keskiviikko 14. lokakuuta 2015

Ja taas menee tietokone vaihtoon

2012 ostin iMac tietokoneen, päädyin 21.5 tuumaiseen. 27 oli harkinnassa pitkään.
Reilut 2 vuotta hankinnan jälkeen tuli avuksi vuoden lisävakuutus - laite nimittäin hajosi ja sain uuden tilalle. Se oli 2014 keväällä.

Heti aluksi huomasin että se 8 gigan muisti ei riitä mihinkään ja sen tuplaaminen maksaa noin €300 koska kone pitää hajottaa osiin, poistamalla ensin runkoon liimatun näytön. Se jäi tekemättä, hyvä niin.

Hyvä niin? Nyt on selvinnyt että minulla on taas laitevika. Ja Applen tuki kehottaa viemään se huoltoon.
Tiedä sitten korjataanko se vai tuleeko uusi. Veikkaan uusi koska sen sielunelämän sisuksissa on komponentti joka ei vain toimi.
Kun laitteen sammuttaa se ei käynnisty uudelleen kuin asentamalla käyttis uudelleen - verkon kautta ja se kestää normaalisti tuollaiset 4-5 tuntia.

Eli en voi sammuttaa mäkkiäni - tänään sen toki tein, vahingossa erään ohjelmisto päivityksen yhteydessä. Oletin käynnistäväni ohjelman uudelleen - se olikin koko tietokoneen - ja ennen kuin tämä oli uudelleen käytettävissä kului 4 ja puoli tuntia.

Olen käyttänyt tämän firman tuotteita vuodesta 1992 eikä mitään vastaavaa ole ollut sitten kun Steve Jobs kuoli.

Kaikki kulminoitui uuteen El Capitan käyttöjärjestelmään jonka asensin.
Normaalisti en ensimmäistä käyttistä asenna, en edes seuraavaa tai sitä seuraavaa versiota, nyt oli ns. pakko.

Pakko? Edellinen alkoi oireilemaan, monessa eri asiassa, joten päätin tehdä sen minkä tein ja olen katunut sitä.
Toisaalta esiin on tullut nyt sitten päätelmä, Apple tuen kautta että minulla ei ole käyttöjärjestelmä vika - vaan se on laite vika.
Taas kerran.

Minulla on kaksi ulkoista kovalevyä, 500 ja 2 GB. Voidakseni tehdä uudet varmuuskopiot tarvitsen uuden kovalevyn ja soitin Gigantin Mikkelin palveluun. Heillä ei sellaisia ole! Voiko tuollaista uskoa?
Wintoosaan formatoitua ja muita härpäkkeitä mutta ei Mac koneille sopivaa joten se oli sitten tilata uusi heidän verkkokaupan kautta (WD). Sitä nyt odotellaan 2-5 päivää että saan tarvitsemani varmuuskopiot nyky tilanteesta.
Sitten laite pakettiin ja huoltoon. Viimeksi siihen meni noin 3 viikkoa ennen kuin sain "uuden".

Että tällaisia kuulumisia täältä :( Alla muutama Tunniste menneiltä ajoilta. Joihin on aina kirjoitus jonka olen tehnyt.
?
Alle vielä jälkijunaan lisäys. Tänään tekemäni uudelleen asennuksen myötä sain alla olevat ilmoitukset. En voi siirtää mitään roskiin, en työpöydältä enkä mistään!2 kommenttia:

 1. Nyt olenkin puun ja kuoren välissä - kun tämä härdelli on ohi ja tulee aika hankkia uusi tietokone.
  Kysymys on - millä käyttiksellä? Lähden siitä että se ei olisi Apple´n IOS

  VastaaPoista
 2. Ja lisäkommentti asiaan liittyen:

  Kun keskustelin tänään, ties monennenko kerran Apple tuen kanssa alkoi asia "valkenemaan".

  Taustaani hieman valaisten, vaikka nyt täytän vuoden vaihteessa 65... jotain vielä muistan ja ymmärrän.
  Vuodesta 1992 olen käyttänyt VAIN Applen tuotteita. Toiminut mm. tukipalveluissa, yritystuessa asentanut laitteita ja ohjelmia, järjestelmiä, kouluttanut.
  Toteutin ensimmäisen Macintosh "Internet yhteyden" Suomessa Harri Johannesdahlín kanssa. Tein saman kaltaisen valmiin version Rytsölän veljesten Saunalahden palveluun Apple asiakkaille jne. kunnes "poistuin markkinoilta".

  Ennen sitä rakensin jo vuosia aiemmin "oman tietokoneen" (Heikovirta- ja mittaustekniikan puuhastelijana). Hallitsin muitakin ohjelmointikieliä kuin vain sen "Basic".

  Palatakseni alkuun.
  Kyseessä on tämän uuden #El #Capitan päivityksen pieni ongelma. Se ei vain toimi tiettyjen Apple tietokoneiden kanssa. Siksi ohjelmaan ei ole vielä päivitystä.

  Ohjelma käyttää tietokoneen "fyysisiä ominaisuuksia" parantaakseen sitä ja tuota.
  Kaikki #Apple yhtiön tietokoneet eivät ole klooneja keskenään, niissä on käytetty eri tuottajien, jopa saman valmistajan eri piirejä jotka poikkeavat toisistaan, vaikka esimerkiksi eri RAM piirien ja muiden piirien ohjelmoinnissa. Tai siihen ympäristöön liittyen.

  Niissä toteutuvia poikkeamia ei voida korjata käyttöjärjestelmän modifioinnilla - toki voidaan mutta silloin palataan takaisin edelliseen käyttöjärjestelmään ja se ei ole Applen tarkoitus.

  Apple ei myönnä tällaista mahdollisuutta joten he odottavat että ne "harvat" tietokoneet ohjautuvat lopulta heidän huoltoon ja tilalle tulee sitten uusi tietokone - mikäli se kuuluu vielä takuun, ja laajennetun takuun piiriin.

  Time Machine, Wi-Fi, Bluetooth toimintoja ohjaa ymmärtääkseni yski ja sama piiri (palikka). Joten siinä on yksi ongelma rypäs - jota myös koen niin monen muun ongelman kanssa.
  Suurin on se ettei konetta voi sammuttamisen jälkeen käynnistää uudelleen ilman koko käyttöjärjestelmän asennusta uudelleen johon menee noin 4 ja puoli tuntia.

  VastaaPoista