lauantai 7. maaliskuuta 2009

Uskotko että talous kääntyy nousuun vuonna 2009?

Uskotko että talous kääntyy nousuun vuonna 2009?
Näin HS esitti kysymyksen ilman viittaavaa uutista. HS toimitus oli nyt "pilkillä", kalastelemassa.

Nyt on näkyvissä vasta maa(lumi)vyörymän alku ja se tulee vain kiihtymään.
Monet rakenteet ovat tässä kohdanneet tuon voiman ja avautuneet siten että niiden sisälle näkee - ja näkijät tietävät miten niille käy - ne tuhoutuvat.
Tuhoutumisen yhteydessä silminnäkijä todistaa mitä kaikkea se on pitänyt itsessään, sen sisimmän joka on ollut tähän asti vain julkisivuna näkijälle.

Ja mitä esim. noiden repeytyneiden rahoitusmaailman "rakennuksien" sisältä voidaan nähdä? Rahoituksia joiden vastuusta kenelläkään ei ole tietoa, ei edes alkeellisinta käsitystä sen suuruudesta, kuten AIG osalta on tullut esiin. AIG ei edes vieläkään tiedä sen vastuita - mitä kaikkea se on rahoittanut ja vakuuksien arvoa. Näin on kaikkien suurten kanssa jotka löivät vetoa siitä miten mikin asia toteutuu.

Vyörymä jatkaa etenemistään eikä laakson pohjaa vielä näy, kuten mm. Soros ja monet muut ovat sen sanoneet. He ovat arvioinneissaan täysin väärässä sanoessaan tämän olevan pahin 60 vuoteen.
60 vuotta sitten ei pankki- ja maksujärjestelmä ollut kuten nyt ja vain pieni harvain joukko spekuloi osakkeilla.
Palkat maksettiin käteisellä ja moni eli omavaraisesti. Vain harva yritys oli globaali, suurin osa palveli vain lähialueen asukkaita ja niistäkin vain harva valtakunnallisella tasolla. Ihmisten hyvinvoinnin talous rakentui pitkälti mikrotalouteen. Nyt sitä ei enää ole, kaikki on globaalia makrotaloutta.

Oikeastaan meidän nykyisessä menossa ei ole mitään siitä mitä joskus 60 vuotta sitten oli - paitsi joidenkin pelureiden jatkuva, kylttymätön rahanhimo. Silloinen, esim. -30 luvun pörssiromahdus, II maailmansodan jälkeinen aika oli vain pieniä saarekkeita globaalisessa taloudessa. Koska yhteiskunnan rakenteet olivat tuolloin aivan toisenlaiset , siten monien, ja yhteiskunnan oli helpompi selviytyä, jopa ilman vahinkoa.

Vaan ei enää.

Tästä ei toivuta tämän vuoden aikana, tästä ei toivuta vielä edes 2010.
Moni tulee seuraamaan Britannian aloittamaa polkua setelirahoituksesta - se on jo tuhoon tuomittu keino. Se on sen oksan poikki sahaamista jolla istuu, oksan väärällä puolella, tai veden lisäämistä vyöryyn joka on tulossa päin itseään.

Sorry, mutta musta tuntuu että tämä vyöry etenee nyt kovemmin, lujemmin ja rajummin , laajemmalla tuholla mitä koskaan on nähty ja koettu.
Aikaisemmin, kuten -30 luvulla vyöryn edessä oli ns. harvaan asuttuja alueita - se pikemminkin tuhosi, pilasi maisemat. Nyt vyöryn alla on suuret metropolit, itseyden infrastruktuurit.

16.3.08 JPMorgan Chase osti Bear Stearnsin ja elo-syyskuussa Tanskassa tehtiin pankkifuusioita.
7.9.08 USA:n asuntoluotottajat Fannie May ja Freddie Mac nurin ja Liittovaltion hoteisiin. 15.9.08 Lehman Brothers teki konkurssin.
AIG ei päästetty konkkaan vaan Liittovaltio pelastaa sen 85 miljardilla dollarilla, se 17.9.08. Nyt on selvinnyt että se olikin vain taskurahaa siihen nähden mitä AIG tarvitsee.
25.9.08 Washington Mutual siirtyi JPMorgan Chase omistukseen. Muutaman päivän jälkeen,
29.9.08 Islannissa maailman valloittaja Glitnir joutuu valtion hallintaan. Hetken kuluttua, 9.10.08 sama tapahtuu Kaupthing pankille. Ne olivat kansalle ja valtiolle kuin ydinpommi olisi räjähtänyt.

Edellä vain muutama poiminta hyvin laajasta valikoimasta.

Pitääkö nyt säästää vai tuhlata? Se riippuu omasta tilanteesta. Kansantalouden kannalta olisi edullista, jos ne joiden työpaikka on turvassa, kuluttaisivat normaaliin tapaan.

Tilanne on kokonaisuudessa niin toivoton, etenkin kun sille mitä nyt tapahtuu ei hidastumista ole näkyvissä.

Tämä ei ole mikään kvartaalitalouden humpsis joka korjaantuu seuraavan kvartaalin aikana. Nyt on tavallaan koko talouden rakenteen pohja kadonnut - alta katosi lattia ja myös sen perusta.

Pörssit eivät tuosta vain opi uusille tempuille ja käytöstavoille. Riskisijoitukset, kuten Hedge-rahastot ovat nyt "kiellettyä tavaraa" ja tilalle tulevat - jos tulevat uudet pelisäännöt.
Taloussanomat kirjoittivat 16.2.08 seuraavasti:
Hedge-rahastot päihittävät osakkeet
Suursijoittajien salkunvartijat uskovat, että hedge-rahastojen menestys jatkuu
Ketä artikkeli kiinnostaa se on luettavissa http://www.taloussanomat.fi/porssi/2008/02/16/hedge-rahastot-paihittavat-osakkeet/20084832/170
PS Paljonko muuten Valtion eläkerahaston menetti rahaa, ja muut eläkerahastot?

Rahamaailman luihin ja ytimiin iskostuneet käsitykset siitä mikä on oikein ja väärin, sitä ei hetkessä muuteta. Vanha koira ei uusia temppuja opi.

Ne joilla nyt on työpaikat ovat tietämättään nuoralla tanssijoita eikä alla ole turvaverkkoa - elleivät sitä itse sinne rakenna.

Säästämisen tai tuhlaaminen ei nyt ole oikea vaihtoehto.
Nyt pitää löytää kolmas tie jolla turvaa tulevaisuutensa. Se lienee pitkälti oman elämänsä, mieltymysten ja tottumusten uudelleen arviointi ja aivan uuden tavan käyttöönotto.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti