torstai 12. marraskuuta 2009

Elämä valintojen edessä

Vaihtoehtoja "ansaintaan" - rahan tekemiseen


Spider - Hämähäkki - se on viereisen kuvan nimi. 
Siinä pieni maapallo on kuvattu suuren auringon naapurina.
Elämä on monesti vastaava, pieni ison edessä ja päällä valtava hämähäkki ja sen verkko.

Olen aloittanut suunnitelmat rohkeasti tulevan verstaani "sisustamiseen", siis ajatuksissani. Olen hyvin skeptinen tekemään visioita ilman perusteita, eli nk. "unelmat" ovat unelmia joita en liitä todellisuuteen. Niillä on paha taipumus, tapa jäädä saavuttamatta. Jotain menee aina pieleen.

Nyt vaikuttaa siltä että ainakin yksi "unelmistani" alkaa realisoitumaan,  saamaan konkreettisen, käsin kosketeltavan muodon. Ainakin sen ulkomuodot ovat valmiina, tuleva "verstaani" on siitä yksi esimerkki. Ja joka ei siihen usko uskokoon minuun kun sanon siihen menneen "tuhansia nauloja" - ja myös aika monta euroa.
Mutta, kuten se on, se tarvitsee sitten - SEN sisustuksen. Se on se syy sen olemassa ololle.

Joitakin koneita on jo - mutta muutama puuttuu. Aluksi kunnon puruimuri voi siirtyä tuonnemmaksi. Nykyinen kelvatkoon - vaikka on tosi onneton.
Ajattelin vakavasti vaihtavani siihen uuden moottorin, saattaa toimia? Kuitenkin se olisi edelleenkin vain "lelu" - mutta moottorin vaihdon jälkeen ehkä toimivampi.

Ostin alku viikolla sorvin - sekin on vain lelu - mutta sillä saa todella jotain tehdyksi - niin kauan kun se toimii. Sillä ON sentään vuoden takuu, joten uusi tilalle tai rahat takaisin. Tarvitsee vain kunnon taltat - ja niille teroittimen. Se onkin nyt minulla priority ONE. Katson löydänkö Mikkelistä koneeseeni sopivan teroituslaikan taltoille - ei viittisi ostaa tahkoa. Sitten ovat ne kunnon taltat.

Niistä sorvarin taltoista puheenollen. Ne ovat keskimäärin noin 40 € kipale ja siitä ylöspäin, harrastelijoille. Halvin hyvä setti, 6 talttaa amatöörille maksaa noin 220 €. Saman saa Hong Kong liikkeestä reiluilla kympillä.  Ei tarvitse olla Einstein ymmärtääkseen eron laadussa, / käytettävyydessä.
Kulhon sorvaukselle tarkoitettu sopiva apu maksaa noin 120 € ja silleen. Jos haluaa sorvata puurenkaan, sekin on yli satasen, pitkälti.

Nyt on sitten kaiken muun lisäksi vain valittava sopiva "pieni höylä". Olen saanut nöyrtyä ja hyväksyä sen että saan mennä alle toivomani 300 mm, eli aina tuonne 260 asti. Sitten alkaa tekemään kipeätä.
Mutta, jos olen realisti - onko sillä loppujen lopuksi suurtakaan eroa? 40 milliä?
On, ja ei ole. Ostetaan ensin sellainen pieni ja katsotaan sitten se "toimiva" joskus sitten kun on rahaa. Niitäkin voi vaihtaa vuoden välein uuteen - jos vanha hajoaa ennen takuuajan loppumista - tai ottaa rahat takaisin.

Jos kukaan ei vielä hiffannut mitä kirjoitan, niin sen on tulevan verstaani "toivelista", koneet ja laitteet sinne. Ym juttuja.
Tässä vaiheessa varsin vaatimattomasti - mutta - toimivasti.

Olen kehitellyt monta toimivaa liikeideaa, jopa kannattavaa - mutta alihankkijana tulevaisuus on ollut todella ongelmallinen - lupaukset sopparilla pääurakoitsijalta ovat niin ongelmalliset että vuoden tienesti menisi jo lakimiehelle, jos sitä käyttäisi avuksi. Senkin jälkeen ihmettelen jos sitäkään selitystä ymmärtäisin mitä lakimies siihen sanoisi. Rahoittajille ne maansiirtohommat (rakentaminen) ovat täyttä myrkkyä.

Kun omaa rahaa ei ole,  sitä muutama sata tuhatta saa hyväksyä sen mitä saa.
Paradoksi - jos sitä siksi voi sanoa on, että toinen ajatukseni tuottaa, jopa saman netto ansion, tai enemmän kuin esimerkiksi ajattelemani kaivinkone business. (Olen siinä kaivuu hommassa aika hyvä, etenkin nk. rototiltillä ja vaikeissa kohteissa).

Kaivinkone tietäisi  työn aloituksen vähintään tuntia aikaisemmin kuin virallinen työ aika ja jatkoa jopa kymmeneen illalla, ainakin seitsemään, riippuen projektista. 12 tuntia on vähintäänkin normaali päivä.
Liikevaihtoa olisi - laskutus toimisi kerran kuukaudessa, monesti jokainen lasku on viikon pari tai enemmän myöhässä. Verottaja vie osan, polttoaineet, huolto ja muut menot melkoisen osansa ja jotain jäisi lopulta niin sanotusti palkaksi, kun velat rahoittajalle on maksettu. Se palkka olisi varsin kevyt.

Nyt ajattelen "käsitöitä", käsin tehtyjä juttuja puusta ym jne - yhdistettynä metalliin - jossa olen ollut jopa koulutettu ja ammattipätevä - kauan, kauan sitten. Sähkö ja elektroniikka on myös tuonut aikoinaan leivän ym perheelle.

Luonteeni taiteellisuus tulkoon esiin, uudelleen ja uskon että voin luoda tuotteita joista jopa saada rahaa.
Ottamatta taulukkolaskinta esiin ymmärrän / näen näiden kahden asian, tuon mainitsemani kaivinkoneen ja "käsityön" välisen netto / palkka marginaalin varsin pieneksi.
Ensimmäinen vie koko elämän ja ajan, vastuu on hirmuinen (rahoittajalle) toinen antaa aikaa ja - antaa mahdollisesti elämän ilman vastuita - ilman rahoittajaa.
Ansiot, käytettävissä oleva raha saattaa olla  jopa suuremmat - ja rutosti nk. omaa aikaa kaikkeen muuhun.

Että silleen tämän päivän päätteeksi :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti