maanantai 11. helmikuuta 2013

Ukko-Tonttu Radio Nova ohjelmassa

Olin pajassani ja istuin A4 vihon edessä suunnittelemassa mitä teen miten ja Radio Nova oli päällä. Sieltä tuli Pääministerin haastattelu, haastattelu jossa kuuntelijat saivat mahdollisuuden tehdä kysymyksiä.

Joku oli kysynyt miksi Kreikan pankkeja tuetaan ja Jyrki kertoi miksi, hyvin kertoi. Mieleeni tuli sitten miksi tuota konseptia ei voisi toteuttaa "makrotasolla", esimerkiksi sellaisessa pienessä valtiossa kuten Suomi!
Taattaisiin monen pienen yrityksen olemassa olo ja monet työpaikat. Mielessä oli kaksi esimerkkiä.

- Yksi korkean metalliteknologian yritys joka valmistaa lähinnä sairaaloihin ja vastaaviin metallituotteita. Tilauksia on mutta tarvitaan käyttöpääomaa, myös rahaa uusiin investointeihin. Syksyllä menisi viimeiset pankki velat maksuun.
Kaikki pankit jälestään kieltäytyivät vaikka tilauskirjat olivat täynnä, työtä tehdään kolmessa vuorossa. Yksi opasti oman pääoman lisäämistä eli osakeantia tai muutoin rahan hakemista sijoittajilta, joka toisaalta tarkoittaa oman osuuden myymistä pois.

- Toinen juttu oli tämän päivän Länsi-Savo lehdessä. Pieni yhden miehen saha joutuu lopettamaan toiminnan CE merkinnän takia. Syksyllä hän joutui irtisanomaan 2 vakituista ja toisen osa-aikaisen. Hän ei pysty maksamaan 590 € plus matkat ja päivärahat, noin 1000 € että EU tarkasta käy katsomassa onko hänen sahaamien lautojen ja lankkujen päässä oikealla tavalla maalattu CE- merkki.
No, se ei ole siinä että merkki maalataan. Jonkun pitää testata tukit ja niistä sahattavat laudat ja lankut. Ja se maksaa paljon enemmän kuin EU tarkastajan käynti.
Iso yhtiö hakkaa metsää ja sahaa sen ja tekee oman CE sertifikaatin. Tonttirajan toisella puolella olevat tukit, jopa metrin parin päästä pitää sen tontin puiden ostaja hyväksyttää omat testit puun lujuudesta ja kestävyydestä!
Se sahuri lopettaa toiminnan, pakosta nyt kesällä. Ja jokainen piensaha joka lopettaa siirtää eurot isojen kassaan ja hinnat nousevat.

Meikäläiseen meni pieni kiero mieli ja soitin sinne Radio Novaan. Eka puhelu loppui kesken kun kukaan ei vastannut ja yritin uudelleen ja kesken fundeerailujeni paja jutuissani siellä vastattiin ja kysyttiin mitä haluaisin kysyä.

Kerroin mistä, jossa jo edellisessä ja miten kävi? Neitokainen käski pysyä linjoilla ja taustalla soivan kappaleen loputtua voin kysyä asiani. Samalla hän kehoitti minua miettimään kysymykseni uudelleen, eli kiteyttämään sen.

Oho!  Ei kun kuuntelin musiikkia ja pistin pari ranskalaista riviä ja siellä se Pääministeri sitten oli!

Kehuin ensin juontajaa, ja korjasin että kehu liittyy hänen päivittäisiin juttuihin, ei vain tähän kyseiseen. Sitten kehuin Pääministeriä vastauksesta ja siihen sitten kysymys. Eikö se sama voitaisi toteuttaa "makro tasolla" Suomessa ja turvattaisiin monien yritysten olemassaolo ja työpaikat jne.

Pääministeri sanoi ettei valtio voi puuttua yksityiseen sektorin toimintaan. Ellei yritys pärjää niin sille ei sitten voi mitään.
Ja hän puhui pitkään miten valtio ei voi puuttua asiaan ja se ei ole sama mitä Kreikassa on tehty. Valtiot voi tukea vain valtioita, kuten Suomi on tehnyt.

Kiitin vastauksesta ja pyysin lisä kysymyksen, jonka sain.

Arvoisa Pääministeri, eivätkö ne Kreikan pankit ole yksityisiä yrityksiä?
Hetken päästä Katainen vastasi: - Kyllä. Eikä mitään muuta ja kiitin vastauksista.

Olisin voinut tehdä jatko kysymyksiä miksi Suomen valtio tukee yksityisiä yrityksiä ulkomailla mutta ei Suomessa?
Se mitä Pääministeri Katainen vastasi riitti minulle. Samalla kun hän asioitaan perusteli mieleeni tulivat Jehovan Todistajat.

Niistä minulla on paljon kokemusta, ei että olisin koskaan ollut sellainen. Se liittyy vuosia sitten tapahtuneisiin asioihin.

Heillä, Jehovan Todistajilla on erillinen kirja jossa on valmiit vastaukset kaikkiin Raamatussa esiin tuleviin asioihin, tai melkein. He itse, rivi jäsenet ja ovelta ovelle kävelevät eivät sitä Raamattua ymmärrä alkuunkaan.

Jyrki Kataisen vastaukset ja selitykset tuovat aina mieleen Jehovan todistajat, joilla on se vastausten kirja. Se on laadittu ja koottu Brooklynissä, New Yorkissa heidän päämajassa.

Hän ei  ymmärrä omaehtoisesti, itsessään asioiden todellisen laidan ja seuraukset - hänellä on vain valmiit vastaukset kaikkeen - riippumatta siitä sopiiko se tehtyyn kysymykseen.
Toisin sanoen - hän on ikään kuin poliittinen Zombi.

PS. Eukko tiesi jo edellisen tapahtuneen, ei että oli kuunnellut sitä ohjelmaa. Hän sai heti asiasta puhelun.

6 kommenttia:

 1. On ne vaan aika vekkuleita ne kreikkalaiset? Ja historiaan jos katsotaan, aika hyvin ovat loppujen lopuksi pärjäileet. Milloin ovat voittaneet taistelussa persialaiset, käyneet vararikossa useita kertoja, ja aina on vissiin velat jääneet maksamatta. Ja nyt saivat vielä rahaa Suomestakin. Ei sellaistakaan ole montaa kertaa aikaisemmin maailman historiassa tapahtunut, että Suomesta oltaisiin lähetetty setelirekkoja Kreikkaan asti.

  Ei ehkä liity tähän, mutta aikoinaan Suomi jäi sotatantereilla jossain mielessä kakkoseksi, vaikka molemmat eli 1939 ja 1944 alkaneet hyökkäykset saatiin pysäytettyä. Pysäytyksestä huolimatta piti maksaa 300 miljoonan dollarin sotakorvaukset.

  Toisin kävi Saksassa, joka antautui ehdoitta. He eivät maksaneet sotakorvauksia kellekään, mutta saivat (siis Länsi-saksa) rahaa Marshal apuna 1448 miljoonaa. Marshal apua sai myös kreikkalaiset, joille sitä maksettiin 376 miljoonaa USD. Ilmeisesti nekin rahat ovat nyt loppuneet, kun taas kinuavat toisilta valtioilta lisää rahaa.

  Sellaista se maailman meno on - aina joku maksaa ja joku toinen saa. Se vaan on näin sekä yksilötasolla ja nykyään myös valtioiden tasolla.

  Mutta jos huomenna arvottaisiin uudestaan ne ihmiset ja valtiot jotka ovat maksajina ja jotka ovat saajina, niin itse valitsisin eli haluaisin tehdä saman valinnan kuin nytkin eli menisin maksajien puolelle. Siellä on kuitenkin elämä helpompaa kuin saajien puolella? Vai onko?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On se vain niin väärin, niin väärin että kommenttini katosi tässä bitti viidakkoon. En ollut kirjautuneena sisään ja kirjautumisen aikana se kaikki vain katosi - eikä sitä ensimmäistä enää voi saada takaisin :-( grrrrr

   Akuksi, allekirjoitan koko juttusi Mika. Myös historiaa jonkin verran tuntevana - vaikka nuo rahasummat olivatkin minulle hieman unohduksissa.

   Kun katsotaan koko kokonaisuutta ja typistetään se Suomen oloihin niin tilanne olisi kuten jos jokin pieni paikallinen pankki jossain korpikylässä olisi menossa nurin, olemattomalla taseella ja koko Suomen valtion resurssit otettaisiin käyttöön sen pelastamiseksi, vaikka sen johtaja ja johtokunta jakelivat rahaa surutta kavereilleen mitä idioottisimpiin juttuihin ja oman elämän laadun kohentamiseen, loisto autoilla höystettynä, ranta palstoilla, ulkomaan matkoilla tuttavilleen ja silleen. Ja se kaikki toki salattaisiin ja kiellettäisiin - myös taseessa jossa kulut kirjattaisiin muuksi, kuten vaikka paikalliusen betoni firman konkurssiin - vaikka sellaista ei ole koskaan ollutkaan.

   Se on Kreikka ja mitä siellä on tehty. Unohtamatta satojen miljoonien, lähemmäs miljardin tai enemmän EU tuet kohteisiin joita ei ole koskaan ollut, eikä tullut - mutta rahat tuli ja jaettiin.

   Katainen sanoi että EU ja Suomi on tukenut vain Kreikkaa, ei yksityisiä yrityksiä - joita ei voida tukea koska se olisi demokratian vastaista ja kilpailun vastaista.

   Kuten tiedetään, me, ja EU on tukenut Kreikkalaisia pankkeja. Se on fakta.

   Kun kysyin Kataiselta ovatko Kreikan pankit yksityisiä yrityksiä, hänellä oli vain yksi vastaus: KYLLÄ:

   Joten hän kumosi itse itsensä ja väittämällä että tuetaan vain valtioita, ei yksityisiä yrityksiä.

   Poista
  2. Yksi juttu edellisestä jäi, joka oli ensimmäisessä jonka kadotin.

   Se liittyi siihen "Jehovan Todistajiin"
   Mukaan tulee Urpilainen, Ovatko he, Jutta ja Jyrki nyt pyhitetty johonkin suurempaan yhteisöön, itse asiassa pienempään?
   Siitä sellaisesta on netti täynnä. Ja nyt ei ole kyseessä Vapaamuurarit, se on paljon suurempi, salaisempi ja vaikutusvaltaisempi.

   Kirjoitin aikoinaan Paavo Lipposesta jutun kun lähti soitellen sotaan - taisi olla Bilderbergin kokoukseen ja sen jälkeen hän tuli takaisin Suomeen kuten piesty koira häntä koipien välissä ja hänen suuret puheet ennen sitä loppuivat siihen.

   Poista
 2. Ihmetyksiä kerrakseen!

  Kirjoitukseni ei todellakaan ole markkinoitu mihinkään, ei itseni taholta eikä sen enempää muidenkaan taholta. Suurin markkinoija taitaa olla Googlen haku.

  Muutaman tuunnin jälkeen kun tämän kirjoitin on juttuani lukenut noin 50 henkilöä.
  Vain yksi on nähnyt aiheelliseksi kommentoida siihen.

  No, se ei oikeastaan ihmetytä minua, onhan minulla yksi video jossa on jo noin 154,000 kävijää ja vain noin puolisen tusinaa kommenttia. Ai niin ... se oli YouTube, ei Blogi.

  Ja onhan se mukavaa kun luetaan, mutta mukavempaa olisi jos sitä kommentoitaisiin, mitä kirjoitan - kuten nyt Mika.
  Voisin sen avulla saada inspiraatiota parempaan ja hyvän syyn sille miksi ei käynyt puuliiterissä hakemassa halkoja sisälle :-)

  PS. Miksi kysynkään tätä, kun ihmettelen miksi omat lapsenikaan eivät vaivaudu kirjoittamaan kommenttia, ja jos asiaa juttuun on he vain soittavat - jos soittavat.

  VastaaPoista
 3. Hyvä,
  pidä vaan sinä Rohkea Mies tätä nostamaasi ajankohtaista asiaa jatkuvasti esillä (monessa eri kanavassa); että näitä kreikan ym. YKSITYISIÄ pankkeja tuetaan, mutta ei kuitenkaan haluta tukea suomen YKSITYISIÄ yrityksiä!! - Vaikka verovarathan on pääosin kerätty juuri suomalaisista yrityksistä.

  Tässä systeemissä on tosiaan jotain hämärää taustalla...mutta mitä?
  (koska poliitikot eivät edes kuuntele yhtään järkeviä perusteluja)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kannustavasta mielipiteestäsi :-)

   Minusta tuntuu että pankeille on houkuttelevampaa rahoittaa takaoven kautta eri hankintaluottoja joista leasing on yksi. Muuta rahoitusten korot pyörivät 20-30% luokassa.

   Ne soveltuvat investointeihin mutta ei toiminnan pyörittämiseen, käyttökustannuksiin, eikä toiminnan laajentamiseen. Myöskään ei pidä unohtaa raaka-aineiden hankinta joiden jalostaminen tuotteeksi vie oman aikansa - että saa rahat takaisin.

   Myös älyttömät mikä-missä-maassa keksityt verot ja maksut sekä eri sertifikaatit, jonnin joutavat valvonta maksut - kyllä niitä riittää.

   Ja verottaja sekä eläkeyhtiöt ovat heti ensimmäisenä hakemassa yritystä konkurssiin vaikka voisivat lykätä maksuja sopivaa korkoa vastaan.

   Valtio voisi myös luoda takausjärjestelmän jotta yrittäjät voisivat saada pankeilta lainarahaa kohtuullisella korolla.

   Poista