tiistai 24. maaliskuuta 2009

Sensurointia mediassa

Kuten olen jo eräissä yhteyksissä tuonut esille, myös tällä palstalla (muistaakseni) - ainakin Helsingin Sanomat sensuroi - eikä vain keskusteluja, kuten nyt opin.


Tämän päivän aiheeni on tuo Kazakhstan. Maan presidentti Nursultan Nazarbayev kävi Suomessa ja kaikki poliitikkomme, Presidentti Halonen ensimmäisenä jonossa taputtivat "pieniä karvaisia käsiään" - kuten aikoinaan Neuvostoliitossa johtajan puheita ja hymyilivät leveästi.


Hesarissa ei ollut koko visiitistä netti uutista eikä keskustelua.

Kun menin YLE:n sivuille en löytänyt sitä, kuten en sen viimeisimmissä päivän uutisissa, ei ollut mainintaa koko jutusta - vaikka asia mainittiin ja uutisoitiin TV:ssä.


En ryhtynyt katsomaan miten muut netti mediat asiaa kommentoivat - jos ollenkaan.


Tämän kaltaisen sensuurin edessä voi todeta vain että takki on tyhjä.


Nyt kysytään minkälaisen sensuurin?

Hesarissa se on "juutalaiset". Tämä "Kazasastan" ja sen Presidentti juttu on sitten jo aivan jotain muuta. Se on jotain uutta jota en ole ennen ole kohdannut.


Viime aikoina on raportoitu julmuuksista joihin Israelin armeija sanotaan syyllistyneen Gaza operaatiossa. Siihen osallistuneiden sotilaiden omia tunnustuksia ja sieltä löydettyjä todisteita. Ne sentään on maamme valta lehti raportoinut - tosin aika flegmaattisesti. Pelastustyöntekijöiden tappaminen tarkka-ampujan luodista, naisten tappaminen samalla tavalla jne. Systemaattinen omaisuuden tuhoaminen jne.


Se ei kuitenkaan ole mitään - pikemminkin sananvapauden ja uutisoinnin riemuvoitto verrattuna siihen mitä he ovat julkaisseet keskustelupalstallaan.

Ensinnäkin aiheeseen liittyvä keskusteluryhmän palautteiden määrä hipoi parhaimpia kulttuuri aiheiden, jopa talousuutisten lepsuimpia aiheita. Eli ei mitään.

Ei tarvitse olla profeetta eikä kummonen sanoakseen tällaisen uutisen saavuttavan helposti sadan, parin sadan tai enemmän palautteen.


Niin onkin tapahtunut - joiden joukossa ovat omani - joita ei ole julkaistu. Niissä jotka on tuotu esiin (julkaistu), arvioita ja kommentteja Israelista, heidän politiikasta ja juutalaisuudesta on käsitelty tavalla jota HS ei halua julkaista.

Kotimaan uutisissa kuten Vanhasen tai aikoinaan Kanervan jutuissa ne olisivat tavallista kauraa ilman mausteita - ja kaikki julkaistaisiin.


Israel on kuten Kremli aikoinaan - siitä ei kirjoiteta - vain hyvää ja siitä ei myöskään kommentoida mitään pahaa - paitsi...

... tavalla joka ei "loukkaa".

Se mitä HS on nyt julkaissut, se kritiikki on niin sekopäistä puperrusta ettei siitä ota selkoa edes Mossad.

Ja sellaista moskaa Hesari julkaisi. Ettei vain joku Israelin lähetystöstä istunut niiden kommenttien sensuroijana?


Sitten tämä uusi "sensuuri" niin Hesarin kuten YLE:n uutisten kautta?

Nyt täytyy ottaa "Väyryset" - eli nukkua yön yli.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti