perjantai 28. lokakuuta 2016

Applen pakotukset, pakkosyöttö

Apple Cupertinossa katsoo mikä on hyväksi ja mikä ei, etenkin IOS - eli käyttöjärjestelmässä. 

Meikäläisen käyttis
Siihen Applen käyttikseen on panostettu yhdistämällä pöytäkoneet ja tabletin puhelinsoftaan - vähemmän jos olenkaan rautapuoleen. Se kuulema antaa hyvän käyttäjäkokemuksen kun aina on näkyvillä tuttu ja turvallinen "työpöytä" ja toiminta malli riippumatta mitä laitetta käyttää!

Miten itse asiassa puhelimen käyttis ja pöytäkoneen käyttis voivat olla "yhtä"? Ulkoasu on yksi asia, miten se pyörittää rautaa ja ohjelmia on toinen asia.
Esimerkiksi iMac pöytäkoneet ovat viime vuosina lähinnä saaneet vain tuon "facelift" operaation. Itse rauta, tekniikka on muutaman vuoden ikäistä. Niin kutsuttua Pro mallia ei ole uusittu moneen vuoteen. Jopa monet Windows läppärit päihittävät sen mennen tullen eivätkä maksa 5000-10000 dollaria.
Voimavarat tuottavat vain joitakin läppäreitä ja niidenkin ruutu koko on hieman isompi mitä tablettien. Uutta kunnon iMac pöytäkonetta ei ole nähty aikoihin, paitsi noita "facelift" koneita.

Heille puhelimet ovat keskiössä, kummalliset aktiivisuus rannekkeet jossa "räväytetään" ihmiselle hyvinvointia kuten nyt poistamalla uudesta puhelimesta tuo perinteisen kuuloke liitäntä. Se on uutta innovatiivisuutta! No, se siitä.

Olen viime aikoina saanut viestejä kun avaan jonkun Applen ohjelman kuten taulukkolaskimen tai tekstinkäsittelyn, että uusi päivitetty "ilmainen" versio on saatavilla kunhan päivitän käyttikseni  uusimpaan Sierraan! Ja sitä minä en nyt vain, ainakaan vielä tee.
He ovat lopettaneet iPhoto ohjelman ja tilalle on tullut "puhelimesta" tuttu Photo. Surkea tekele. Aperture on myös lopetettu joka oli erinomainen kuvien käsittelyssä. Ja ovatko sen ostajat saaneet mitään taloudellista hyvitystä, kuten minä? Ei, ne rahat menivät ja jäivät Applen tilille. Alkoi parista sadasta, sitten puoliintui ja sitten hävisi.

Ennen sitä oli tuo ElCapitan joka oli mahdottoman buginen joka sitten vuodessa vai vajaassa haudattiin uuden Sierran tieltä. Sekin on buginen ja huonolla mallilla. Seuraan sen kehitystä eikä se ole vielä ns. valmis - paitsi keräämään käyttäjän aktiivisuudesta tietoja profilointiin, Applen salaisille servereille. SIRI on yksi sellainen. Kysy jotain ja se vastaa. Prosessointi tapahtuu Applen pilvipalvelimella.

Nyt tuli ilmoitus että Final Cut Pro videoeditointi on saatavilla. Minua se ei hetkauta koska tein sillä vain kuukauden mittaisen kokeilu Helmikuussa. Mutta erääseen asiaan kiinnitin huomion.
Ohjelma toki kiinnostaa mutta ei nyt niin paljoa että maksaisin siitä 299.99 euroa. Jenkeissä sama summa mutta taaloissa.
Ja mihin huomioni kiinnittyi?
Se vaatii Sierran
Ymmärtääkseni Sierra ei pidä itsessään mitään sellaista että tuo uusi Videoeditointi ohjelma tarvitsee sellaisen. Eikä ohjelmassa ole varmaan mitään sellaista joka edellyttää toimiakseen Sierran.

Lopuksi sen verran että minulla on vuosia sitten Applen ohjelmilla tehtyjä dokumentteja, julkaisuja ym. joita nämä uudet ohjelmat eivät enää aukaise. Eikä niin vanhojakaan itse asiassa.

Että mikä siinä on kun tuota uutta käyttistä tyrkytetään, etenkin kun se on niin tuhottoman buginen.
Sitten on aivan oma juttunsa hyödyntää vanhat varmuuskopiot uudessa käyttiksessä. Se ei vain aina toimi joten on sama onko sellaiset vai ei.

maanantai 24. lokakuuta 2016

Maailman loppua tekee

Että ei ole 4-5 miljoonaan vuoteen ollut peepeeämmät niin koholla kuin nyt on, uutisoidaan eri lähteiden kautta kuten Hesarinkin sivuilla.

Minua sitten hieman hämmentää tämä CO2 hössötys ja tuo 400ppm rajapyykin ylitys. Se nimittäin tapahtui yhdessä paikassa - Mauna Loa Observatory Hawailla, noin 3400 metrin korkeudessa.
Mauna Loa Observatory

Entä sitten? Ollaksemme lähempänä totuutta eikö noita samoja arvoja pitäisi löytyä muualtakin kuin vain yhdestä paikasta jonka ympärillä on jatkuvasti tulivuorten aktiviteetteja, siis purkauksia, josta myös pääsee ilmaan noita CO2 kaasuja. Ja että usein ilmavirrat kiertävät Hawajin ympärillä, spiraalimaisesti. Eli siellä syntyvät saasteet eivät pääse sekoittumaan laajemmin ympäristöön.

Tuo mittausasema ei ole varsinainen Observatorio, vaan mittaus asema joka on entisen tulivuoren sisällä! Siis sen huipulla.
Varsinainen Observatorio on noin 60 km. päässä.
Tulivuori
Jenkkien NOAA esittää mielenkiintoisen kuvaajan sivullaan. Se etenee ylös päin suoraviivaisesti eikä ole vuosien saatossa heilunut mitenkään - suoraa viivaa ja jatkuu eikä merkkiäkään mistään taantumasta. Toisista lähteistä tuodaan esille että CO2 päästöt ovat itse asiassa viime vuosina vähentyneet! Niistä arvoista ei Mauna Loa ole kuullutkaan.

Minulle tuo on niin epäuskottava esitys kuin vain voi olla - enkä ole siinä yksin. NOAA:n uskottavuus on muuten kadonnut jo aikoja sitten.

Suomen Tilastokeskuksen mukaan meillä CO2 päästöt ovat olleet menossa alaspäin, hyvää tahtia ja niin varmaan muuallakin.

Ja nyt menen ottamaan kupillisen teetä.