keskiviikko 28. tammikuuta 2009

Elämää auringon mukaan

Poimintoja Tammikuun ajalta

Niin se on taas aikaa vierähtänyt edellisestä kirjoituksesta, ja sekin taisi olla aivan jotain muuta kuin asuntomme tuunailia.

Aamut alkavat tietenkin aamiaisella ja sitten seuraamme "tienntejämme". On Tallari, eli Talitiainen, on Sinitiainen, Töyhtötiainen, Harmaatiainen, ja sitten Keltasirkku ja närhet unohtamatta tikkaa joka käy toistuvasti rasvapallolla ja välillä se nokkii sianihraa. Monesti niiden katselu on parempaa ja viihtyisämpää kuin TV ohjelmatarjonta. Töyhtötiaiset ovat todellisia "bully" - hyökkäävät kaikkien päälle, mutta tikkaa eivät uskalla pelotella.

Sitä tehtiin projektia sisällä tänään, sitä tehtiin eilen, ja taisi olla päivä ennen sitäkin.
Vihdoin ja viimein ryhdyin valmistamaan valmiiksi eri juttuja jotka pitivät itsessään lähinnä sähkötöitä.

Mutta, kun tuo AURINKO!
Se nousee ylös niin myöhään ja laskeutuu niin aikaisin!
Meikäläisen elämä on jotenkin rytmittynyt auringon mukaan. Aamulla herätään kun aurinko nousee ja illalla loppuu hommat kun hämäryys ja pimeys tulee.
Ei siinä montaakaan tuntia jää "tekemisen meiningille" :(

Valokuva: Harmaat ovat "feikki" parrut. Yhdessä on liesituulettimen poistoilman putki ja halogeenit. Vasemmalla on "toimistoni" ja oikealla on "leivonta" osa.
Välissä puuhellamme ja tekemäni huuva.
Huuvan oikella puolella on aukko jossa on kahden halogeenivalon katkaisjat. Aukko on toistaiseksi peittämättä johtuen "jatkosuunnittelusta".
Uunin takainen kaakelointi on vanha jonka poistan ja uusin samalla tyylillä mitä olen muualla tehnyt. Myös uuni vaihdetaan uudempaan.

Keittiöön tuli neljä halogeenisettiä a`3 valoa. " 2 pitkittäin ja 2 poikittain. Kukin oli "pistoke" liitännällä. Nappasin pistotulpat poikki ja asensin piuhat (tinauksen jälkeen) katkaisijoihin.
Kun ryhdyin tekemään mitä tehtäväksi oli, se kaikki piti tehdä aivan uusiksi. "Poikittain" oli vain yksi sähköveto vanhasta sähkökeskuksesta, n. 1.5 neliön piuhalla, joita toki oli modernisti kolme. Värit iki vanhat.

Minulla oli jäänyt vanhaa kaapelia, 2.5 neliötä viidellä piuhalla. Vedin sen vanhasta keskuksesta keittiön läpi toiselle puolelle ja asensin jakorasian. Sain 3 syöttöä ja kullekin omat sulakkeet.
JA kuten on, ketjun vahvin lenkki on sen heikoin lenkki.
Onneksi syöttö uudesta keskuksesta oli viisinapainen ja 2.5 neliöinen. Mutta, vanhassa keskuksessa nolla ja kevi oli yhdistetty yhteen. Nyt pitää ottaa aikaa ja tutkia tuo "uusi" keskus, joka on asennettu noin 30 vuotta sitten, ja sinne on tehty lukuisia uudistuksia. Siellä tai muualla on syy "vuotoon" jotsta en tykkää. Kait minä sen ennen kevättä löydän.
Enkä edes tiedä onko tällä mökillä kuparia vedettynä maahan! Se vuorostaan on omaa saamattomuuttani. Ellei ole niin sitten pitää vetää yksi kunhan routa sulaa.

Aikaisemmin tuon 1.5 neliön jatkeena oli "toimistoni" kaikki laitteet, valaistus, sähköpatteri, kylmähuoneen sähköt jossa on iso pakastin ja syöttö ulos "joulukuusen valoille" ja uppopumppuun joka pitää saostuskaivon veden pinna oikealla tasolla. Sitten oli uutena vielä keittiön valot ja pistokkeet eri keittimille.
Nyt ne on jaettu joten kuten "järkevästi", ainakin neliöiden suhteen ja sulakkeiden mukaan.

Olin vallan otettu miten hitaasti nuo sähkötyöt etenivät. Minulla on sentään tietty muodollinen pätevyys heikkovirralle ja voimavirralle. Nuorempana olen suunnitellut (laskenut ja piirtänyt) esim. OK / Rivitalon sähköistyksen. Minua pätevöityneempi pisti sitten nimen papereihin.
Asennustöitä on tullut tehtyä - mutta - ihmettelin vain miten vähän sitä loppujen lopuksi saa aikaan päivässä!

Niin, ja sainhan muutaman päivän työllä valmiiksi "huuvan" keittiöön. Ensin nk. puutuyöt ja sitten maalais ja lopulta asennus.
Se ei ole vielä lopullisessa versiossa sillä huuvan alareunaan tulee kaakelointi tai ainakin väri.
Myös sivuun tulee kaakelointi ja huuvan yläpuolelle, taakse tulee kaakelointi.
Suomesta ei ole vielä löytynyt sitä mitä haluamme. Kun asuin Hollannissa sitä oli saatavilla miltei joka liikkeestä, sellainen tietynlaisella kuvioinnilla.

2 kommenttia:

  1. Mitäpä minä arvostelemaan, mutta minusta halogenivalot vallatenkin hellan päällä rasvan joukossa on tulipaloriski. Kovin paljon on ylipäätään halogenivaloilla saatu paloja, joissa syyksi ilmoitetaan "vikaa sähkölaitteissa". Komeitahan ne ovat niinkuin tuossa parrussakin.

    VastaaPoista
  2. Moi Pekka,

    Ei ne halot ole suoraan hellan päällä, kylläkin kahta puolin.

    Ne toimivat pääasiassa hetkittäisinä lisävaloina, harvemmin ne pidempään ovat päällä. Takana, eli sisällä on riittävästi "tyhjää tilaa".

    VastaaPoista