torstai 1. syyskuuta 2011

Tätä en ymmärrä, leivästä

Meine Gott, was ist das! Ich verstehe nicht!

Kun kävimme siskoni luona Mäntsälässä hän kertoi käyneensä sikäläisessä Lidle liikkeessä  - joka yllätti minut -ja hänet - että kävi sellaisessa halpa jutussa.
Hän oli kuullut kolleegaltaan siellä myytävistä ja siellä paistetuista leivistä kuten sämpylöistä joiden hinta oli 39 senttiä kappale. Siis sämpylät. Kookkaat ja tiiviit ja maukkaat. Ei hötöä. Ja siskoni, panki pomona ja sioistusasiantuntijana (? - siis suomen kieleni) päätti tutkia asian.
Ne olivat TODELLA mahtavat syödä. Joten ainakin sikäläinen Lidl sai uuden asiakaan (asiakkaat) - joka samalla sitä ostaa toki  muutakin kuin ne siellä paistettavat leivät.

Nyt aina kun ajan Mäntsälän läpi tulen käymään siellä ostoksilla kuten Heinolan ABC liikkeen pihalla olevassa Heili Lähiruoka kaupassa - ostaen suolalihaa ym. Se suolaliha jos mikä ON lihaa, kuten kaikki liha mitä he siellä myyvät. Se jos mikä on lähiruokaa parhaimmillaan!
OK, se on rutosti kalliimpaa kuin Markettien myymä liha - mutta kuka Marketeista lihaa ostaa? En ainakaan minä.
Se mitä ostan on joko Helsingistä erikoisliikkeistä tai sieltä Heinolasta ja sitten ollaan syömättä lihaa kun loppuu, paitsi poroa joka tulee meille aina syksyllä Lapista. Markettien lihaa emme osta (enää aikoihin).

Joten, kun ajoimme kotiin poikani luota ja tietenkin Mäntsälän kautta suunnistin siellä olevaan Lidle myymälään.
Ja heti kun astuimme sisään tunsimme sen tuoreen, vasta paistetun leivän tuoksun. Ostimme sämpöylöitä, sekä  croissantteja joista söin heti yhden kun pääsin autoon - taivaallisen hyvää. Ostimme yhden "Maalaisleivän" - uskomattoman painavan kokoonsa nähden  - söin juuri palan sitä - ja tahtoo lisää !!!

Joten otsikko ON perusteltu, Hyvä Jumala, mitä tämä on, en ymmärrä! 


PS: Nyt otsikko kirjoitukselleni oli Saksaksi koska Lidle on Saksalainen - ja odotan kieli pitkällä milloin tuo leivän paisto tulee Mikkeliin!!!

Leipä on todella hyvää kun sen tekee oikein. Olen tiennyt sen VUOSIA, vuosi kymmeniä jo -60 luvun lopulta asuneena Suomen rajojen ulkopuolella, kuten Saksassa, Ranskassa, Hollannissa jne. En ole KOSKAAN  ymmärtänyt miksi Suomessa leivät ovat niin kelvottomia - paitsi kunnon ruisleipä - jota tänään todella harvoin saa. Nyt myytävät ruisleivät sisältävät vain ripauksen ruista.
Meillä on Juvalla yksi "ruisleipä" - maksaa melkein 4 kertaa Suur-Savon "Ruisleivän" hinnan - OK- siinä sitä ruista on todella kuten pitää olla ja sitä muuta ei edes vähän.

Kohta saan kunnon leivinuunin - ja tiedän mistä saa kunnon vanhaa juurta - ja arvatkaa mistä sen jälkeen meidän taloon tulee se ruisleipä!
Niin, ja sen tiinun - sen minä teen itse valikoidusta puusta!

1 kommentti:

  1. Lidlin paistopisteen anti on herkullista njam.
    Iloista syksyn alkua!

    VastaaPoista