tiistai 15. lokakuuta 2013

Ja taas ongelmia sähkötöiden kanssa

Olen vetänyt ennen kipsilevyjen asennusta taipuisaa asennusputkea sähköille ja tarkoituksena oli sitten vetää niihin kaapelit. Hyvä niin, mutta kun....
Nk. Vetojousi
Niin mutta, kun tuo oma, vuosia käytössä ollut vetojousi katkesi siitä kriittisestä päästä pari kesää sitten kun se oli jäänyt ulos nurmikolle ja eukko päätti leikata ruohon.

Ja se kriittinen pää on tuo kuvan vasemmalla sivulla oleva musta juttu. Se on - pitäisi olla taipuisa kierrejousi.
Muu osa on sitten sellaista nailonia jonka toisessa päässä on sellainen juttu johon voi kiinnittää putken sisään vedettävän kaapelin ja vetää sen sitten läpi.

Mutta se ongelma ei sitten poistunut ostamalla uuden. Se toimi melkein yhtä hyvin kuin omani ilman tuota jousta. Eli käytännössä ei alkuunkaan.

Kun eteen tuli sellainen 90 asteen mutka, jopa reilusti alle sen silloin matkan teko tyrehtyi siihen. Vetojousi ei mennyt läpi. Keksin siihen ratkaisun. Vedin sen kärkeen (aika terävä) teipin ja sitten Fairia ja se onnistui.

Paitsi yhdessä kohdin jossa mutka oli liian kireä - käytännössä kaksi mutkaa. Ensin oikealle ja sitten alas.
Reikä seinään
Eteen tuli sitten sellainen tilanne jossa mikään muu ei auttanut kuin avata reikä seinään että sain tuon vetojousen läpi ja sähkökaapelin sinne.

Sitten tuli toinen ongelma
Vedin 3x1.5 kaapelin jakorasiaan, ja huomasin että sinne pitää saada kaksi piuhaa lisää. Koska minulla ei ollut 5x1.5 vedin sen asentamani pätkän pois, sitten kuorin sen koko matkalta, toinen mokoma lisää kuorittuna ja ei kun verto takaisin.

Ei onnistunut - ja huomasin heti että tuo asennusputki oli irronnut tai oli mennyt poikki. Onneksi kohde oli oven yläpuolella enkä ollut vielä tasoittanut sitä massalla - joten ruuvit auki, levy pois ja katsomaan tilanne.
Asennusputki poikki
Kun vedin kaapelin pois silloin tuo asennusputki katkesi!

Olen todennut että ostamani asennusputket - rautakaupoista ym. ovat laadultaan todella ala-arvoisia. Niitä ei esimerkiksi meinaa saada istumaan jakorasiaan niin millään kun niiden pitäisi mennä niihin siitä vain, klik, klik. Lisäksi niiden paksuus vaihtelee todella suuresti. Sen huomaa kun poraa 22 mm reiän ja sitten 20mm putken veto loppuu!

Sain sen tietenkin korjatuksi ja tulos oli mikä piti olla.
Onneksi tein nuo asennukset itse eikä sähkömies. He olisivat kiroilleet tilannetta ja lasku olisi ollut melkoinen.
Toisaalta heidän vetojousi olisi ollut paljon parempaa laatua. Se mikä minulla oli aikoinaan oli pituudelta ainakin 15 cm ja todella taipuisa. Tämä jonka ostin pituus jouselle noin 10 cm ja todella jäykkä ja päässä terävä tötsä.

2 kommenttia:

 1. Siepä juuri kerroit miksi mie en suostu käyttämään taipuisia putkia.
  Kun en työkseni tuota tee, niin hyvin ehtii mutkia taivuttelemaan.

  VastaaPoista
 2. Moi Pekka,
  Käytännössä olen aina aina asentanut kiinteät, eli ne todelliset jäykät putket, myös aiemmin tässä remontissa muissa kohteissa.
  Tuo uusi huone oli nyt poikkeus ja sellaiseksi jää.

  En todellakaan suosittele noita kieppejä - etenkin kun niiden materiaalien laatu on kestämättömän ala-arvoista.

  VastaaPoista