sunnuntai 27. syyskuuta 2009

Nimipäivät kuin suurempi merkkipäivä


On se sitten kummaa - että täällä Savossa - tai ainakin meillä Etelä-Savon alueella sitä nimipäivää pitää viettää kuin suurempaa merkkipäivää.

Viereinen kuva: Puumalasta jossa merkkipäivä henkilö kävi naapurin ym. kanssa puolukassa. Onnistunut kuva kamerallani jota hän ei ole oppinut käyttämään. Muut kuvat myös samalta matkalta. Klikkaa kuvaa ja saat suurennoksen.


Joulukuun alussa on sitten vaimoni synttärit ja minulla omat 1.1.
Vaimo on kokannut (leiponut) ihan mahottomasti muutaman päivän - ja tänään aamulla leivoin itse kääretortun - ja piti tehdä pullaa. Vaimo on ollut ihan mahottoman "stressaantunut" - minä en, vaikka ei sitten ollutkaan rasvaa - eikä eukko osannut eilen sanoa kun kirkolla kävin että tuon. Jäi pullat leipomatta. Tarjottavaa oli kuitenkin sienipiirakasta lähtien vaikka mihin ja kaikki onnistui hyvin. Vaikka hän pahoitteli että mikään ei onnistunut. Kaikesta tuli kuitenkin kehuja.
Jopa naapurin Rane joka ei sientä syö, mieluiten kuolee söi palan sieni piirakkaa ja sanoi sen olleen ihan hyvää. (Salainen resepti jossa käytetään ns. suolasientä).


Eukko loisti kuin majakka pimeydessä - vaikka ei pukeutunutkaan parhaisiin (etelän kummajaisiin kuitenkin). Sanoin siitä ja hän että pitää jättää jotain joulukuun alkuun. Viimeistään tuolloin naapurin Matin ja muiden ukkojen alaleuka valahtaa alemmalle tasolle kuin koskaa pääsemättä takaisin, vähään aikaan. Akka väki teki mitä tekee siinä tilanteessa, kyselivät ja ihmettelivät ja näpelöivät romppeita. Ukot vain kattelivat.
Mitä minä? Ihmettelin vain kun tiedän että yläkerrassa on sitten jotain aivan muuta, jopa aito silkkiä (Singaporesta) tavalla jolla voisi mennä Linnan juhliin häpeilemättä.

Juttua riitti kahdesta kuuteen illalla. Vieraita oli vain naapurista kuusi henkilöä ja toisesta naapurista kaksi. Sitten yksi poikkesi hätäisesti ja sanoi hei ja jatkoi matkaa kun auto jäi ajotielle - jota kukaan ei käytä - ja jos käyttää voivat poiketa sisälle kahville.

Täällä nimipäivät on syy päästä pois vakituisesta, tylsästä jutusta - hyvä syy kyläilemään. Kaksi tuli noin 60 km päästä. Syntymäpäivät sama - lahjat vain taitavat olla paremmat - muuta eroa ei ole.


Nyt kun eukon synttärit tulevat joulukuun alussa teen itse kaiken ja kiellä eukolta kaiken. Se on siten jotenkin helpompaa. Hän voi hoitaa tuon siivouksen.
Niistä ei kuitenkaan tule sellaiset jotka teen sitten 1.1.2010 kun täytän 59. Ne ovat enemmän kuten "akkojen jutut", sitten teen oikein "ukkojen jutut." Ne ovat siten hieman hulppeammat - mutta ei suuremmat mitä vuosi siitä eteenpäin tulee olemaan, kun täytän kuusikymmentä.

En tiedä miten näihin kaikkiin juttuihin suhtautuisin. Yhtäältä haluaisin vain olla - merkkipäivät tulee ja menee. Ei kestitsemistä, ei vieraita.
Toisaalta onhan se omalla tavalla hauskaa kun talo on täynnä vieraita ja juttua riittää.
Mutta kun kaikki vieraat tuntevat toisensa ja eivät aina tule normaalisti juttuun keskenään, ei vuosi kymmeniin ---- sitä on siinä sitten kuin puun ja kuoren välissä ja diplomatia kykyjä kysytään - kysytään tavalla että sen on toimittava.
Toisaalta - saadaan ne "riitapukarit" samalla - ikään kuin sopimaan juttunsa. Jopa puhumaan keskenään jota ei ole tapahtunut ennen meitä vuosi kymmeniin.

No, vieraita alkoi tulemaan kahdelta. Ennen sitä moottorisaha pärisi pari tuntia kun pätkin yhden pinon puita. Ennen sitä otin muovit pois eilisen sokkeli valun päältä ja vedin bitumieristeen sen päälle, joka toimii kuten muovi. Sen päälle tuli sitten tuo alasidepuu, painekyllästettyä. Sitä en kuitenkaan kiinnittänyt sokkeliin. Arvelen betonin kuivuneen riittävästi tiistaina jolloin betoni kestää iskuporakoneen jalyönti tulpat. Niin ja sen päälle tuli muovi uudelleen.
Niin, ja kaatopaikalle menevän kuorman peitin ja sidoin kuljetuskuntoon.

Siinä se "Arjan" päivät meni - vaikka se on vasta huomenna.

PS. Ja nk. talvilinnut ovat saapuneet - ja vastoin parempaa tietoa olemme jo alkaneet laittamaan syötävää lintulaudalle. On se vain niiiiiin ihanaaaaa seurailla noita lintuja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti