maanantai 23. maaliskuuta 2009

Jatkoa talosuunnittelulle

Oppimista erehdysten kautta - vajaalla versiolla.

Aluksi: Klikkaamalla kuvaa saat sen suurennoksen.
Kyseessä on - kuten jo toin esille hahmotelmia joiden kautta eri ideat karsiutuivat ja uusia tuli esille.
Edellinen hahmotelama näkyy edellisessä kirjoituksessa, tai se oli itse asiassa nykyisen mallinnus.
Jatkona on sitten kustannuslaskenta. Koska varsinaista piirustusohjelmaa ei ole joka sopisi talosuunnitteluun on jäljellä vain paperi ja kynä, ja läjä viivottima sekä taskulaskin.
Seuraavaksi yritän kartoittaa materiaali tarpeen ja eri vaiheet korjaukselle. Töiden jaksotukseen on suorastaan pakko kun sitä tekee yksin.

Viereiset kuvat: Valokuva jota käytin suunnitelman pohjaksi ja josta otin perspektiivi suunnat.
Alla kuva joka siitä muodostui, ja loput. Ohjelman pintamateriaali vaihtoehdot ovat hyvin rajoitetut, kuten muutkin ominaisuudet.
Lähtökohtana remontille on paljon laajemmin esiin tullut kuivalaho talon päädyssä olevassa lisäosassa jossa on sauna ja suihku, WC, kodinhoitohuone jne. (alin valokuva).
Ajattelin ensin poistaa pintamateriaalit ja nostaa pullotunkeilla seinät yläs ja vahvistaa ne uudella koolauksella. Se vaatisi ensin lattioiden poiston.
Talon sivussa pituus suunnassa oleva lisärakennus on myös kuivalahon uhri ainakin poikittain olevaan jatkoon liittyvältä kohden.
Halusin myös korjata sen purueristystä sekä katolla olevaa eristystä ja uusia sisällä olevat pinnat, jossa käyttäisin kipsilevyä. Nyt ne ovat nk. halteks levyä.

Pikku hiljaa alkoi koko ajatus nakertamaan ja kalvamaan mieltä. Materiaalia kuluisi aika paljon, koska joutuisin uusimaan myös lattiat. Myös talon pituuden mukainen uusi lisärakennus, meidän nykyinen TV ja olohuone joutuisi remontin alle koskien lattiaa eikä vain seiniä. Syynä on vesiputkien ja viemäröinnin uusiminen keittiöstä. Samalla saisin asennetuksi putket yläkertaan tulevaan vessaan.

Kun olen katsonut ja puntaroinut eri vaihtoehtoja tulin siihen tulokseen - tietenkin saunan lauteilla, että parasta olisi vain ottaa "Romulus" ja vetää koko höskä nurin ja kaatopaikalle.
Se mitä voin käyttää uudelleen, kuten verhouksen pellit ja katon pellit siirtyisivät sitten takaisin, kuten ikkunat pokineen.

Viereiset kuvat: Katsottuna pohjosesta eteleään. Uusi osa tulee olemaan yhtenäinen koko pituudelta taloon nähden.

Olin sitten taas saunassa ja aloin miettimään. Kysyin miksi minun pitäisi palauttaa sama tilajako mikä nyt on?
Sauna ja suihku ovat ns. paraati paikalla, eli kohti etelää. TV-olohuone itä-pohjoinen suunnassa, eli ei hyvä, ei ollenkaan.
Tulin sitten siihen tulokseen että rakennan saunan, suihkun, WC ym nykyisen olohuoneen paikalle, ja missä nykyiset em tilat nyt ovat tulisi uusi TV-olohuone, suoraan jatkona, eli yhteistilana ruokahuoneeseen.
Sijoittamalla sauna oikeaan kohtaan saisin samaan piippuun olohuoneeseen tulevan takan.


Viereinen kuva ja alla olevat kuvat:
Ensimmäinen kerros. Eteläinen osa, ala-vasen, nykyinen sauna, suihku ym muuttu olohuoneeksi johon tulee takka. Sen takana on sitten sauna.
Toinen kerros, olohuoneen päälle tulee yksi lisähuone - sisäparveke ja makuuhuone.
Katto: se saa uuden muodon. Nykyinen saunan savupiippu puretaan.

Katto saisi samalla uuden muodon, kuten kuvasta näkyy. Sen myötä sisäänkäynti muuttuisi talon päätyyn johon tulee kookas kuisti. Uuden katon kaltevuus mahdollistaa sen että lumet valuvat alas.
Eteläpäädyssä katto jatkuisi "loppuun asti", eli niin pitkälle kun taloa riittää, uuden TV-olohuoneen päälle. Se tuo myös uuden huoneen yläkertaan, jonka päätyyn teen sisäparvekkeen.
Alakerrasta katsottuna ylös kattona on "vesikatto", eli se on korkea ja kalteva, mutta vain puolet olohuoneesta.
Meidän makuuhuone siirtyisi sitten uuteen tilaan tuoden valoa.
Ylös tulevien portaiden kanssa olen vielä hakusessa, mutta kyllä se siitä lutviutuu.

Entä kustannukset?
Koska en lähde saneeramaan nykyistä, joka on pakko tehtävä ennemmin tai myöhemmin, voin siirtää siitä aiheutuvat kustannukset tähän budjettiin. Käytännössä se on merkittävä summa kokonaiskustannuksista - kokonaan uuden rakentaminen on siten paras vaihtoehto.

Jäljelle jää sitten kustannusten toinen osa - jota en vielä ole laskenut. Se koostuu 2x4:sta ja muista tukirakenteista - joita sahaan keväällä, ja lautaa. Puut odottavat tontilla sahuria. Sitä tulee mielestäni ihan riittävästi tavaraa, joten saan runkorakenteet ja kattotuolit tehdyksi "sahauskustannuksella". Ja melkoisesti lautaa.
Ostettavaa tulee silti kuten eristeitä, joista en aio pihistellä, ja muovia höyry ja kosteussuluksi. Kipsilevyä menee muutama levy lisää, vaan ei mahottomasti. Oikeastaan vain yhden huoneen tarpeisiin. Niin ja ulkoseiniin tulevat tuulensuojalevyt. Rimat taidan ostaa valmiina.

Sauna on sisustukselta alkuperäinen ja lukuisia kertoja maalattu. Olen vain uusinut kiukaan. Entinen kiuas oli kuin savusaunassa - joten nokea ja savua on siunaantunut. Koska se on niin peijakkaan ruma se on ollut uusinnan kohteena - toki vasta suunnittelu vaiheessa - joten uuden saunan rakentaminen ei siten "maksa mitään".

Näin on myös lattioiden kanssa, koska joutuisin uusimaan ne, etenkin suihkun -sauna puolella, joka jo tein.
Kun vedin pienen pinnan betonista ja kaakeloin sen vuosi sitten totesin että se perkule on pettänyt, eli alusta ei ole kestänyt ja on painunut alas, kaadot päin peetä. Se oli varsin ikävä yllätys.

Viereinen kuva: Talon eteläinen pääty ja sitten hahmotelma tulevasta, melkoinen ero sanoisinko. :)
Vertailuksi alin kuva joka tuo esiin nykyisen kattomallin ja koko lisärakennuksen rakenteen.

Sen katto on niin loiva etteivät lumet valu itsesään alas. Sitä ongelmaa ei uuden katon kanssa tule, paitsi ylin osa johon tuskin kosken, paitsi jatkojen osalta.
Mutta mene ja tiedä mitä vielä keksin ja päätän tehdä.

Sitten edellisen lisäksi on tuo puutarhan teko, lammen kaivaminen - joten töistä ei tule olemaan puutetta - ja onhan näitä vuosia vielä varmaan jäljellä ennen hiippakunnan vaihtoa :)

Kun rahasta on aina puutetta ajattelin koekäyttää käyttämäni ohjelman Pro version. Valitettavasti sen voimassaolo aika on vain 8 tuntia.
Mikäli se on sitä mitä ymmärrän sen olevan katson omaavani valmiudet 3 D mallinukseen tavalla jossa voin myydä eri palveluja.
Prolla saisin myös mitat paremmin hallintaan kuten lukuisa määrä toistuvien tehtävien tekoon. Tässä ilmaisessa ei ole esimerkiksi Copy/Paste suuremmalle ryhmälle.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti