maanantai 12. elokuuta 2013

Uudet satsit ja rutinoita ilman rusinoita


Olin ensin kirjoittamassa tätä edellisen kommenttiosaan kunnes päätin avata uuden, laajemman jutun.

Menin sitten tänään "Kirkolle" - eli Juvalle. Ihmetteli myyjä sitten että eikö se kestä yli suositellun päivämäärän, että menee pilalle?
Hyvitti ostoksen tilille - otin sitten yhden säkin Vetoniittia, työhön sopivan, kaksi olisi pitänyt olla, mutta oli vain yksi. Oli siellä toinenkin mutta se säkki oli rikki.  Siinä päivämäärät oli OK.

Kun haen myöhemmin kipsilevyjä ja lautaa katsotaan sitten se "kompensaatio" - taloudelliset menetykset esimerkiksi polttoaineesta ja turhasta työtä korvausta.

Jotain lupaili ja katsotaan sitten mitä saan.

Sitten piti suunnata auton keula Juvalta kohti Mikkeliä ja siellä olevaan K-Rautaan josta hain seinätasoitetta kylmähuoneeseen. Se tila on nyt saatava ASAP valmiiksi. Tarkistin tietenkin säkeistä heti sen parasta ennen päiväyksen.

Kun hain lipukkeen myynnin puolelta tunsin kuinka hartijani valuivat alas ja mieli masentui - myynnissä oli uusi nuori tyttö.
Siis... mitä "he*****iä"? Rakennuspuolen myyjänä nuori, noin 25 ikäinen tyttö, jos sitäkään!

Ennen vanhaan, jopa vielä pari vuotta sitten myyjinä Mikkelin K-Raudassa oli vanhoja ukkoja - rakennusalan konkareita jotka tiesivät asiat mikä käy ja mikä ei, miten tulee tehdä ja miten ei.
He tiesivät mikä on puuta ja mikä on MDF ja niiden ero. Näille lista on lista, lattia pinta on se ja sama, MDF tai lautaa jne. Entä kuusipaneelin ja tervalepän tai haavan, tai Apassi.
Nyt tyttöset naputtavat hakusanan nettiin - (K-Raudan tietokanta) ja katsovat mitä mihinkin hommaan sopii!
Sanotaan vaikka SENCO pistooliin naulat. Siitä he eivät tietä mitään - onko se naulaukseen vai maalaamiseen. Mutta vaihtoehdot löytyvät - netistä.

Asiakas kysyy: "Minulla on lastulevy lattia - on hieman vinossa ja pitäisi oikaista jollain itseoikaisevalla tasoitteella", päälle tulee laminaatti, mikä siihen sopisi"?
Tyttö menee nettiin ja näpyttelee hakusanoilla sopivat vaihtoehdot ja sanoo mikä käy. Mutta sanomatta jää että alle pitää ensin laittaa praimeria, ja sen alle ensin kipsilevy! - kun ei tiedä eikä ymmärrä. Ja että oikaisussa ei saisi ylittää senttiä, tai puolta senttiä - riippuen tuotteesta.

Ja tätä aihetta ja esimerkkejä voisi jatkaa loputtomiin.

Entä mitä nyt jos omat (ostajan) tiedot ja taidot eivät riitä? Kenen on vastuu?
Vastuu on aina ostajalla - tietenkin.
Mikäli kyseessä on omat tiedot ylittävä projekti tulee ensin tehdä kotiläksyt ja itse hakea vastaukset netistä tai palkata rakennusalan ammattilainen avustajaksi, joko tekemään ostoslistaa tai tulemaan mukaan ostoksille.

Nyt näyttää siltä että Rautakaupasta loppuu / on loppunut asiantuntijoiden palkkaus kun vanhat siirtyvät eläkkeelle. Tilalle ovat tulleet nuo nuoret tytöt ja pojat.
Kuten itselleni on viime aikoina usein käynyt - mutta onneksi tiedän sentään jotain rakentamisesta ja sen kikoista ja sitten käydään läpi vaihtoehtoja joista minun on valittava se oikea - se tyttö - tai poika kun ei tiedä mitään.
Mitään ammattilaisen tietoa tai vinkkiä en todellakaan saa - enää.

Rakennuspuoli, siis puut ja muurauslaasti ym. tietävät sen minkä tietävät. Kun pitää laatoittaa, laatat ovat "maalipuolella" jotka eivät tiedä "laasteista mitään" - tai yhtä paljon kuin rakennuspuolen tyttö tai poika laatoista!
Isoihin seinälaattoihin on oma laasti, isoihin lattialaattoihin on oma laasti ja pieniin laattoihin, jopa mosaiikkiin on oma laasti / liima jne. Näiden tietojen yhdistämiseen ei ole yhteneväisyyttä eikä osaamista.
Laattoja myydään vaan ei tiedetä millä ne kiinnitettän, laattojen kiinnittämiseen olevaa tuotetta myydään vaan ei tiedetä millaisiin tuotteisiin ne soveltuvat.
Ja sitten myydään hurjasti yliaikaista tuotetta eikä ymmärretä että se ennen pitkää lakkaa toimimasta.

Vanhojen myyjien tilalle tulleet tytöt ja pojat ovat tuskin olleet päivääkään rakennuksilla töissä tai rakentaneet mitään. He edustavat nyt ostajille kyseisen liikkeen ammattitaitoa ja osaamista.

Näin tässä nykyajassa edetään kun kaikista kuluista tingitään - ja ovathan ne nuoret tytöt ja pojat paljon, todella paljon halvempia kuin vanhat rakennusalan konkarit.

PS. Seuraavaksi myyjätkin katoavat - ne nuoret tytöt ja pojat rautakauppojen rakennus puolelta ja muilta osastoilta. On vain varaston pojat ja maalien sekoittajat, ellei sekin automatisoida roboteille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti