torstai 30. toukokuuta 2013

Ainakin kaksi viikkoa puutarha sulkeista

Siitä kun sain käpäläni taas ajokuntoon, eli kykenin pistämään lapion heilumaan meni kaksi viikkoa puutarhassa tehden vaikka mitä ja vaikka missä sekä kevyenä harjoitteluna ruohon leikkuuta edelleenkin sähköisellä leikkurilla. Ainakin paino on pudonnut ripeästi, joka oli ennen sitä yli 120 ja nyt vain 116.
Puupajaani en ole päässyt - toki pari päivää sitten ja asensin pari ikkunaa yhdelle seinälle ja tein maalausta, eli maalasin sisällä. Siitä juttua lisää sitten myöhemmin siinä toisessa blogissani.

Vedin kolme vuotta sitten kaivinkoneella "perunapellosta" kaiken mullan yhteen kasaan ja "kompostoitumaan" ja sitten ryhdyin rakentamaan kasvatuspenkkejä. Vain muutama niistä valmistui kuten alla oleva, jossa kasvaa nyt avomaakurkkuja.
Avomaa kurkkuja tulolla
Sitten piti kääntää lisää vastaavia kasvatuspaikkoja - siis nyt tänä keväänä - en saanut tehdyksi reunoja, joten niistä tuli vain vakoja. Ensin kaivoin nurmikon pois jonka istutin uuteen paikkaan - etenkin "monttuihin" tai vastaaviin kuoppiin, tai minne tarvittiin uutta nurmikkoa.
Uusia istutuspaikkoja
Tällaiselle keuhkotautiselle, selkävikaiselle, nivelrikkoiselle ukolle koko homma oli melkoinen urakka. Ensin pinta ruohikko pois, alla olevan maan kääntäminen, sen alle lehmän lantaa, sen päälle sitten kottikärry kaupalla lisää multaa. Olihan siinä tekemistä. Kuvassa vain osa. Lopulta multakasa hupeni ja sinne tehtiin sitten perunoille lisä vakoja jonka reunoille istutettiin herneitä.
Raparperi odottaa leikkaajaa
Yllä yksi raparperi paikoistamme ja odottaa että eukko löytää ajan leikata ne pakkaseen.
Juhannusperunaa tulossa ja mansikat kukkii
Tontin toisella puolella - kasvihuoneen vieressä juhannusperunat ovat hyvällä alulla - toki myös muualla. Sipulit ovat hyvällä alulla - myös muualla ja mansikat ovat aloittaneet kukinnan.
Salaattia on jo syötäväksi, meiramia ja mitä kaikkea se eukko onkaan istuttanut. Osa ulkona, osa kasvihuoneessa jossa ensimmäiset tomaatit ovat jo alkaneet tuomaan olemastaan esiin.
Kasvihuoneen laajennus on edelleenkin tehtävien tehtävien listalla :-(

Minulla oli aikoinaan mahtava ajatus toteuttaa sen minkä Pekka teki. JA miksi en?
Olen aikoinaan saanut koulutusta, opiskellut ja työskennellyt "heikkovirta- ja mittaustekniikassa" - se ennen sitä nykyajan elektroniikkaa. Silloin suunniteltiin omat piirilevyt ja ne myös etsattiin.

Omenapuut hyvällä alulla
Nyt näyttää siltä että tänä vuonna saadaan omenia. Kun ostimme tämän talon omenapuita ei ollut.
Viime vuonna takana näkyvä omenapuu ei kukkinut ja naapuri katsoi varvulla maan - olin istuttanut sen vesisuonen päälle.
Syksyllä kaivoin sen pois ja istutin uuteen paikkaan ja nyt se kukkii - tuo kaneli.

Eukko sitten toteutti jotain joka tuntui utopialta. Kuppiin punaviiniä, siirappia ja mitä muuta olikaan ja siihen sellainen "pesusieni" ja taatusti tulee pölyttäjiä!

Ja tuli jopa niitä joita ei yleensä näe pölyttäjinä kuten koppakuoriaisia! JA sitten niin mahottoman suuria  ampiaisia vai mitä lie! Näin siinä niitä joita en ikinä ole ennen nähnyt vaikka olen maalla syntynyt ja kasvanut.

JA jos tutinaan on uskomista nyt tulee omenia - ainakin enemmän kuin ne kolme jotka saimme viime kesänä.


3 kommenttia:

 1. Eukko luki kirjoitukseni ja heti moitti etten huomioinut hänen panostaan.
  Mitä siitä nyt kirjoittamaan kun kaikki tietävät että käänsin vain maan ja kärräsin uutta!
  Hän möyhensi ne - poisti rikkaruohot ja muut epämukavuudet, muokkasi penkit ja teki istutukset.
  Eli hän teki sen varsinaisen työn - minä olin aluksi vain kuten kaivinkone ja pyöräkuormaaja.

  VastaaPoista
 2. Näinhän se menee XD.
  Herrashenkilöt ovat pistolapionvarressa sekä kottikärrynaisoissa. Rouvasnaiset rapsuttavat ja kupsuttavat siementen ja rikkaruohojen parissa, kun maa on muokattu mainioksi.
  Perhosbaari houkuttelee myös ihastuttavia perhosia kuvattavaksi. ;o)
  Antoisia puutarha-askareita!
  Maittava sato on sitten se kiitos uurastuksesta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin se menee - ja kun puutarhajutut ovat osaltani tehty alkaakin toinen savotta - puiden pätkimistä ja pilkkomista talveksi :-(

   Ja sadosta näyttäisi tulevan mukava - rastaatkin poikkeavat jo tarkastamassa mansikkapenkkiä

   Poista