sunnuntai 25. toukokuuta 2014

Pakelliittia pölyksi ja puita nurin

Tuli sitten ukkonen ja komeita salamointia katselin kun tulin traktorilla naapurista kotiin. Peruna-aura ei ollutkaan siellä vaan oli toisessa naapurissa.
Jyrinä kuului sisälle hyttiin kun salamat iskivät maahan ympärilläni ja vettä tuli pahemman kerran. Soratie oli hetkessä virtaava joki.

Kotona eukko oli iloinen kun ajoin pihaan - oli säikähtänyt pahemman kerran. Sähköt meni - osittain ja iso koivu kaatui. Trombi katkaisi koivun, ei salama. Sitten hän pelkäsi jos kasvihuone irtoaa ja lentää kuusikkoon tai autokatoksemme. Ne pysyivät paikoillaan, rikkoontumatta.
Nyt ei ole valokuvia siitä koivusta kun en halua avata uutta kirjastoa - joten kuvat myöhemmin. Huomenna saanen sen tilaamani sovittimen ja saan kuvakirjastoni käyttöön.

Sain heti selville että yksi vaihe sähkön syötöstä on poissa joten soitin yhtiöön ja Suur-Savon-Sähkön huoltoauto oli paikalla 1/2 tunnin kuluttua. Ja kuten oli niin yksi 50 A sulake oli hajonnut.

Hieman ennen sovittua aikaa, kun lähdettäisiin äänestämään naapuri soitti ettei ole sähköjä. Katsoin sitten missä vika ja onneksi kotonani oli 25 A sulakkeita. Heiltä oli 2 kärähtänyt eikä varasulakkeita.

Myöhemmin iltapäivällä päätin hakea sen peruna-auran ja sillä naapurilla ei ollut myöskään sähköjä päätaloon. Piharakennuksiin oli.
Ajoin sitten traktorilla kotiin ja otin mittauslaitteita mukaan ja autolla takaisin. Vain yksi vaihe tuotti sen 240 (236-237) V ja muut olivat kuta kuin kuolleita, vain sen 20 V! Todella outoa?

Kun olin laittamassa takaisin 25 A sulakkeet huomioni kiinnittyi niiden oudon pieneen "kokoon". Ne olivatkin 16 A sulakkeita. Häneltä oli kaksi 25A kärähtänyt eikä vastaavia ollut joten hän laittoi tilalle 16 A paukut ja sehän ei toimi.

Hain sitten kotoa uudet, joita minulla oli vielä 3 kpl. Sain kaksi vaihetta toimimaan ja siten päätaloon sähköt, mutta kolmas vaihe oli pimeänä.
Sekin sitten selvisi. Salama oli pirstaloinut palasiksi pääkytkimen joka selitti myös sen että sulakepohja, 16 A oli mennyt melkein pulveriksi.

Minulla ei sitten ollut 16 A pohjaa joten siihen meni sitten kympin pohja.

Ja kaikki kiittivät Kurren Pikapalvelua :) Ja pakastimet toimivat kuten jääkaapit :)

1 kommentti:

  1. Äänestyspaikalla kuulin että puita oli katkennut ja kaatunut muuallakin kuin meillä, tässä lähialueella.
    Harmi että komea, iso koivu katosi nyt maisemista. Mutta onhan niitä lisää :)

    VastaaPoista