torstai 30. lokakuuta 2014

Olenko kokemassa Metamorfoosin?

Mitä on tuo Metamorfoosi?
- Täydellinen muodonvaihdos tai osittainen muodonvaihdos – eläintieteellinen tapahtumasarja, jossa eläimen toukka muuttuu aikuiseksi joko suoraan tai välivaiheiden (esimerkiksi kotelon) kautta...
- erityisesti antiikin kirjallisuudessa suosittu tarina ihmisen muuttumisesta esimerkiksi taian seurauksena toiseen muotoon, kuten eläimeksi.

Olen ollut jo vuosia allerginen tietyille asioille - viimeksi oli henki lähteä ja lekuri kirjoitti Adrenaliini pikin.
Se oli outo juttu. Mikkelin CityMarketissa oli tuote esittelijä - jokin uusi "pullava" juttu - kuten pitkä viineri, hilloa keskellä.
Illalla otin sitten palan ja kävelin tietokoneen luokse. Ensimmäinen kokemus siitä oli että onpa outo koostumus - kuin söisin kääretorttua - ei mikään viineri.
Nielaisin sen ja hillot ja istuin tietokoneen eteen kun henki salpaantui.... kurkussa kaikki meni jumiin ja sulkeutui - henki ei kulkeutunut oikein sisään eikä ulos.

Kun siitä selvisin - vaimo hysteerisenä hakkasi selkää ja ukko liko märkänä ja pää varmaan punaisena. En ole tuon jälkeen kaupan juttuja syönyt, en ostanut enkä syönyt vieraissa.

Aikaisemmin sama juttu - ei niin pahana Marianne karkeilla ja Fazerin sekalaisissa kuten nk. Ranskalaisissa pastilleissa. Niissä on jotain joka sulkee hengityksen meikäläiseltä.

Ja nyt on tullut uusi juttu jolle olen allerginen!
Aikaisemmin ostettiin nk. TV Mix - moni niistä sai kutinan aikaiseksi. Siis kainaloiden alueella ja rinnassa alkoi kutiamaan.

Se siitä. Ei syödä ja aloin käyttämään suklaata. Se ei ole ollut koskaan mikään ongelma, mutta nyt on. Ihan sama onko se Fazerein mustikka tai nk. Tumma suklaa ja jo yhdestä palasta alkaa koko ylä-kroppa kutiamaan! JA sitä kestää muutaman tunnin.

On se vain niin väärin, niin väärin!

Mikä syynä?
Ensi viikolla kun menemme kauppaan ostan jonkun toisen valmistajan suklaata, etenkin nk. tummaa suklaata. Katotaan toistuuko sama asia.
Ellei niin sitten Fazer on muuttanut koostumusta, reseptiä ja ottanut käyttöön jotain joka saa minussa tuon allergisen reaktion.

Tuoteselosteessa ei näy mitä se olisi - mutta eiväthän he kaikkea kerro reseptistään.

Otsikkoon liittyen - nyt kun ikää on tullut ja vanhenen niin liittyykö siihen jokin sellainen "Metamorfoosi" joka ei voi enää sietää tiettyjä syötäviä juttuja?

tiistai 28. lokakuuta 2014

Hieman kuulumisia

Poikkesin joku aika sitten Juvalla - eli Kirkolla. Liikenne ympyrään oli tullut uudet uudet maisemateokset.

Tuskin maisemateos
Oli rekka tullut - tietää mistä - liian kovalla vauhdilla liikenneympyrään joka on heti vasemmalla.

Siinä sitä on, betonia ja villaa
Jossain odotetaan elementtejä taloon. 
Kun katselin niitä niin ihmettelen sitä nykyajan rakentamista. Heppoiset ovat seinät ja niiden eristeet! Ja niillä sitten vastustetaan Suomen paukku pakkasia!

Ja kun rakennetaan pitää aina asentaa se HÖYRYSYLKU!
Kun rakensin sitä laajennusta pajaani asensin ensin tietyksi ajaksi sitä höyrysulkua suojaamaan mitä olin tehnyt kunnes sain puuttuvat tuulensuojalevyt.

Höyry sulkeutuu, toden totta!
Kuva on sokkelin harkon päältä, alasidepuu ja tolppa. Kuten kuvasta näkyy niin sisäpuolelle on todella kertynyt sitä nestettä - joten höyrynsulku toimii erinomaisesti!
Se vain ajan kanssa synnyttää hometta ja sisätilan ongelmia.

Kun sain ne tuulensuojalevyt ko. muovi poistui eikä pajaani itse asiassa tule alkuunkaan, mihinkään tuollaista muovia. Eristeet tulee, ensi vuonna jne. saadakseni lämpimän tilan, mutta ei muovia seiniin, eikä sitä ole edes siinä osassa jonka rakensin 5 vuotta sitten.

Valitettavasti sitä on uudessa osassa taloamme, noin 75 neliön verran - sellaiset ovat rakennusvaatimukset - ja rakennustarkastaja katsoi että on tehty "oikein".

Muutoin tämä syksy on edennyt vaihtelevasti - ja enemmän ja enemmän aikaa on löytynyt puupajaan. 

Talvea odotellaan - oli tuloillaan, mikä siinä kun piha ym. ovat valmiit siihen - vaan ei tullutkaan. Tuli melkein viime juhannuksen kelit!
Ei sen puoleen, en valittele. Helpottaa lämmityksen kustannuksia :)

Lisää kuulumisia tuonnempana.


tiistai 14. lokakuuta 2014

Korjausta "kvitteniin"

Ei se ole vain "kvitteni" vaan se ON Japanin Ruusukvitteni!

Alla sitten ohje jonka eukko löysi netistä.
Ruusukvittenilikööri

1 l japaninruusukvittenin hedelmiä
esim. lippian, mintun ja/tai sitruunamelissan oksia
3 dl maustamatonta viinaa
3 - 4 dl tomusokeria

Arvatkaa mitä likööriä maistellaan jouluna? :)

tiistai 7. lokakuuta 2014

Viemäri meni tukkoon

En sitten millään ilveellä ja keinolla saanut viemärin tukosta liukenemaan auki joten sitten oli vain kaivettava viemäriputki esille ja reikä siihen. Noin 20 mm.

Viemäriputket esille
En ollut alkuunkaan innostunut moisesta lapioinnista mutta sieltä se sitten löytyi. Aloin sitten tökkimään noin 12 mm letkua tekemästä reiästä sisälle.
Kun sain reiän valmiiksi putkesta suihkusi vettä noin 80 cm korkeuteen - melkoisella paineella.

Paineilma järjestelmä
Toin kompuran, eli ilmakompressorin ulos ja sitten eukko puhalsi ilmaa letkuun kun itse työnsin letkua viemäriin.
Sulatusletkua riittävästi
Sain letkun naapurilta. Sitä oli aikoinaan käytetty navettaan menevän vesiputken sulatukseen kun sillä oli tapana jäätyä. Kuumaa vettä läpi ja jäät sulivat.
Nyt se oli auttamassa viemäriputkeni tukoksen aukaisua.

Lopulta alkoi kaivon päässä tapahtumaan. Makkaraa, pötkö pötkön perään veden pinnalle joita sitten ongin ylös.
Osa tukoksesta
Siinä sitä, mutta mitä?

Mannaryyni puuroa?
Kun ryhdyin tutkimaan löydöksiä lähemmin selvisi että se on kuin mannaryynipuuroa! En itse asiassa havainnut sitä mitä odotin, nimittäin rasvaa.

Päätelmä oli sitten että kyseessä oli pesuainetta joka ei ollut liuennut vaan oli jäänyt rakeiseksi ja löytänyt pyykkikoneesta tien viemäriin.
Eukko epäili että kyseessä on ollut Lidlen aineet. Mistä lie lähtöisin mutta meillä ei enää käytetä muuta kuin nestemäisiä aineita.

Kaikissa pesuaineissa, paitsi nestemäisissä on aina mukana savea, aivan oikein, savea. 

Tuollaista ei kyllä haluta OK talon järjestelmään. Onneksi se tukos puhdistui aika hyvin. Huomenna ajan vielä kerran em. letkulla putken ja sitten alkaa reiän umpeen saattaminen.



maanantai 6. lokakuuta 2014

Lentolupakirja

Armon vuonna 1976, vai oliko se sitten 1975 olin lentokoulussa. Myöhemmin minusta piti tulla ammattilentäjä. Suomessa lentotunnit 150 Cessna koneella maksoi silloin 150 markkaa. Hinta lupakirjalle oli silloin muistaakseni 3500 tai kuitenkin alle 5000 markkaa.

Kun ensimmäisen kerran asiaa tiedustelin muistan sen hinnan hyvin, muutama vuosi aikaisemmin. Se oli sama mitä Tunturi mopo silloin maksoi - 750 mk.

Lento hulluuteni johti sitä ennen TV ohjelmaan, Sirkus Papukaija otti minut mukaan ohjelmaansa -60 luvun alussa kysymään "lentokapteenilta" ammatistaan. Ei tullut kapteenia mutta tuli kuitenkin perämies. Ja sain kysyä - vain yhden kysymyksen - joka ei ollut omani, vaan ohjelaman tekijät antoivat sen minulle. Suuri pettymys,
Kuten tulevalle lentäjä uralleni kun myöhemmin Yhdysvalloissa tulin yhtenä aamuna raput alas täysin ei toivotulle tavalla.

Siihen seuraavaan lentoon meni noin 5 vuotta ennen kuin lääkäri antoi OK. Silloin olin jo yli 30 ja ikä loppu ammatti lentäjäksi.

Ja miksi edellinen?
Eteen tuli alla oleva juttu - jon on maailma muuttunut - mutta niin on myös Kuorma-autojen kuljettajilla sen 35 tunnin säännön mukaan jonka kuljettajat joutuvat maksamaan - omasta pussistaan saamatta lisää palkkaa.

Alla oleva on entisestä lentokoulustani:

Kurssin hinta on 12 500 euroa (sis. alv 24%), ja sen voi maksaa kertasuorituksena tai useammassa erässä koulutuksen edetessä.

Kurssihinnan lisäksi maksettava on:
-Ilmailulääkäri 120€
-Lääketieteellinen kelpoisuustodistus 100€
-Trafin teoriakokeet 225€
-Tarkastuslento 150€
-PPL-lupakirja 100€
Yhteensä 695€.

Minulla se oli "silloin" huimasti alle 1000 euroa.

sunnuntai 5. lokakuuta 2014

Syyskuun lopun kuulumisia

Se on sitten lokakuu. Aurinko helottaa lämpimästi kirkkaalta taivaalta ja mittari näyttää 5 astetta.

Siirsin valokuvia kameroista tietsikalle ja ajattelin tuoda esille niistä muutaman. Ensin maininta siihen olkapäävaivaan.
Se on sellainen vanhuuden tauti - sellainen "Olkapään kiertäjäkalvosimen repeämä". Niitä on siellä neljä kappaletta joista yksi on nyt sanomassa sopimuksensa irti. Leikkaus ei siihen paljoakaan auta.
Joten se siitä.

Mutta kuka on poiminut mansikoita syyskuun lopulla omasta maasta? Me ollaan :)
Yksi muutamasta
Kokoakin löytyy
Kookas ja makea
Ja lisää tuli edellisten jälkeen
Kukinta jatkuu ja raakileet kypsyvät, sittemmin harson alla
Myös kasvihuoneen tomaatit jatkavat kasvuaan
Tulitikkuaski vertailu - kookkaampiakin tuli
Myös pienempää kokoa löytyy
Eri lajeja ja todella maukkaita
Aroniapensaat saivat antaa antejaan
Yksi satsi aroniaa
Myös Japnin Kvintetti on poimittu talteen. Keltaisina kuten sitruunat - siitä jäi kuva ottamatta. Alla kun ovat vielä vihreitä.
Japanin kvintetti
Alkukesän ja kesän kasvuongelmien jälkeen syntyi lopulta hieman porkkanasatoa vaikka puolet menetettiin kun eivät alkaneet kasvamaan. Ne olivat sitä "nauhaa".
Outoja porkkanoita
Tulevalla viikolla poimitaan viinirypäleet joista tehdään sitten kotiviiniä.
Viinirypäle satoa
Ja asiasta toiseen
Pajan laajennus odotuttaa nyt ulkovuorausta ja kattoa
Pikku hiljaa valmistuu
Sitten postiin lähtee paketti
Kulho segmentoimalla mahongista

PS. Postitin alkuviikosta Verkkokauppa.comiin sääasemani kun se ei oikein enää toiminut. Keväällä ostettu. Perjantaina hain uuden postista. Nyt se ainakin toimii kuten pitää. Oli muuten joutuisaa toimintaa!