sunnuntai 27. maaliskuuta 2011

Päreet lentelee - ja palaa

Raakasahatun laudan / lankun kunnon arviointi on osoittautumassa todella haasteelliseksi.
Kun ostan seuraavan satsin tavaraa otan mukaan kosteusmittarin, pienen höylän ja nk. Japanilaisen sahan - kunhan saan sen ensin ostetuksi.

Lahdessa löytämäni jalopuuhun erikoistunut liike on näköjään sellainen jolla ei ole suurempaa vaihtuvuutta jalopuuhun, ja mistä ostaa ne, ei ne ainakaan ole tuoreemmasta päästä.
Aikaisemmin ostamani Zebrano, Amerikan Pähkinäpuu, Espanjan Seetri jne olivat sitten laadultaan sellaisia että ihan nolottaa. Zebrano joka parhaimmillaan maksaa € 7000 kuutio oli jo lahon puolella, kuten muutkin.
Tänään käytin pätkän Amerikan Pähkinäpuusta, höyläys meni miten meni - ei pahemmin valittamista. Oli vain kieroutunut niin että 60+ millin lankku kapeni 50 millin luokkaan kun yritin saada kummatkin sivut suoraksi.
Todella pahasti lohkeilevaa tavaraa! Ja repeilevää
Harpilla katsottuna minun piti saada 100 mm leveä sylinteri - ei tullut - tuli 85 mm.
Huomasin heti että kulmien pyöristyksessä sorvissa lentelee isompia palasia. Vaihdoin taktiikkaa, teroitin taltan ja nostin kierroksia. Minusta tuntui siltä että puusta irtosi paloja pelkästään keskipakovoiman johdosta!

Joten mitä sitten?
Tuopista tuli Pikari
Joten sitten otettiin todella "partaveitsellä" ja loppu tulos oli sitten kuvan mukainen pikari. Kun hioin sitä viimeistelyssä koneellisesti reunasta irtosi edelleen paloja!
Nyt se saa kuivua asunnossa - ei pajassa ja ASAP se saa muovilakan (Plastic Coating) ja sitten se kestää viinaa ja kiehuvaa vettä. Teen vielä toisen kun materiaalia on toiseen.

TODELLA TURHAUTTAVAA! Kuten seuraava - Kaya Mahongista.

Ilmastoitu tuoppi, paikka kahvalle?
Ostamani Kaya mahonki on todella surkea tuote. Totesin että omasta metsästä aikoinaan sahatut laudat, nk."Lahosta" oli huippu tuote kun vertaa tähän kuten eräät muut puut joita olen sahanut, kuten leppä ja haapa.

Työstin sisäosaa kun - "pam" ja siinä oli reikä! Kyseessä ei ollut se että liimattu segmentti olisi irronnut - ei, vaan kahden segmentin osalta, kovilla kierroksilla materiaali vain petti - vaikka ei pitänyt. Tein tuopille ohutta seinämää - ei edes "läpinäkyvää".

Nyt siitä tulee sitten eukolle - vaikka kukkavaasi.

2 kommenttia:

 1. Myötätuntoisena koen suurta harmistusta materiaalin kunnosta!
  Taitaa olla epäkelpo varastointipaikka puufirmalla.
  Minä kannoin kotiin myös yhtä alakuloiseksi käyneen salaatin, mutta luulen sen tykänneen huonoa jumalattomasta ja hyisestä viimasta.Hyvää alkanutta viikkoa!

  VastaaPoista
 2. Kiitos, reklamoin jo tänään sinne ja ihmettelivät asiaa.
  Alkaa nimittäin meikäläisen tuohi lyhenemään uhkaavasti - valo loppuu ....

  PS. Minun salaatti tuli ihan lämpimässä autokyydissä kotiin :-)

  VastaaPoista