torstai 24. kesäkuuta 2010

Ny se sit on Jussit, meille ainakin!

PS Heti aluksi.
On kiva juttu kirjotella tätä ulkona puutarhassa :o)

Kuva: En taaskaan saanut mahdollisuutta kuvatekstiin. Viereisestä kuvasta tulee noin kahden kuukauden kasvun nopea video.

Katottiin sääkarttoja ja astrologisia kalentereita - ja Jussit on tänään, ainakin meille.
Huomenissa satelee ja ukostaa - muut kansalaiset rientävät ja unelmoivat huomiseen - täällä sitä vietetään nyt auringon paisteessa ja lämpöä varjossa on sellaiset 23 - just meikäläisen rasvakerrokselle sopiva kypsennys.

Ja muutaman tunnin kuluttua ryhdytään kypsentämään poron sisäfilettä ja sitten folioon muhimaan, ja nautaa grillataan vartaassa. Kesäkurpitsan halkaisen, suolaan sen kunnolla että vedet lähtee, huuhdon ja kuorin sisustan joka käytetään salaatissa - saan siten kanootit jonka sitten grillaan kypsäksi - rauhallisesti. Sivussa paistan pannulla herkkusieniä, paprikaa, tomaattia ym jolla se vene sitten lastataan - hieman sipulia mukaan. Mausteet tekevät sitten kaiken yhdeksi harmooniseksi, toiset toisistaan erottavaksi kokonaisuudeksi. Etenkin kun monet tärkeistä mausteista kuten oregano, salvia, eri basilikat, persilja ym OMASTA kasvihuoneesta ovat käytettävissä.
Jos joku ne kanootit aikoo tehdä, ennen grilliä voidellaan hieman balsamikolla ja öljyllä.
Varhaisperunat tulevat omasta pellosta, sitten silli ja snapsi, aivan aluksi ennen muita ruokia.

PS. Eukko huutaa että jälkiruuaksi jäätelöä ja viime vuoden lakkoja, mansikkaa ja vähän likööriä tupsutetaan päälle kastikkeeksi. (Luin tätä ääneen).

Joten hyvää Jussia, eli Juhannusta vain kaikille grillaajille.

Minulla Jussijuomaan kuuluu aina Booli - ainakin 25 vuotta. Vuosien varrella se on vain käynyt miedommaksi ja miedommaksi.
Nyt meillä on kevyt valkkari Spritellä jota on maustettu Kossulla. Sitten kuhunkin lasilliseen jota voi pumpata termarista jota on jäähdytetty jääkuutioilla voi maustaa liköörillä, mansikoilla, lakalla, tyrnillä ym. Meillä liköörinä on nyt mustaherukkaa, puolukkaa, ja "Karillon" korvikketta.

Kuva. Ukko-Tonttu aika kuittina viimeistelee viimeisiä betonia karjattavan hirren alle tueksi.
Aamu alkoi laittamalla "Kirkkovaatteet" päälle - eli lähdettiin Juvalla ostoksille ja - hoitamaan rakennuslupa asiat kuntoon. Kävin jo eilen Kunnan talolla ja sovittiin että teen ne tarvittavat muutokset ja toimitan kaikki kuvat kolmena kappaleena - "lakanana" jossa on mukana ns. nimilehti.
Tein nimilehdet eilen ja tänään kävin paikallisella rakennusurakoitsijalla joka teki niistä tarvittavat kopiot.
Virastossa sain sitten huutia naiselta, minun ikäinen joka otti ne vastaan. Kysyi enkö ole vielä oppinut taittamaan paperia? Näytti sitten miten se tehdään - ja kun olin ottamassa loput kuvat hän sanoi - saatan minä ne sitten tehdä kun kirjaan ne.

Nyt ne on sitten tehty - ja kiitos kunnan Rakennustarkastajalle joka on ihan mahdottoman inhimillinen, ihmisläheinen, ei virkamiesmäinen kuntalaisten palvelija. Osaa antaa, ja antaa neuvoja tavalla jonka tällainenkin puolidemontoitunut Ukko-Tonttu ymmärtää.

Kotiin tultua laitoin työvaatteet päälle - putsasin suihkulähteemme altaan - oikeastaan vain aloitin ja eukko hoiti homman loppuun. Nyt puuttuu vain se pumppu - pienempi mikä minulla nyt olisi ja sitten vedet kohisevat vähemmän  porvarillsesti.
Sitten tyhjensin peräkärryn eristeistä ja rimoista jotka eilen hain Mikkelistä. Rimat menivät "sadesuojaan".
Eilen tein betonitöitä. Pintakerros S30 tavarasta suihkulähteeseen. Sitten S100 aidantolppaan - jonka jo olin tehnyt. Se aikaisempi ei toiminut joten tein nyt sitten uuden mällin ja nyt pitäisi toimia, eli tolppa ei kallistele kun 3 metrin puuaitaa liikuttelee.

Loput betonit menivät "eteiseen" jonka lattian olin kaivanut esiin. Alimman hirren alle ne menivät raudoituksella.
Joudun korjaamaan, vahvistamaan sen hirren tuoreella tavaralla kun oli päässyt aika lahoksi.
Kun se on tehty jatketaan töitä pohjan kosteussuojalla (betonin päälle), sitten eristeet, palkit ja päälle vaneri jonka päälle tulee sitten lopullinen lattia.
Kun se on tehty uusi seinä joka erottaa eteisen ja uuden WC:n johon tulee myös aluksi väliaikainen suihku.
Sitten on sen sisustaminen kosteuden kestävällä tavalla.

Kuva: Kohta ne unikot avautuvat! :o)
Kun se on tehty otan muutaman päivän toiseen työhön, nimittäin veneeni remppaan.
Heti kun saan kaivinkoneen tontille, kuun lopulla kaivan uudelle sähkölinjalle ojan, johon osaan tulee salaojan purku. Nyt oleva sähkökeskus on purettavassa osassa.
Samalla kaivan uuden viemäröinnin josta tulee se nykyaikainen versio. Paskat, eli WC pöntön siirrot omaan pönttöön (5 kuutiota) ja nk. harmaalle vedelle, eli talousvedelle oma linja omiin säiliöihin - jotka jo on. Minun vain pitää ne kunnostaa. Niistä juttua sitten valokuvilla.

Nyt vain Jussia kaikille.
Itse lähden siirtämään työvaatteet naulakkoon ja otan "Bermudat" päälle - on nimittäin ihan sopiva keli niille ja jalat saavat samalla hieman väriä :o)

PS. Jussi sauna huomenna ja tuoreella vihdalla. Samalla varmaan tehdään vihtoja tulevalle talvelle. Osan vedän vakum koneen kautta pakkaseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti