maanantai 14. huhtikuuta 2008

Laajakaista yhteydet?

Liikenneministerimme katsoo että haja-asutusalueelle riittää meganen yhteys - niin myös operaattorit.
Ellei kuparia ole saatavilla tarjotaan langatonta - jopa alueille jossa joutuu investoimaan suuntaaviin / vahvistaviin antenneihin. Sitä 450 palvelua tarjottiin myös minulle.

Joku varmaan ajattelee että: Mitä sitä mopolla tekee kun polkupyörälläkin pääsee.

Toista se on muualla. Ruotsi työntää kuitua joka niemen ja vuoren notkoon etäisyyksistä piittaamatta - valtion tuella. Australian hallitus tarjoaa 5.5 miljardia laajakaistan levittämiseen, joka kattaisi 98% maasta. Vähimmäisnopeus olisi 12 megaa.

Mc Donalds politiikkaa
Suomi on etenee omia polkujaan - ainakin eduskunnassa.
Jos operaattorit saavat päättää ei heillä olisi aihetta toimia taajama-alueilla, ellei sieltä löytyisi riittävästi asiakkaita.
Se on sitä Mc Donalds politiikkaa. Uutta hampurilaisravintolaa ei avata ellei alueella, tietyn km säteen sisällä ole tiettävä määrä ihmisiä.

Perimmältä tässä on kyseessä haja-asutusalueiden ihmisten asuttamisesta, alueen kuntien hyvinvoinnista, elämän jatkuvuudesta.
Etätöiden toteuttaminen edellyttää nopeita yhteyksiä ja joku 1, 2, 4 tai jopa 8 Mb yhteys on liian hidas.

Yhteyksien puuttuminen estää asumisen haja-asutusalueella, ellei sitten matkusta kymmeniä kilometrejä alueelle (toimistoon) jossa on tarvittava nopeus. Se tuskin sopii ilmastopolitiikkaan jossa autoilua ja turhia matkoja pyritään vähentämään.

Moni myytävä mökki jää myymättä, tai moni mökki maalla jää kesäasunnoksi ilman kunnon yhteyksiä.

Valitettavasti nykyinen hallitus, kuten tulevat (sillä samat naamat niissä esiintyy) eivät tajua, eivät edes välitä siitä todellisuudesta jossa haja-asutusalueilla mennään.
Eri kunnat kiinnostuvat lähinnä oman kuntakeskuksensa kehittämiseen, saadakseen lisää asukkaita itse keskukseen.

Vääristynyt filosofia
Politiikkojen, olkoon sitten valtakunnan puikoissa oleva kasti tai kunta tasolla eivät oikeastaan omaa filosofisia ajatuksia, siten se ei myöskään voi olla vääristynyt.

Kaavoituksessa pyritään tiivistämään kaiken mitä voi tiivistää. Jos alueella on esimerkiksi rintamamiestaloja joiden tontti on -40, -50 lukujen mitoituksen mukaisia ne vaaditaan rakennettavaksi umpeen sakotuksen uhalla.
Omakotitalo asutuksesta ei kannata puhua, ja siellä missä niitä rakennetaan on saman kaavan alaisia mitä rivaritkin. Mahdollisimman tiiviisti, eli mahdollisimman vähän viheraluetta, eli pihaa.
Eri kaupunginosat tiivistetään ja uusia rakennetaan sinne minne mahtuu. Kaikki on kuin mehiläiskenno.

Jokainen asutuskeskittymä, Etelä-Suomi, eli pääkaupunkiseutu eturivissä haalii uusia asukkaita, muista keskuksista ja haja-asutusalueilta.
Eri kuntien muuttotappiota ei noteerata. Yhden kuolema on toiselle elämä.

Vaihtoehdot
Onko vaihtoehtoja olemassa? Ukko-Tontun horisontissa niitä ei oikein ole näkyvissä, päin vastoin.
Etenkin kun viestinnästä vastaava ministeri, hallituksen ja valtioneuvoston tuella katsoo haja-asutusalueille riittäväksi sellainen nettiyhteys jolla voi operoida sähköpostia ja verkkopankkia. Se riittää vallan hyvin sille kansan osalle jotka tyhmyyttään asuvat asutuskeskusten ulkopuolella.

Maaseudun, rikkaan järvisen Suomen asuttaminen laajasti on jopa kauhistus, kuin kiroilu ja muu julkea käytös kirkossa, Jumalan pilkkaa.
Kaupat on viety, samalla julkinen liikenne rajoittuu niihin bussi vuoroihin jolla kyyditään koululaisia. Oman auton käytöstä sakotetaan ties millä.
Eri puhelinyhtiöt, Sonera eturivissä kelaa puhelinten kuparilinjoja rullalle ja tarjoaa minimaalista langatonta, joka ei edes aina toimi, tai ei ole edes saatavilla.

Ensimmäiset teurastettavat ovat eri yrittäjät, ensin maatalous ja sitten liikennöitsijät ja muut yritykset.
Maatalouden päälle on EU tuella laadittu byrokraattinen tehtävälista joka toteutuakseen edellyttää nopean Internet yhteyden käyttöä - ilman sitä loppuu ainakin karjan pito. Suomen hallitus ja eri ministeriöiden virkamiehet ovat mestareita toteuttaessaan EU vaatimuksia ja valvoen eri sähköisten kaavakkeiden täyttöä, raportointia. Mutta minkäs teet kun ei ole kunnon Nettiyhteyttä?
Kunnon poliitikko ja virkamies ymmärtää sen että kännykän voi yhdistää tietokoneeseen ja siten käytössä on netti yhteys. Mutta, kun lomakkeiden lataamiseen koneelle kestää ja kestää, ja kestää. Aamun voi alkaa lataamalla lomakkeet, sitten tehdään aamutoimet, päivällä raportoidaan ja sitten lähetetään ja mennään iltapäiväksi muihin töihin. Kahden kahvin aikoihin voidaan tarkistaa onko siirto onnistunut, tai sitten iltaruuan aikoihin.

Autoilijat ja monet muut yrittäjät ovat samassa jamassa. Verottaja mm tarjoaa palvelujaan netin kautta, vähemmän Itellan (Postin) välityksellä, tai sitten se maksaa lisää.

Entä ne monet pienyrittäjät, etenkin joiden elinkeino toimii, edellyttää nopeaa nettiyhteyttä?

Minun visio
Eduskunnan tulisi aktivoida ryhti kampanja ja alistaa hallitus toteuttamaan koko suomen kattavan laajakaista projektin.
Kaikki tietoliikenteen yhteydet, sisältäen puhelinlinjat on korvattava kuidulla. Ensin päälinjat ja samalla jokainen pienempi siirtolinja.
Ne jotka asuvat haja-asutusalueilla voivat omalla kustannuksella vetää sitten tontilleen kuidun vaikka muutaman kilometrin päästä.
Itse sain maksaa tästä yhteydestä verollisena korvauksena 1200 €. Mieluiten olisin ottanut kuidun ja maksanut vaikka tuplaten.

Mutta näin ei taida käydä, ainakaan tässä maassa. Ennen sitä taitaa tulla maailman loppu.
Meikäläiset jotka muuttavat kaupungeista maalle on, asutuskeskusten ulkopuolelle on kauhistus ja varojen tuhlausta.
Mieluiten moni näkee että asuttaisiin vaikka Mikkelissä, ja onhan siellä jopa 3G yhteys ja kuitua tarjolla! Hullu se metsään menee asumaan, jopa 40 km päähän autuudesta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti