keskiviikko 7. elokuuta 2013

Juttua naapurin Matista.

Naapurin Matilla on vain harva asia joka kiinnostaa ja innostaa - yksi yli kaiken on puut, puiden sahaaminen, halkaisu ja niiden kantaminen.
Ne muut jutut liittyvät sitten vastakkaiseen sukupuoleen.... joten se siitä ... unohtamatta sitä kossua.

Nuorena hän oli loistava urheilija, yksi Etelä-Savon parhaista, etenkin pitkillä matkoilla kuten Maratoonilla. Nyt kun 60 on rikki parilla vuodella Matti ei enää ole entisensä - mutta kuitenkin kunnoltaan ja kestävyydeltään"miljoona kertaa" minua parempi.
Ainoa missä hän jää kirkkaasti taakseni on voimat - esimerkiksi tukin nosto jota ollaan tehty yhdessä. Matti saa sen juuri ja juuri liikahtamaan, minä nostan sen ylös kevyesti.

Nyt parin päivän aikana, kolme tuntia kerrallaan hän siirsi sisätiloihin noin 8 mottia halkoja, valmiiksi pilkottuja komeisiin riveihin, se olisi jäänyt minulta tekemättä. Siis siinä ajassa. Matille 6 tuntia - minulle varmaan 6 viikkoa.

Toissapäivänä kun töitä teki lähdin "kirkolle", eli Juvalle ostoksille. Matti alkoi kaivamaan lompakkoa esiin että ostan eläkeläispullon, sen 0.5 litraa. Sanoin että anna rahojen olla, saat nyt sitten hieman etumaksua työstä.
Matti sanoi että vain maistelee sitten illalla ja säästää.

Tuli sitten seuraavana aamuna jatkamaan, edellinen päivä oli 3 tuntia. Aika lailla tappiin mitä jaksaa tehdä yhteen putkeen - osana henkistä laatua. Ja tekee sen ilman taukoja - ja joita on minuutin verran silloin kun on.
Ei hikoile ikinä, juo vettä ja kusee kun tarve on ja jatkaa töitä.

Se oli eilen, hieman ennen seitsemää. Olin jo silloin keittämnässä kahvia ja hieman seitsemän jälkeen vein hänelle kupillisen kuumaa ja jotain pientä purtavaa.
Matti istui kuistin reunalla, pää painuksissa ja nousi ylös kuistille ja joi kahvia. Sanoi sitten että nyt on krapula ja paha - ja Martta haukkui hänet jo aamulla. Martta on hänen äiti, oliko nyt 92 ja täyttää nyt 93.

Matti teki työtä ja kahden tunnin jälkeen aloin katsomaan "sillä silmällä" ja kun vajaa puoli tuntia oli sitten siitä kulunut sanoin että nyt on työt tehty - tältä erää ja lähdet kotiin lepäämään. Jatketaan huomenna.

Vaimo teki juttua siitä että hän ei ole vielä tehnyt sellaista Catering palvelua aikoihin, kun tarjoili juotavaa - uutta mehuamme ja voileipiä ym.

Tänään Matti teki loput, tunti meni ja oli todella iloinen että sai puut sisälle ennen sateita. Ja - samalla aika lailla tyytyväinen saamaansa rahalliseen korvaukseen. Jopa onnellinen.

Matti on oivallinen kaveri vaikka onkin nk. kehitysvammainen, suppean elämänkatsomuksen omaava - mutta ei tyhmä. Ja Matilla on omia ominaisuuksia - joita kaikilla ei ole kuten että juhlakahveilla hän saattaa nukahtaa kesken kaiken - kahvikuppi kädessä ja pullat suussa.

3 kommenttia:

 1. Käytiin taas korjailemassa kirjoitusvirheitä.
  Safari ei nyt jostain syystä näytä Suomen oikolukua - Soikkoa. Se on kadonnut kuin pieru Saharaan.

  Kun punaisia ei ole tullut esiin olen antanut tekstini edetä julkaisuun asti - ei hyvä juttu alkuunkaan.

  Joten, ladataan Soikko uudelleen ja katsotaan - tai sitten Safari on jossain päivityksessä skipannut SOIKON.

  VastaaPoista
 2. Soikkoa ei enää voi ladata - se on nyt VOIKKO - mutta minne hävisi minun koneella oleva SOIKKO?

  VastaaPoista
 3. Testailin. Meilissä, teksturissa ja vaikka missä tuo oikoluku, Voiko toimii - vaan ei Safarissa. On se ennen toiminut - vaan ei enää.

  VastaaPoista