sunnuntai 2. maaliskuuta 2008

Remppa alkoi

Kuva: Talon päädyn takana alkava metsä, jota jatkuu noin 400 m. Toki puusto ei ole yhtä tiheää.
Vajaa viikko Etelä-Savossa ja paljon lunta. Yhtenä yönä sitä tuli lähemmäs 15 cm

Remppa alkoi saunan puolelta. Tarkoitus on saada ensin kylpyhuone valmiiksi, sitten sauna ja sinne uusi kiuas.
Homma alkoi purkamalla joitakin kiinteitä, muurattuja juttuja ja niin siinä sitten kävi että sain jatkaa purkuhommia poistamalla seiniä.

Ensin huomasin sen mitä joskus aikaisemminkin, nimittäin piikkaus vasarastani, jonka ostin muutama vuosi sitten Saksassa Bauhausista.
Se on loppujen lopuksi onnettoman tehoton kovan betonin kanssa. En nyt kuitenkaan osta uutta enkä vuokraa - tullaan toimeen sillä mitä on.

Ensin oletin seinässä olleen levyn, sanoisinko pilaantuneen, se kun viereisen kuvan mukaan oli ihan tumma. Kyseessä on lastulevy.
Kun olin sitä poistamassa totesin levyn todellisen ominaisuuden. Kova kuin "kivi" ja tuoksusta päätellen se oli "tervattu", läpi tervainen.

En nyt sitten koske viereisen seinän vastaavaan levyyn, sekin kun on kova - eli vallan erinomaisessa kunnossa. Sen päälle toki laitan kipsilevyn. Toki käsittelen sen ensin jollakin kosteuden suoja-aineella.

Kun tulin lattian tasalle huomasin miten kaikki 2x4 koolaukset ja muut isommat lankut olivat lahonneet. Se ihmetytti. "Kuivalla puolella" oli käytetty nk. halteks levyä, tuttu vuosien takaa. Se oli pehmennyt lattian rajasta.

Tutkin tarkkaan hometta, muita sieniä mutta niitä ei ollut. Lahokin oli aivan kuivaa. Aikani raaputeltuani, imuroituani tilaa puhtaaksi, jolloin syykin moiseen selvisi.


Viereisen kuvan vasemmassa laidassa näkyy lattiatasossa pieni railo, ja sieltä se totuus selvisi. Kuvan keskiosassa näkyy kaksi 2x4 ja niiden välissä iso lankku. Keskimmäisestä lankusta oli kadonnut pituutta noin 35-40 cm - lahonnut pois. Myös 2x4:t olivat lahot. Kaikki, kuten sahanpurut olivat kuivia.

Ja sitten se syy moiseen
Alkujaan oletan että salaojitusta ei ole, tai se on huono. Lisärakennuksen alle on päässyt vettä. Kyseinen "railo" on päätysiiven keskellä, joka jakaa tilan kahteen osaan. Toisella puolella on sauna ja pesutilat ja toisella puolella aiottu pannuhuone, WC, pieni pesutila.
Kummankin tilan leveys yli 2 metriä ja kummatkin lattiat betonoitu styroksin päälle.
Niiden välissä on sitten rakennusteknisesti huono ratkaisu. Oletettavasti 2x4 pituussuunnassa siten että se on kostunut välipohjassa, sillä on ollut kontakti alla olevaan maahan. Pystykoolaus on tehty siten, että koolauksen päädyt ovat olleet suoraan tuon vaakatuen (sokkeliin) kiinnitettynä. Kun se on kastunut, pystykoolaus on "imenyt" vettä, kostuen sillä seurauksella joka on nähtävissä. Se on myös kastellut osittain lattian levyjä. Myös "kuivan puolen" seinälevyt (halteks) olivat kastuneet lattiatasossa siten että ne olivat haperoituneet.

Kun avasin tuon "railon" ja puhdistin sen puusokkeliin asti totesin kaiken olevan kuivaa, sivussa olevat villat ja vanhat sanomalehdet. Se oli myönteinen kokemus, ja olin hyvin, hyvin helpottunut. Ei hometta!

Kävin Juvalla ostamassa "valuun" sopivaa valmisbetonia. Ja kuinka olla sainkin aivan väärää tavaraa, betonia joka sekoitetaan kiviaineeseen - eli ei käyttökelpoista ilman hiekkaa. Se harmitti sillä kun olen nyt noin viikon poissa se olisi ehtinyt kuivua kaikessa rauhassa.

Lattian valu oli aika "kevyesti" tehty. Se sinänsä helpottaa uuden lattiakaivon ja uusien vesilinjojen asennusta. Joudun nyt valamaan koko lattian, vanhan päälle, eli vahvistan sitä. Ensin pieni verkko, sen nosto, eli ilmarakoa väliin ja sitten sen peittäminen. Oletan selviäväni noin 2-3 cm kerroksella.
Kun se on kuivunut asennan lattialämmön ja sen päälle sitten uusi massa. Sen kuivuttua primer ja kunnollinen kosteuden eristys ennen kaakelointia. Siinä ei pihistetä.
Avatut seinät koolaan ja korjaan, kipsi päälle, primer ja kosteuden eristys ennen kaakelointia.
Jossain vaiheessa on sitten suihku käytettävissä.

Saunan kiukaan joudun piikkaamaan palasiksi. Siitä tuleva roina lentää sitten ikkunasta ulos. Kun kiuas on poistettu lattia saa uuden valun jne ja lopuksi kaakeloinnin.

Edellä mainittujen tehtävien välissä asennan uuden varaajan, 300 l sekä uuden vesipumpun jossa on 24 l paisuntasäiliö. Vesipaineen säätö jää sitten nähtäväksi, pelivaraa on riittävästi. Siinä yhteydessä koko vesijärjestelmän ohjaus rakentuu uudelleen ja ennen pitkää kaikki vanhat linja jää historiaan. Varmuus on parasta.

Aloimme jo eukon kanssa "kotiutumaan". Kun lämmitimme olohuoneen varaavan takan ja keittiön hellan voin sanoa niiden lämmön olevan aivan toista luokkaa mitä mikään muu. Etenkin kun tuli ulkoa sisään, pakkasesta joka ei tuntunut purevalta kuten etelässä. Se oli niin pehmeää - kuivainnollisesti lämmin ja kodikas, syleilevä.

Tulevana viikonloppuna tapahtuu sitten se suuri muutto, ja viimeinen lähtö on sitten viikko siitä.

Ennen sitä on pitkä ostoslista toteutettavaksi.
Muuttoa varten olen varannut kookkaan koppiauton, ei mikään jätski auto. Samalla reissulla vien sitten täältä betonia, kipsilevyjä, koolaustavaraa, eri pitamateriaaleja, kaakeleita, uusi WC pönttö, keittiöön kaapit ja tasot jne.
Suurin syy siihen on saamani alennukset (yritys) joita en siltä saa. Säästö on satoja, satoja euroja.
Mitä sitten siellä olevaan ostosreissuihin tulee ostan (ostin) tänään vanhan peräkärryn, noin 3 metrin sisäpituus ja 1,35 sisäleveys. Kuormaa siihen saa 500 kg.

Loppukommentti
Ne jotka suunnittelevat vastaavan vanhan talon ostoa kannattaa aivan kylmän rauhallisesti "porautua" vastaaviin kohteisiin jossa on halteks levy - katsoakseen mitä sen takaa löytyy.
Edelle oleva kuva tuo esiin tiettyjä "talven" koho kohtia.
Se on kun katolle kertyy liikaa lunta ja sitä on pienennettävä - ettei tule porstuasta sisään - katolta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti