perjantai 19. heinäkuuta 2013

Vaihteeksi kaksi juttua samalle jatkumolle; savupiippu

Savupiippu pitäisi saada

Eilen soitti joku edustaja jostakin firmasta jolta olin vuosi sitten kysellyt hintoja - savupiipun hintoja. Sanoi että vastasivat minulle jo meilillä viime vuoden Lokakuussa (2012). Soitteli nyt sitten sen firman edustaja kyselyni perään, lähemmäs vuosi jälkeen sen perään kun sen tein ja kun kysyin hintaa sanoin että nyt ymmärrän etten vastannut heille, enkä tehnyt tilausta myöskään. Se oli noin 2600 ja euroissa. Pituus 4 metriä. Eli noin 650 € metri! Ja meille sen pitää olla viisi metriä tai hieman enemmän.

Leca firman harkko
Vieressä "halpa" savuhormin harkko. Leca; Kevytsorabetoninen harkkoelementti. Mitat 360x360x245 mm.

Mutta se ei toimi silleen kuten on, ei alkuunkaan eikä siitä pelkästä harkkoläjästä tule mitään muuta kuin helvetisti lisää euroja heidän kirstuun.

Ensin
Minulla pitää olla kaksi hormia. Yksi saunaan ja toinen takkaan. Heillä on sellainen. Yksi 160 mm ja toinen 180 mm. Sen leveys on sitten 700 m eli 70 cm.

Mutta, kuten kuvasta näkee, niin jotain on todella pahasti "pielessä". 
Se nimittäin on vain kehikko itse savupiipulle!
Seuraavaksi tulee vuorivilla eriste ja sitten sen sisään keraaminen putki. Harkolle oma "liima" ja toinen liima sitten sille sen sisälle tulevalle keraamiselle putkelle.
Harkon kulmissa oleviin reikiin tulee sitten harjaterästä. Ja sen reiän täyttöön heidän oma massa - joka maksaa maltaita ja enemmän.

Ja siten tuo halpa harkkopiippu alkaa maksamaan enemmän, miltei tuplaten kuin tuo helkutin kallis Schiedel valmis piippu!

PS: Valmispiippu?
Se on kun tiedetään korkeus lattiasta katon määräysten mukaiseen korkeuteen ja varmistetaan ajoväylä K-autolle jossa on nosturi joka nostaa tuon "valmispiipun" katossa olevan reiän päälle ja laskee sen alas.
Piipun ympärille tulevat pellit, valmis pellit maksaa X kertaa enemmän kuin tilattuna paikalliselta peltisepältä käsityönä!

Hinnoittelu
Olen katsellut ja katsellut, kysellyt ja ihmetellyt asiaa. Kaksi hormia:
1. Saunalle ns. puoli tiiltä
2. Takalle ns. täysi tiili

Nyt en muista miten se oli käsin muurattuna - joskus sen laskin ja jossakin se tietokanta on / tiedosto (koneellani) jossa on sen hinta sille että muuraan tuo piipun itse / käytän muuraria. Se oli todella "halpa" verrattuna niihin "halpoihin ratkaisuihin".
Mutta kun inhoan tuota muuraamista, vaikka sitä osaamista on, ja kokemusta on jo yli 40 vuoden takaa ja sen väliltä. Syy siihen voi olla hyvinkin jokin lapsuuden trauma kun isä oli muurari - ja rappari - ja hän opetti minulle "ammattiaan".

Sitä en sitten myöskään tiedä hyväksyykö nyt olevat rakennus määräykset sellaisen, "itse muuratun" piipun.

PS. Minulla on liuta muistioita ym eri vaihtoehdoista eri paikoista. Hinnat ovat kuta kuin samat - joka viittaa pitkälti kartelliin - joten ei siitä sitten sen enempää - kuin mitä nyt kirjoitin ja MUTU on nyt että tilaan tiilet ja muuraan sen piipun itse - kuten isä-vainaa aikoinaan - jos saan siihen luvan - kunnalta.

Ja lopuksi vaikka hieman Eikkaa. Tuo ARMAHIN , ja se voi olla minulle vaikka tulevan piipun muuraus tai viimeistelyä siihen mitä olen tehnyt ja toivoa siihen että jotain TODELLA TULEE VALMIIKSI - ELI LISTAT JA RIMAT PAIKOILEEN....
Ja tavallaan - Eikka laulaa laulua minun unelmille - joka ei ole nainen - vaan remonttini....

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti