katolle kun jouduin kunnon "piikityksen" kohteeksi, eli rokotuksia tuli ja samalla hieman akupunktiota.
Mitä hankalimmassa tilanteessa jouduin paarma parven kohteeksi eikä nailonpaita ollut esteenä kun ne näykki paloja minusta. Toinen riesa oli kateruuvit taskussa - niiden terävät kärjet kun nipistelivät taskun läpi, kummankin taskun läpi jopa arkoja paikkoja.
Peltikatto 99 % valmis
Joudun vetämään rälläkällä edessä olevasta pellistä n. 30 cm soiron ja laittamaan sen sitten katon päätyyn - oikealla olevaan sivureunaan  ja sitten on vain viimeiset ruuvit paikalle. Kuvasuurennoksessa näkyy juuri ja juuri tikkaat (peltikaton päällä) jotka tein tänään, ne osoittaa kohti antennia.
Vedin aikaisemmin tänään antennin juuresta putken sisälle ja talon toiseen päätyyn. Se on 3G antennin piuhalle - kunhan se asentaja tulee ja siirtää antennin kuvassa olevan TV antennin kaveriksi.
Niin ja se sadevesikouru tuli jo asennetuksi, yksi putki puuttuu ylhäältä alas.
Ylä kolmioon tulee vielä pellit, kevyesti laitettuna - lopullinen työ valmistuu kun saan ulkovuorauslaudat.

Kun 3 G antenni on asennettu puran telineen - siitä tulee sitten runkorakenne - parruista pohja "korsuun" puupajani päätyyn.
Eli, rakennan talveksi ja syksyn sateita varten väliaikaisen katoksen - tänä vuonna kun en pääse sitä laajennusta tekemään. Pysyvät puut ym kuivana ja mitä sinne sitten varastoi säältä suojaan.

Nyt kun tuo katto on valmis pääsen sisähommin - aluksi ikkunoiden asennus. Kuvassa oleva aukko on noin 60 cm kapeampi mitä se aukko tulee olemaan. 

Ja nyt lähdetään suihkuun ...

sunnuntai 17. heinäkuuta 2011

Sunnuntai askareita

Tänään ei marjastamassa oltu joten se oli sitten osittainen työpäivä kun kiipesin katolle. Kyseessä ei ole yksistään kattopeltien laitto - se olisikin liian helppoa. Liitos vanhaan taloon ja syksyllä rakentamaani teetätti taas töitä - nyt pellityksen parissa. Laitoin samalla ukkosjohdattimen TV antenniin.
Sain sitten yhden pellin ylös ja jäljellä olisi vain yksi jos se olisi noin 20 cm leveämpi. Sen verran uupuu. Koko kattoa ei voinut kutistaa sen vertaa, eli sivureunat olisivat voineet olla leveämmät - mutta liika on liikaa.
En lähde sitä 5 metrin pätkää leikkaamaan kahtia joten pistän sen sinne koko leveydeltä peittämään tuon 20 cm rakosen.
Sen päälle tulee sitten tikkaat - on ainakin pitoa alla :-)

Vesimelooni
Eukon vesimeloni, yksi muutamasta tekee tuloaan meidän herkuteltavaksi ja tomaatit voivat erinomaisesti. Jo Lahdessa ne ovat punaisina ja Porvoossa syötäviä jonkun aikaa - ne kumpikin meidän eukon istutuksista joita olemme vieneet. Niin paljon eroa on leveyspiirillä.
Sunnuntai ateria
Illalla sitten grillasin - otettiin Poron sisäpaistia josta tein vartaat. Kesäkurpitsa ja sipulit omasta maasta kuten salaatti ja perunat. Tomaatit ovat vielä vihreitä.
Perunoista oikealle - klo 3 on lihapala - meidän Vikille joka odotti uskollisesti makupaloja jalkojemme juuressa.

Ja täytyy sanoa että oli ihan mahottoman maukasta - eikä siihen viniä tarvittu.
Kärsivällinen odotus palkitaan
Lopulta hän sai odottamansa makupalan - voi sitä intohimoa ja nautintoa!
Niin ja sitten jäätelöä, loput jätski tikusta. Minun täytyy joku päivä videoida se taidokas kielen käyttö.


lauantai 16. heinäkuuta 2011

Eukon saalista

Makeita on
Kuvasssa osa "saaliista" kun mukana olleet rasiat täyttyivät. Makeaa suun täydeltä :-)

Sitten kukkien tuntijoille kysymys, mikä alla oleva pylväs oikein on?


Lupa olla poissa töistä 2

Tänään oli selvää että elintarvikehuolto ohittaa muut - joten lähdimme uudelleen metsään - nyt katsomaan mustikoita.
Mustikoita löytyi
Ja kyllä niitä löytyi - mutta varsinainen poiminta-aika olisi kyllä noin 7-10 päivän päästä. Tänään saldo jäi noin kahteen litraan. Seuraavan kerran otan lisävarusteita mukaan, hatun jossa on verkko - ja vaikka korva tulpat myös jos kyllästyy itikoiden ja paarmojen ääntelyyn. Niitä siellä oli aivan liikaa.

Poikettiin kotona ja otettiin voileipää ennen kuin menemme toiseen metsään - kattelemaan mitä löytyy. Menin sitten yksin kun naapuri soitti ja kysyi jospa eukkoni lähtee suolle katselemaan "suppuja" - ja sinne se eukko sitten lähti.
Itse otin sen itikkasuojan ja lähdin rämpimään paikkoihin jossa piti olla sieniä - ei ollut kuin yhdessä uudessa paikassa sen verran että saadaan kanttarelli muhennosta.
Mustikan varpuja oli vaan ei ensimmäistäkään mustikkaa - eikä niitä kukaan ollut poiminut.

Löysin sitten jotain uutta - puupaja puolen juttuja....
Pahka kasvamassa esiin
En muista että olisin sen aikaisemmin nähnyt - olen kävellyt saman puun vieritse useamman kerran.
On vain aika ison koivun kyljessä ja se koivu on naapurin puolella.


perjantai 15. heinäkuuta 2011

Lupa olla poissa töistä

Niin, ei sitä oikeastaan tarvitse lupaa olla poissa töistä  - sitä vain on ja tuntuu mukavalta poiketa esimerkiksi marjoja metsästämässä.
Näitä etsittiin
Ensimmäisessä paikassa oli jo tehty sadonkorjuuta - litran verran kuitenkin saatiin.
Ajelin sitten "hevon kuuseen" vieressä olevan suon huoltotietä pitkin ja kappas vaan, sieltä niitä sitten löytyikin - harmi että moni oli jo ylikypsynyt.
Enemmän kuin yksi yhdessä paikassa
Nyt tiedetään sitten mistä niitä haetaan lisää, nami nami eikä kerrota kenellekään - tietenkään.

Päivän päätin sitten leikkamalla ruohoa - säätiedot lupailivat sadetta, johon uskoin kun katsoin myös pilvi- ja saderintamakarttaa - nyt se on kohta puoli tuntia myöhässä. Ties vaikka jäi ihailemaan maisemia siellä Mikkelissä.

Eilen päivitin Aperture ohjelman, koko reilut 650 megaa - tuli se jouhevasti. Parhaimmillaan puski tänne päin n. 550-560 kB/s, keskimäärin noin 400. On se toista kuin tuo sadan luokka mitä aikaisemmin oli.
Tällä kehtaa jo lähteä lataamaan tuota 4 gigan tiedostoa eikä tarvitse lähteä esimerkiksi kirjastoon jossa on nopeampi yhteys.
Niin, se on tuo kohta tuleva Applen uusi käyttis - toki siihen saa varata muutaman tunnin. On se vain niin outoa ettei sitä voi enää ostaa levyllä.

Eilen tuli sitten posti setä pihalle ja toi paketin Soneralta. Se oli uusi antenni, nimittäin Digitan 450 verkkoon! Samalla tuli liittymäsopimus, €40/kk ja €130 liittymämaksu.
Tietenkin nostin asiasta metelin! En nimittäin ollut moista tilannut enkä kuuna päivänä edes tilaisi. Siellä pahoiteltiin kömmähdystä ja sanoivat että unohda koko juttu ja anna se antenni paketti sitten ensi viikolla asentajalle.
Että yhden megan kupari vaihtuisi samaan nopeuteen ja vielä pitäisi maksaa liittymisestä! Hinta ero €10 kuukaudessa - eikä se edes toimi täällä - 3G sentään pelittää ja nopeudet ovat aivan jotain muuta.

PS. Se vesisade taisi jäädä pidemmäksi aikaa ihailemaan Mikkelin uutta toria ja tulevien juhlien järjestelyjä.





keskiviikko 13. heinäkuuta 2011

3G antenniasennus

Eilen Tiistaina soitettiin Sonerasta ja todettiin, heidän asiaa tutkittuaan että olin oikeassa - antenni oli suunnattu väärään suuntaan - kohti mastoa jossa ei ole 3G asemaa.
Tänään tuli sitten saman urakoitsijan asentaja ja suuntasi sen oikein - ja nopeus parani. Valitettavasti en silloin ollut kotona.

Se osa jossa antenni on kiinni on liian lyhyt joten antenni osuu peltikattoon! Osuu vaikka asentaja oli vääntänyt sitä horisontaalisesti ylös päin!
On se sitten niin peetä koko juttu!
3G antenni kiinni peltikatossa.
Klikkaa kuvaa suurennokseen
PS. Talvella se on sitten lumen peitossa - mitenkä se mahtaa sitten toimia?

PÄIVTYS:
Olin Soneraan yhteydessä - katsoivat kyseistä kuvaa. Ei käy joten ei mennyt kuin hetki kun asentaja jo soitti ja tulee korjaamaan tilanteen heti ensiviikon alussa.
Ainakin palvelu pelaa :-)

maanantai 11. heinäkuuta 2011

Katumus

Katumus, mitä sen on? Wikipediasta se on:
Rippi on kristinuskossa synnintunnustuskatumuskääntymys ja siihen liittyvä synninpäästöKatolisessa kirkossa ja ortodoksisessa kirkossa katumus on yksi mysteerioista eli sakramenteistaEvankelis-luterilaisessa kirkossa rippi ei ole sakramentti
Mutta se ei ollut mitä hain. Ei Sakramenttia eikä mysteeriot. Tai, ehkä sittenkin tuo viimeksi mainittu, mysteerio.
NYT EI OLE VALOKUVIA - EI EDES VIDEOTA - ja se on se katumus ja sen kautta tuo mysteerio - kun ei ole kameraa käytetty. Toki nyt sitä voi käyttää - mutta ei enää videoida.
Miksi ei otettu valokuvia - eikä videoitu sitä kun - ei se että päälaki on taas paljas - vaan että miltei koko parta sirottautui lattialle kun eukko käytti konetta! Sanoin  että jätä viikset - hän sanoi että minusta tulee Veeti Kallio - kysyin kuka se on?
Kun katsoin hänen kuvan netistä - täytyy sanoa että aika hyvin se onnistui.
Nyt Ukko on aika lailla parraton tonttu - mutta kyllä se taas siitä kasvaa - ja kokemuksen mukaan hyvin nopeasti - nyt se oli jo melkein Joulu kuosissa.

Sonera ja sen 3G laajakaista

En ajatellut vielä kirjoittaa alla olevasta ja otsikon mukaisesta asiasta.
Alla oleva kirjoitus on copy/paste Soneran keskustelusivulta - ainoa minne saattoi Soneran palautesivuilla kirjoittaa. Kun aikoinaan reklamoin - samasta asiakokonaisuudesta heillä oli vielä "Vapaa sana" sivu - sitä en hakemalla enää löytänyt - vain kruksattavia kohtia eikä yksikään vastannut mahdollisuutta reklamoida asiastani - ei edes täydentävää kenttää minne kirjoittaa, joten seuraavaksi se mitä kirjoitin heidän "Keskustelu palstalle".


Asentajien ohjeet ja 3G asennus

ViestiKirjoittaja ukkotonttu » 11 Heinä 2011, 17:19
Tää on nyt sellainen "Just FYI".

Kävi täällä Soneran asentaja (alihankkija) ja pisti 3G antennin katolle ja suuntasi sen kohti Vuorenmaan mastoa - tuli 3G ja katkaisi mennessä kupariyhteyden.
Lähti kotiinsa - ja yhteys toimi - ja ei toiminut - toimi ja ei toiminut . Ihan sama juttu kuten Minun iPhone 4 pihalla.

Sonerasta ei nyt saa apua mitenkään - paitsi soittamalla - robotille ja laskutus on melkoinen per minuutti. Mutta kun Robotti ei osaa kysyä oikeita kysymyksiä (vastauksia) eikä ohjata elävälle ihmiselle.
Ei tämä nettisivukaan auta - on vain kruksattavia kohtia ei laatikkoa minne kirjoittaa.

Kattelin sitten tänään näitä juttuja - ja mitä maasto testejä tein - Vuorenmaa antennissa ei ole 3G lähetintä - sinne se antenni kuitenkin suunnattiin. Matkaa tuollaiset 2.5 km.
Lähin jossa sellainen 3G lähetin löytyy on Kalvitsa, noin 13.5 km - matkat linnun tietä "by Google".
Antenni ei osoita sinne.

Näin tämä Sonera operoi - niillä kun on mahottoman kova paine saada kerättyä rullalle meidän kupari. Myydään mitä ei oo ja sekin asennetaan väärin.

Että silleen täältä meiltä päin. Nettiyhteys tippui luokkaan, kuten iPhone 4 puhelimeni ilmoittaa, E ja sitten pieni o, ei 3G.
Surffaa sillä sitten netissä!

PS. Vaikka tämä yhteys on monin osin parempi, hinta tippuu €50/kk €19.90/kk, nopeus jopa 3.5! kun ennen oli max 1, niin voisin ihan piruuttani vaatia että vanha kupari kytketään takaisin tien toiselta puolelta taloomme.
Tai sitten asentavat tuohon Vuorenmaan mastoon sen 3G lähettimen.

On se niin väärin, niin väärin....

Kuten jo kerroin, kattopeltien asennus alkoi - siis lopulliseen asennukseen.
Aamulla vedin ylös taas yhden pellin, ja sen asentamisessa oli taas työtä ja hikeä. Ei ylös veto, ei siirtäminen asennuspaikkaan, vaan se asentaminen.
Se tapahtuu tavallaan väärin päin. Katolle mentäessä asennus alkoi vasemmalta oikealle kun sen pitäisi olla oikealta vasemmalle. Syy liittyy peltien limittämiseen, yhdistämiseen. Nyt joudun ujuttamaan asennettavan pellin pitkän sivun jo asennetun alle, ja etenkin yksin tehtynä se on varsin haastava tehtävä. Pellin pituus on 7 cm yli 5 metriä.

Toinen varsin haastava tehtävä on ollut niiden ruuvien kiinnitys, että miksi? Se ei liity Ruukin "tanssiaskeliin".
Olen käyttänyt kahta eri aikakaudelta olevaa ruuvia. Ne jotka olivat entisen katon kiinnikkeinä, 25 mm - ei mitään vikaa ja sitten tuliterä ruuveja, 50 mm jotka on toimittanut firma nimeltä Würth. Ei kuuna päivänä, ei ikinä uskoisi että siitä firmasta tulee sellaista paskaa!

Sen pitäisi olla itseporautuva, vaan ei ole vaikka itkisi ja piereskelisi - se ei uppoudu edes käyttämääni Poimukatteeseen - ja kun painan oikein kunnolla ruuviväännintä pellin pokkaus eli profiili menee lommolle.
Joten kokeilin toista keinoa. Otin puretun osan ruvin, joka on jo kerran pureutunut paljon paksumman pellin läpi, vuosia sitten, ja se teki helposti reiän - sitten se pois ja tilalle tuo Würth.

Tänään kun olin kirkolla ostin uuden laatikon 25 mm ruuveja ja arvaatte varmaan että siinä laatikossa ei lue Würth. Nyt siinä lukee fix master - AgriMarketin tuote, alkujaan Saksalainen. Miten se toimi näkee sitten kun menen katolle.

Ja koska sitten? Ajattelin tänään - vaan ei ole pilvistä ja nyt aurinko porottaa siihen aika lailla suoraan. Ei tarvita kummemmin aikaa kun pelti alkaa olemaan aika lailla kuuma, jopa ikävällä tavalla.

Huomenna Tiistaina ei sitten asenneta mitään, kuten alla olevasta kuvasta näkee. Ja, vaikka olisi vain tihkusadetta, pelti alkaa olemaan liukas.
Millimetrit taulukon skaalassa tuplaantuivat
Keskiviikkona ei varmaan asenneta mitään kun heti aamusta pitää lähteä kirkolle asioille, eukolle mm vuosihuollon labrakokeet ja itselläni KELA juttuja eläkkeeseen liittyen - ja sitten odotusta kun poiketaan pankissa.
Iltapäivällä ollaan kotona - ja kuten yllä olevasta näkyy - ulkohommia ei tehdä kuin sadevaatteissa.

Niin, ja on sekin niin väärin niin väärin toimia kuljettajana - vein nimittäin naapurin Matin pankkiasioille - en muutoin olisi sinne kirkolle lähtenyt. Pankissa hän joutui odottamaan kassa vuoroa noin 45 min - ja minä sitten odotin häntä. Kun Matti pääsi sieltä piti hankkia provianttia Suur-Savosta, äitinsä kirjoittaman listan mukaan - hän muuten täyttää syksyllä 90 - ja Matti loppuvuodesta 60.
Matti kun luki listaa kysyi ovatko nuo äidin "tuoreet perunat" sama kuin uudet perunat? Sanoin että ovat.

Matti kävi Alkossa kun rahaa jäi, osti kaksi Euro (€) Kossua (0.7 l). 30 km matkalla hän hörppi puolet yhdestä enkä minä aja kovinkaan nopeusrajoituksia kunnioittaen. Kun tultiin heidän navetan kulmalle jän piilotti pullot ruohikkoon - ei siksi että hänen äiti ne joisi - olisi voinut pistää pullot "karanteeniin", tai ainakin Matin.

Niin, on se niin väärin, niin väärin kun joutuu tiettyihin asioihin ja tapahtumia johon joutuu, ellei siten että asiasta hermostuu niin sitten ainakin tapahtuu niin että naama menee virneeseen - jopa niin että alkaa naurattamaan.
Mutta kun on kapeiden tikkaiden yläpäässä ja kantapäiden alla reilut 2.5 metriä maahan, kun yrittää saada ruuvia peltiin eikä mene - silloin ei hymyilytä eikä naurata - etenkin kun on maksanut "laatu tavarsta laatu hinnan". 

Mutta kuten edellisen blogini videossa sanon, se valmistuu, Trust Me :-)

PS. Uusi Soneran 3G yhteyteni on temppuillut - pahemman kerran - siitä lähemmin omassa jutussa.

LISÄYS HIEMAN MYÖHEMMIN
On se niin väärin, niin kertakaikkiaan väärin - kun katsoo alla olevaa kuvaa - sateet vain "katosivat". Ei ne ainakaan FORECAssa tiedä sen enempää säästä kuin minä tulevan viikon LOTON numeroita.
Sateet katosivat

sunnuntai 10. heinäkuuta 2011

Sadetta odotellessa

Aloin lopulta laittamaan kattoa kuntoon, kaksi peltiä siellä jo oli, noin suunnilleen. Räystäslaudan päälle piti vielä laittaa yksi rima ja sinne se sitten meni ja sain mallatuksi ensimmäisen sekä toisen pellin paikalleen ja hyvältä näyttää - jatko pitäisi olla suoraa tekemistä.

Mutta kuuma siellä tuli, etenkin kun ei ollut kaveria avuksi - ja sitten alkoi ukkonen jyrisemään ja tuli kiire saada irrallaan olleet pellit ruuvatuksi kiinni - eikä vain väliaikaisesti.
Kun tulin alas ja menin suihkuun niin vartin päästä taivas sitten aukeni - ja tuli ihanan viileätä - teki melkein mieli lähteä jatkamaan hommia - mutta sitä sadetta on tullut ja tulee  edelleen koko illan kuuroina.
Tiistaina sitten oikein paremman verran.

Alla linkki videoon tämän päivän touhuiluista.
PS. Tuo Boschin Multi-Cutter on sitten niin maan mainio työkalu. Harvemmin sitä tarvitsee mutta kun tarvitsee parempaa ei sitten ole.


lauantai 9. heinäkuuta 2011

Kypsennystä

Sain vihdoin valmiiksi yhden osan katolla, oli muodostumassa aivoriihi hommaksi kun samalla mietin miten sen parhaiten toteutan. Nyt on vanhan talon pääty tehty eikä vedet tule sisälle. Odottaa vain ulkovuorausta.
Siellä ylhäällä sattui sitten hieman tönimistä kun tuli erimielisyyksiä hämmentyneiden ampiaisten kanssa. Kun pistin kiinni, siis levytin avoinna olleen aukon melkoinen määrä ampiaisia ei enää päässyt pesäänsä. Ne eivät siitä oikein tykänneet.
Samalla sain viimeisen räystäslaidankin tehdyksi - ja taas tunsin olevani hitaassa kypsennyksessä. Tikkailla keikkuminen räystäskorkeudessa mehusti ukkoa myös.

Se oli sitten suihku, päivällinen ja sitten alkoi ramaisemaan. Eukko herätti kahville ja kun aloin heräämään yritin tehdä hieman ulkohommia - ei se oikein onnistunut.
No mitä siitä, tänään on lauantai.

Ennen sadevesikourujen asennusta naulaan vielä 22x48 riman, jotka sitten maalasin, ja taas hikoillen.
Lämmintä pitää
Kuten kuvasta näkyy niin uuden osan sisälämpö on sellainen joka saa hien pintaan, hidasta kypsennystä joten siellä ei kauaa viihdy eikä läpiveto auta kun ei edes tuule. Se nousee siitä vielä parilla kolmella asteella.
Ilmasipulit
Ainakin yksi joka tuntuu viihtyvän näissä keleissä on tuo ilmasipuli, muiden ohella. 
Eukko otti tänään projektin, nurmikon leikkuu - meillä on sellainen sähkötoiminen silppuri. Muutama tunti hänellä siinä meni kumisaappaissa löntystellen. Sanoi sitten että taisi tulla känsä käteen. 
On muuten jo oppinut leikkaamaan ilman että katkoo sähköjohtoa. :-)
PS. Kaari joka kuvassa näkyy on toispuoleinen kun toisen puolen humala paleltui eikä uusi ole vielä päässyt oikein vauhtiin.