sunnuntai 6. kesäkuuta 2010

Älykkyyttä kerrakseen

Koiramme Viki, se haluaa aina sen puruluun ja tietää mistä sellaisen saa.
Olen opettanut että se on sitten se jälkiruoka. Ensin ruoka, tai papanat, sitten piimää ja sitten vasta se puruluu.

Tänään hän sitten yllätti. Ei syönyt kaikkia papanoita - osa jäi, sai piimän ja sai aikaisemmin jyrsimänsä luun lopun. Ei riittänyt ja alkoi vaatimaan uutta.
En ottanut kantaa asiaan, kehotin vain olemaan murisemasta ja haukkumatta.
Sitten se istui alas, kellisteli päätään ja katseli. Meni sitten ruokakupille ja otti yhden papanan, heitti sen lattialle, otti toisen ja söi sen. Teki täyden kierroksen ja alkoi tapittamaan minua, muristen ja sitten sanomalla mielipiteensä, selkeästi.
Söin juuri  ja nyt haluan sen luun!

Oli pakko antaa - siksi mahtava oli tuon koiramme veto. Harmi ettei tullut otettua valokuvaa hänen ilmeestä.

Kasvatuslaatikoita
"Perunapeltoon" alkaa valmistumaan kasvatuslaatikoita - pikku hiljaa. Nyt pari pituudelta vajaat kolme metriä. Kurkkupenkin leveys 120 ja käytävä välissä ja toisille jutulle 1 m leveä.
Taimmainen sai tänään kunnon käsittelyn, hiekkaa, turvetta ja kompostoitunutta multaa.

Kesän aikana laatikoita tulee lisää, myös perennoille ja eri pensaille. Läpi menee käytävä, hieman leveämpi ja sivuitse, ruutukaavan mukaan kapeammat. Eristekangas alle ja soraa päälle.
Ajan kanssa kukin laatikon reunoille tulee jokin "teema" joka peittää näkyvän laudan. Käytäville tulee noin 5-10 cm sora.
Isomman käytävän keskelle tulee liikenneympyrä - sellainen mutteri. Kuusikulmainen penkki kehikko ja sen keskelle jotain kasvamaan. Ehkä jokin hedelmäpuu. Halkaisija joku 1.5-1.7 metriä.
Puutarhan reunoille tulee hedelmäpensaita. Osan siirrän syksyllä toisaalta, osa on uutta jo kasvamassa ja osa jota tulemme hankkimaan - ja lisää hedelmäpuita ja hedelmäpensaita.
Eri yrttejä, salaatteja, tomaatteja, papuja ym kasvaa tontilla kahdessa, kolmessa eri paikassa, kasvihuone mukaan lukien. Uutta laitetaan tulemaan sen mukaan miten niitä syödään. Tänään oli jo salaatin joukossa uusia retiisejä - ja ne maistuivat - kuten pitää.
Saa nähdä onnistummeko kurpitsojen kanssa kuten viime vuonna. Ne olivat mahtavat.

JAPANINRUUSUKVITTENI, 
eli Japanece quince.
Muutenkin puutarhassa menee hyvin. Pari vuotta sitten hankittu omenapuu kukkii ja Japaninruusukvitteni.
Sen pienet keltaiset hedelmät ovat oikeita vitamiini pommeja. Nyt niitä tulee jokaisessa kolmesta pensaasta ihan kohtuudella. Eli ne talvehtivat hyvin ja maaperä tuntuu sopivan niille. Viini(rypäle)köynnöksemme taisi kuukahtaa.

Myös herukoista tuntuu tulevan kunnon sato joten hilloa ja mehua riittää ensi kesään asti. Edellisestä sadosta meillä on vielä osa pakkasessa - pitääkin syödä pois ennen uutta.

PS. Puutarhan lisäksi pääsin myös puupajaani jossa lähinnä siivoilin ja kunnostin yhtä puutarhapöytää.
Samalla kannoin ulkona yhdestä kasasta lankkuja ja parruja toiseen kasaan - melkoinen läjä. Suurimmat 50-70 mm paksuja la leveydeltä 25-35 cm ja sitten osa tuppeen sahattua. Niistä tulee mm. pöytä ja penkit puutarhaan - grillin eteen.

2 kommenttia:

  1. Johan Vikillä oli metkut.
    Tuo japanin kvintti kuulostaa mielenkiintoiselta kasvilta. Täytynee googlettaa tuo kasvi.
    Hyv' yötä!

    VastaaPoista
  2. SORRY, > SEN ON JAPANINRUUSUKVITTENI, eli Japanece quince.

    Näitä sattuu :(

    VastaaPoista