sunnuntai 30. elokuuta 2015

Valtamerien lämpötilat

Sitä saa lukea että ihmiset toiminnoillaan, päästäessään CO2 kaasuja ilmastoon aiheuttaa myös valtamerien lämpenemisen joka puolestaan sulattaa jäätiköitä.
Onko se todella niin?
Alla valokuva jonka otin tänään NOAA palvelusta. Kyseessä on valtamerien lämpötilat.

Valtamerien lämpötilat tänään Numerot lisäsin lukemisen helpottamiseksi
Lämpimintä näkyy olevan päiväntasaajan, eli ekvaattorin alueella, kahta puolin. Pohjoisella alueelle, Englannista Skandinavian sivutse pohjoiseen onkin sitten viileämpää, ja viileämpää.

Mutta katsotaanpa kuvaa lähemmin. Alueet joissa pitäisi olla suuret CO2 päästöt ovatkin viileitä? Kuumimmalla alueella ei ole sellaista teollista toimintaa, ei sellaista toimintaa yleensäkään jossa olisi suuret CO2 päästöt.
Toisaalta, Intia, Korean alue ja Kiina olisi sitten oivallinen lähde CO2 päästöille ja kuvan mukaan ne sitten lämmittäisivät valtameren, ja vesi kiertäisi sitten koko maapallon ympäri lämmittäen koko päiväntasaajan alueen. Se etenisi Keski-Amerikan alueelle, edeten Panaman kanavan läpi Meksikonlahdelle ja edeten sitten Länsi-Afrikan rannikolle, menettämättä ollenkaan lämpöään, koko matkalla.

Etelä-Afrikka ei lämmittäisi mitään eikä Australia? Ei myöskään Kanada, eikä Englanti? Entä Skandinaavia ja muu Eurooppa? Mistä tuo lämpö sitten tulee, millaisella mekanismilla? 

Sitaatti Wikipediasta: Geoterminen energia tai geoterminen lämpö eli maansisäinen energia tai maansisäinen lämpö, on maankuoreen johtuvaa energiaa, joka syntyy maan sisuksissa tapahtuvien radioaktiivisten hajoamisten seurauksena.

Radioaktiivinen toiminta? 
Se ilmaisu tulee aika ajoin esille. Mikä tuon radioaktiivisen toiminnan sitten saa aikaiseksi?
Vanhan opin mukaan, joka on edelleenkin yleisin käsitys maapallon sisustasta on että sisällä on vain yksi kokonaisuus, sula ja kuuma, pyöreä hornankattila jolla on kiinteä (?) rautaydin! Ja sen ympärillä sitten rautaa ja muita metalleja ihan sulassa muodossa. Heh-heh että naurattaa :)

Uuden tiedon mukaan (jota harva hyväksyy) se onkin kaksiosainen pallo jonka sisällä on toinen pallo ja ne kiertävät vastakkaiseen suuntaan, omaten vastakkaiset polariteetit. Tuo liike synnyttää nk. dynamon joka tuottaa sähköä ja sen kautta magneettikentän ja sille napaisuuden.
Se tuottaa energiaa, johon sisältyy voimakas sähköinen kokonaisuus. Mutta, miksi se sitten tuottaa radioaktiivisuutta? 

Sitaatti Wikipediasta: Radioaktiivinen hajoaminen on tapahtuma, jossa rakenteeltaan epävakaa atomiydin ilman ulkoista vaikutusta hajoaa ja menettää energiaa muuttuen kevyemmiksi atomiytimiksi. Prosessissa vapautuu ionisoivaa säteilyä, joka on hajoamisesta riippuen joko sähkömagneettista säteilyä, hiukkassäteilyä tai useimmiten molempia.

En nyt ryhdy arvuuttelemaan mitkä alkuaineet siellä sitten hajoavat ja miten. Palataan maan ytimestä maankuoren päälle.
Rautasulatot, eri laboratoriot joissa käsitellään, aikaansaadaan hyvin korkeita lämpötiloja eivät missään tilanteessa tuota radioaktiivista säteilyä.
Tulivuoren purkaukset, magmaa maan "ytimestä" ei myöskään levitä ympäristöön mitään radioaktiivisuutta. 
Joten maan ytimessä tapahtuva radioaktiivisuus jää sen sisään. Voi olla että sulan ytimen syynä onkin maapallon "sisäisen aurinko."

Oli miten oli, sieltä tulee lämpöä, eri paikossa enemmän kuin toisissa. Lisäksi nk. tulivuoren purkaukset tuottavat lämpöä.
Olen lukenut ja kuullut luentoja jossa tuodaan esille "avaruuden" säteilyn vaikutus maan sisimmän "generaattorin", tuon dynamon toimintaan.
Tuo avaruudesta tuleva säteily myös vaikuttaa valtamerien lämpötiloihin, planktoneihin ja muuhunkin. Tuo säteily myös muokkaa nk. suihkuvirtausta joka puolestaan ohjaa ja muotoilee alemman tason ilman liikkumista, säätiloja.

Kun siihen maapallon sisäiseen ytimeen tulee toimintahäiriö ja sähkön tuotanto alkaa heikkenemään heikkenee myös maata suojaavan magneettikentän voimakkuus, ja samalla nk. napaisuus alkaa vaeltamaan, ja ennen pitkää tapahtuu tuo napaisuuden vaihtuminen.
Siellä missä on magneettinen napa, sinne pääsee enemmän avaruuden säteilyä kuin muualle. Kun magneettikenttä heikkenee, sinne pääsee entistä enemmän säteilyä joka myös sulattaa jäätä ja lämmittää ilmaa, vaikuttaen myös ilmavirtauksiin.

Kun maapallon magneettikenttä heikkenee maahan pääsee enemmän ja enemmän säteilyä. Se on sitten lopun alku.

Ilmatieteenlaitoksen julkaisu: 8.7.2002 12:00 Viimeaikaiset tutkimukset ja tuoreimmat satelliittimittaukset osoittavat, että maapallon magneettikenttä on nopeasti heikkenemässä ja pohjoisen pallonpuoliskon magneettinen napa liikkuu nopeammin kuin koskaan sataan vuoteen. Se saavuttaa maantieteellisen pohjoisnavan tason noin 15 vuoden kuluttua.

Vähemmän edellisen kaltaisia uutisia on viime vuosilta saatu, ei mistään. Se tiedetään että viime vuosina heikkeneminen on ollut vähintään 10% luokkaa joka alkaa olemaan jo huolestuttavalla tasolla.
Ja ne jotka tietävät eivät kerro totuutta, valtiot käskevät vaikenemaan etteivät kansalaiset huolestuisi ja menisi paniikkiin.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti