maanantai 2. kesäkuuta 2014

Keneltä meni hermot?

Oli sitten päivä kun naapurin Martta, täyttää loppu kesällä 93, vietiin Mikkelin Keskus sairaalaan Silmäklinikalle. Oli kaihileikkaus. Vanhin joka siellä on leikattu oli 102 iältään!

Ennen kuin pääsin pihasta sinne päin meni auto, ja pihalla näin että oli hoitaja joka vei Matille lääkkeet seuraavaksi pariksi viikoksi.
Olin antanut oman verenpainemittarini viikonlopuksi heille, kun tytär oli siellä. En ole varma miten hyvin tuo Hyundai mittaa joten sovittiin hoitsun kanssa että mittaa omalla Omron mittarilla Matin paineet ja sitten minun mittarilla.

Yöunet eivät Martalla menneet - ja mieli oli virkeä. Matkalla juteltiin - tai naiset niitä ja näitä ja perillä kirjattiin Martta sisälle ja jätimme hänet sinne. Annoin numeroni minne voi soittaa kun lähdimme ostoksille. Leikkaus 10.30.

Kahdentoista jälkeen menimme sinne ja saimme tietää että varttia vaille yksi otetaan vielä silmän paineet ja mikäli ne ovat kunnossa vanha rouva pääsee kotiin.
Ja niin siinä kävi, kaikki oli hyvin.

Matkalla kotiin hän ihmetteli miten helposti kaikki meni ja nopeasti, eikä tehnyt yhtään kipeää. Sitten oli aamiaista, mehua, kahvia, leivonnaisia, voileipiä. Eikä koskaan joutunut pitkälle, aina istui, jopa leikkauksen aikana.

Oli muuten helpottunut nainen!

Kotipihalla autettiin rouva sisälle ja poltettuani tupakan menin perästä ja kysyin verenpaine mittarin perään. Matti antoi sen. Kysyin sitten missä on se hoitajan antama lappu. Ei antanut. Kysyin eikö paineita mitattu. Mitattiin sanoi. No missä se lappu on missä on lukemat kysyin.

Matti katsoi telkkaria ja sanoi sitten ettei lukemia saatu, ei kummallakaan mittarilla.

Ei kummallakaan mittarilla!
Joten koko hommasta kysyn: Keneltä meni hermot meni? Ei ainakaan Martalta, joka oli se potilas :)

Matilta meni hermot ja verenpaine yli asteikon - hänelle se että Martta, äitinsä joutui sairaalaan oli liikaa ja hänen koko tulevaisuus vaakalaudalla.
Siitä nousi taas esille ihmettelymme miten niille kahdelle lapselle käy kun Martasta aika jättää. Matti täyttää joulukuussa 63 ja hänen sisar, myös kehitysvammainen 64.

PS. Eukko käy heillä nyt viikon ajan 4 kertaa päivässä tiputtamassa lääkettä silmään ja viikko sen jälkeen kaksi kertaa - joten eukko pääsi kotihoitajan ammatin syrjästä kiinni. Ja polkupyörälle tulee nyt käyttöä :)

2 kommenttia:

 1. Hassua, jotta noin stressaavana päivänä yrittivätkin mitata kontrolli verenpainetta.
  RR on juurikin sellainen jota saattaa tuollaiselta päivältä odottaa.
  Rouvalla on varmasti kiitollinen hoidettava.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Naapurin Martta on saanut huomattavan osan näöstä takaisin ja vain siunailee sitä ihanuutta.
   Ja mekin saadaan kehuja ja kiitosta - etenkin eukkoni.

   Poista