keskiviikko 6. heinäkuuta 2016

Varikko huolto suoritettu

Se oli sitten 3 kuukauden huoltotarkistus; Kirurgilla - tällä kertaa sen lääkärin kanssa joka leikkeli minut. Kuukausi leikkauksesta tarkastuksessa oli toinen lekuri. En tiedä sanoa jos muisti "tapaukseni" ennen kuin luki ruudulta mitä oli tarjolla.

Hetkeä aiemmin otettu röntgen osoitti kaiken olevan kunnossa ja paranemaan päin, ja että seuraava kuvaus on sitten joulukuussa. Joten elän ainakin sinne asti :)

Kun sitten kysyi miten on mennyt ja onko ongelmia niin otin eräitä asioita esille. Vastauksia tuli kuten;
Olkapäiden ja yläruumiin heiluttelu puolelta toiselle (kuten raivaussahalla) ei olisi suositeltavaa kuten puiden pilkkominen, vasarointi, lapiointi ym. Ja toimet jotka aiheuttavat krampin oikean käden olkapään alueelle kuten minulle tapahtui.
Leikkaus kun oli ns. rajummasta päästä mitä on ja toipuminen siitä kestää ja kestää, siis palautumisessa; fyysisen haavan ym. tekijöiden osalta. Voin ja saan odottaa vielä kevyesti toiset 3 kk ja sitten vasta voin "kokeilla" kevyesti kestääkö leikkaushaavan sisällä olevat arvet, arpeutumat, kudokset, liitokset ym. jne.
Nyt on LUPA "laiskotella", olla tekemättä mitään - epäsopivaa.

Ongelmana on etten millään kykenisi siihen - olla toimettomana - nähdä tehtävät työt tekemättöminä tai että eukko niitä tekee... se vain vituttaa pahemman kerran, todella pahemman kerran... siitä lisää loppu osaan.

Toinen juttu asiaan liittyen oli eilen otetut verikokeet joihin oli 2 toimeksiantajaa. Kirurgian (hänen) tilaamat olivat OK ja ihan tyhjän kanssa lääkärini mukaan mutta kun ohjeet sanovat että pitää ottaa.
Kun verikokeet osoittavat jotain poikkeavaa niin potilaalle ei voida enää tehdä mitään. Se niitä kalliista verikokeista. Seurantaan riittää röntgen kuva - verikokeet ovat tyhjän kanssa ja rahojen tuhlausta.

Toinen toimeksi anto oli oma lääkärini toimesta ja se osoitti että tämä ukko joutuu kolesteroli lääkitykselle. Kirurgini olisi kirjoittanut heti lääkitykset mutta jätti sen sitten oma lääkärilleni - terveisillä että resepti apteekkiin.
En ihan nyt ymmärrä mikä sen on nostanut, vuoden aikana - jotain epäsopivaa on ollut ruokailussa tai  syynä on ollut kun tupakointi loppui ja viinaksia menee vähemmän?
Ja sitten oli jotain muuta liian korkealla ja liian alhaalla. Olisi pitänyt "videoida" tuo tapaaminen että muistaisin kaiken.

Maanantaina sitten on tuo sokeri testi - 2 h. Olisi ollut eilen mutta en ollut varautunut siihen että 2 h ollaan siellä, joten se siirrettiin.

Ja elämä jatkuu .... sanoi lammas kun juoksi kalliokielekkeelle sutta pakoon...

Ja se lopetus
"... että muistaisin kaiken".
Edellisen kerran kun otin Viskiä - siitä on noin 2 kk, yksi kuukausi leikkauksesta. Normaali pullo, lantrinkia jokaiseen paukkuun, alkoi noin klo 16.00, tunti pari siitä ruokailu ja kun aamulla heräsin olin hyvin hämilläni.
Edelliset tiedot toisen käden tietoa, eukoltani nimittäin lisättynä se että noin 7 aikaan illalla olin jo sängyssä ja taju kankaalla.

Muistini ei pettänyt - nuoruudestani kun 15-16 ikäisenä sammuin Romaniassa kun join sikäläistä "Samppanjaa" - hinta sama kuin Jaffa limsa Suomessa - 35 penniä pullo. Olin tuolloin ns. "Meri mies" tankkilaivassa nimeltä Monsuun.
Ja mitä tapahtui? Aihe jopa novellille - mutta kerrottakoon kaikki yhteen lauseeseen. Hän sammui kolinalla, rähmälleen WC:n lattialle kuten kaadettu puu tantereelle kun tanssilattia jonka ylitti matkalla helpotushuoneeseen tuo lattia käännettiin ympäri......

Niin, palataan siihen muistiin(i) - johan minä sen jo unohdin. [Johan, kuten johan - on kolmas nimeni]
Huomenna; toivotaan niin eikä kuten Ruottalaiset sen krapulan sanovat - dagen efter - eli yli huomenna. Yli huomenna? Helkutti, Svea mamman pojilla krapula kesti päivän pidempään kuin meillä!
Britellä oli aikoinaan kapakan jälkeen oma "Brexit" - tuo "hangover". Riuku takapihalla, lähinnä hevosille tarkoitettu jonka päällä juopuneet roikkuivat...

Ja nyt kun tullaan asiaan - ja nyt kun tänne asti edettiin 
niin se on sitten seuraava kirjoitukseni aihe
MASENNUS.
Alla vain kopio "jutusta" jonka otin - ei sisältöä osaltani - ei aihetta - vain jotain....

Masennus
Psykiatrisena sairautena masennuksesta kärsii vuoden aikana noin viisi prosenttia suomalaisista.
Masennuksen oireisiin kuuluu mielialan yleinen alentuminen ja siihen liittyen esimerkiksi mielenkiinnon menetys asioihin, joista on aiemmin nauttinut, voimakkaat surun, syyllisyyden tai arvottomuuden tuntemukset, unettomuus tai liikaunisuus, ruokahaluttomuus tai lisääntynyt ruokahalu, painon lasku tai kohoaminen, motorinen hidastuminen tai kiihtyminen ja väsymys.
Oireiden on täytynyt kestää yhtäjaksoisesti vähintään kahden viikon ajan.
Pitkäaikainen masentuneisuus
Pitkäaikaista masentuneisuutta on kutsuttu myös dystyymiseksi masennukseksi tai dystymiaksi. Vuosittain noin kolme prosenttia aikuisväestöstä kärsii pitkäaikaisesta masentuneisuudesta. Naisilla dystymia on yleisempää kuin miehillä.
Kyseessä on masennuksen muoto, jossa oireet ovat masennukseen verrattuna lieväasteisia, mutta pitkäaikaisia. Mieliala voi olla alentunut lähes yhtäjaksoisesti ainakin kahden vuoden ajan.
Dystyymisen masennuksen oireita ovat muun muassa vähentynyt energia, unettomuus, heikentynyt itseluottamus, keskittymisvaikeudet, itkuisuus, vähentynyt kiinnostus sukupuolielämään tai muihin mielihyvää tuottaviin asioihin, toivottomuuden tunne, pessimistinen asenne tai menneisyyden murehtiminen, sosiaalinen vetäytyminen.

Oirekuva on lievempi kuin varsinaisessa masennuksessa, mutta pitkäaikainen masentuneisuus voi johtaa vakavaoireisemmaksi masennukseksi. Näin käy jopa kahdella kolmesta potilaasta.