perjantai 13. helmikuuta 2009

Kun kirjanpito tökkii

Tuo kahdenkertainen kirjanpito on ihan yes - kunhan sen oppii yhdenkertaisen jälkeen, että jossain debet on kredit, eli debet on rahaa ja kredit on velkaa - kuten luottokorteissa.
Debet kun pitäisi olla velkatili, mutta kun Kredit on luotto - siten myös "velkaa", niin...

ALV laskelmien kanssa tulee myös toimeen kunhan oppii miten se tehdään.

Sitten on se ATK ohjelma jolla sitä yrittää toteuttaa. Mac (Mäkki) käyttäjänä ja lompakon tilavuuden takia vaihtoehdot eivät ole kummalliset, joten käytän MacHansan FirstOffice ohjelmaa. Itse asiassa jo vanha tuttu.

Siinä on aina ollut sellaisia pieniä, myös harmillisia bugeja, ellei muualla niin sitten tulostuksen eri pohjien kanssa.

Kirjanpidon tunteminen, sen ymmärtäminen on yksi selvyys kun itse tekee kirjanpidon. Sain jo alun siihen kouluaikoina kaupallisella erikoistumisella - ja sitten on tullut kokemusta, jopa ruutiini siihen.

Mutta, eipä oikein onnistu, nyt tällä ohjelma versiolla
Apua ei ohjelman myyjältä saa, tuki toki vastaa - jokin nuori tyttö joka ei alkuunkaan ymmärrä kirjanpidosta mitään eikä itse ohjelmasta. Se on osoitettu toteen nyt muutaman kerran, pysyvästi.

Heillä on ohjeita nettisivulla, mutta kuten se on, niitä ei ole mietitty siten että se joka ne lukee jotain niistä ymmärtäisi.

Ohjelma on tehnyt "omia" tositteita, ja laskenut (tiliöinyt) tietyt viennit kummallisesti. Minun tapauksessa myyntilaskujen kanssa. Kun olen kirjannut suorituksen se on kirjautunut kahdesti! Eli tuplaten! Siitä selviää tekemällä hyvityslaskun, mutta kaikki menee jotenkin sotkuiseksi eri hyvityslaskujen ja korjausmerkintöjen avulla. JA se manipulointi sotkee jo kirjanpitäjän mielen ja ymmärryksen.

Alkujaan tekemäni kirjanpito eteni ihan OK, kunnes ostin uuden tietokoneen eikä käyttämä versio enää suostunut toimimaan - joten oli päivityksen aika. Sen tehtyäni mokasin jotenkin, tavalla että koko juttu meni sillisalaatiksi.
Yksi tekijä oli tietämättömyys siitä miten tämä uusi ohjelma itse asiassa toimii, sen sielunelämä. Ja kuten jo sanoin, ohjelman tuki ei ole kyennyt asiassa auttamaan - edes yksinkertaisissa kysymyksissä.

Tuen tytölle sain sanoa toistaen että kyseessä ei ole konsultointia miten kirjanpitoa tehdään, vaan miten teidän ohjelma sen tekee - jos tekee.

Tekemäni Rumba ja muut tanssi lajit kyseisen ohjelman kanssa on vienyt itseäni hieman teenpäin. Sain tänään osoitetuksi tuelle että heillä on yksi 100% bugi, jonka hän hyväksyi ja pyysi mailaamaan ne muut "ongelma" - taatakseen jatkon toimivuuden.
Enhän minä nyt hitto soikoon toimi "beta" testaajana ohjelmalle jonka olen maksanut?

Nyt otetaan "sapatti" vastaan ilman niitä juttuja - ja aloitetaan koko homma alusta, taas kerran. Se tarkoittaa uuden Yrityksen avausta, sen perustietojen rakentamiset, tilikarttojen avaukset ym.
Kirjanpito pitäisi saada kundikseen veroilmoitusta varten ennen kuin verottaja hermostuu. Niin ja unohtamatta ne ALV palautukset, niille olisi käyttöä.

Kun sitten otan ohjelmafirmaan yhteyden en soita tuen numeroon. Tiedän että siellä osaavaa porukkaa, jos enää on - tai sitten pitää soittaa Swenskeihin, sinne Ruottin maalle.

Lopuksi ote:

Kahdenkertainen kirjanpito

Tositteen rahamäärä viedään vähintään kahdelle tilille: jonkin tilin debet-puolelle ja jonkin toisen tilin kredit-puolelle, eli pidetään kahdenkertaista kirjanpitoa. Kassatilin rahan lisäys viedään debet-puolelle ja kassan vähennys kredit-puolelle. Tilin saldoksi sanotaan tilille kirjattujen debet- ja kreditvientien erotusta. Ammatinharjoittajat voivat pitää yhdenkertaista kirjanpitoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti