keskiviikko 30. joulukuuta 2009

Kun välikatto alkaa muotoutumaan

Niin, nyt se välikatto alkaa saamaan lopullisen pinnan, eli kipsilevyn.

On Joulukuun toiseksi viimeinen päivä, huomenna on Uuden Vuoden aatto. Kun vuosi vaihtuu on tasan vuosi siihen kun meikäläinen täyttää 60.
Jos ajattelin pitää tuolloin ilotulituksen, se tulee harmittamaan kun myynnissä ei ole enää kuin pieniä paukkuja - vain sähiäisiä.  Nyt kun saa ostaa / myydä tavaraa jossa on 200 gr tavaraa niin ensi vuonna se on sitten 70 gr, vai oliko vallan 75?

Joten, kun nyt vietämme Uutta Vuotta ja synttäreitäni odotan (ilman varauksia) potevani 1.1.2010 krapulaa, jää katto remppani väkisinkin seuraavaan vuoteen. Huomenna sitä en vain saa tehdyksi. Tämä päivä osoitti sen, josta pieni video ja alla selitykset sille.

Mitä krapulaan tulee, niin sitä ei pitäisi tulla ainakaan Tammikuussa - kun nyt on meininkinä onnistua pitämään se kyseinen kuukausi tipattomana - ei edes sauna kaljaa sallita.

Niin, mitä siihen välikaton remppaan tulee;
Niin tiesin että ei se helppoa tule olemaan - tuo katon pinnoittaminen alta päin kipsilevyllä nimittäin. Olin ensin ennen kattoon menoa levyttänyt yhden seinän valmiiksi, sen päätyseinän. Siihen meni just kolme ehjää levyä ja yksi vajaa. Muistaakseni 10 cm tai silleen kapeampi. (Alkujaan huonosti suunniteltu juttu - kuka senkin teki?).
Mitä tulevaan suurempaan remppaan päätalossa tulee niin tulen paneutumaan millimetrin tarkkuudella sisämittojen oikeaan kokoon standardi levyjen ym asennuksessa. Nyt on tullut elävää ja todellista kokemusta siitä miten helposti homma voi mennä "vituralle".

Ensimmäisen levyn nostin ylös siten että minua kohti oli pitkän sivun pääty. Levy lepäsi alumiinitikkaan päällä ja sen alla oli lauta jonka avulla nostin levyn käsivoimin ylös. Alle asetin sitten tukilautoja joilla kiristin levyn kattoon. Tilaa ei ollut toisin. Toinen levy oli sitten siten että pitkä pääty oli kohti seinää, siten nostin sen ylös pitkältä sivulta. Siten leveyttä oli vain ne 120 cm, kun edellinen oli 270 tai sitten. Se nousi katkeamatta, mutta sen toisen levyn kanssa tulikin ongelmia.

Tein itselleni "apurit", tavallaan jigit (olematta sitä). Tiesin koko ajan (eri vaiheissa) että ei se onnistu - mutta kokeilin - eikä se onnistunut.
Yhdessä evoluution vaiheessa katsoin mitä olin tehnyt ja ajattelin että laudan ylimpään osaan, joka on kohti kattoa, ylimmän tikkaan puolan päälle tulee tehdä stoppari. Jokin laudan pala vain ruuvataan kiinni. Se estäisi laudan liikumisen alas.
Mutta - taas ajattelin muita ja päädyin että voimani riittävät.
Ei onnistunut vaikka voimaa oli. Se saamarin tukilauta ei pysynyt siinä missä oli ja tipahti noin 30 cm alas, seuraavalle askelmalle. Ja se, se todella ei ollut mitenkään hyvä juttu.

Istuin asiaa miettien tuolissa itä nyt ja päädyin sitten uuteen strategiaan. Samalla otin pois puhelimen taskusta.
Kun sitten sitä uutta strategiaani lähdin toteuttamaan jokin meni kerrassaan todella pieleen ja kädet loppuivat.
Päätin soittaa eukolle että tulee apuun, mutta nyt puhelin ei ollutkaan taskussa!
Olen aina kironnut lattialla olleita lankun ja laudan pätkiä, nyt niistä oli apua kun löysin sopivan. Mutta se ei riittänyt, nyt piti vielä saada vinka, ruuvipuristin avuksi!
Ja kuinka olikaan! Olin jättänyt yhden työpöydälle ja sormeni osuivat juuri ja juuri siihen, kun samalla toinen käteni piti viritystäni laukeamasta. Lopulta sain turvatuksi tilanteen siten että sain kipsilevyn pysymään siinä missä se oli. Mutta, siitä alkoi sitten taas ihan uusi juttu.

Tikkaat joita käytin tukena olin nostanut liian korkealle.  Levyllä ei ollut tilaa edetä seinään asti. Kun työnsin (ahersin) kipsilevyä seinään päin, tuli stoppi. Tikkaiden "laskeminen alas" oli operaationa helpommin sanottu kuin tehty. Se kuitenkin onnistui.

Sain tänään kaksi levyä kattoon. Olisin myös saanut sen "puolikkaan - mutta kun piti käydä kauppa-autolla - kahdesti.
Muistin aikataulut väärin, Sunnuntai ja Keskiviikko menivät sekaisin. Eukko tarvitsi sokeria ja se loppui kesken leivonnan. Klo 13.05 soitin kauppiaalle että onko tulolla vai joko on jäänyt lomille. Sanoi olevansa ihan aikataulussa. Sen mukaan hän on 15.25 pysäkillä. . Joten takaisin kotiin ja sitten uudelleen takaisin. Sain ostokseni ja  seuraavaksi hän tuleekin vasta 13.01.2010.

Se mitä tänään junailin ja kehittelin ensimmäisen kipsilevy rivin kanssa ei oikein enää toimi. Nyt pitää kehittää aivan uudet jutut sille miten jatkan. Muistakaa että minulla EI OLE vapaata lattiatilaa. Alla on mm. kookas ja hyvin tukeva pöytä. Olen toki tehnyt sitä katto homma ennenkin - ilman nostinta, eikä silloinkaan ollut vapaata lattiaa. Mutta siitä on jo kohta 25 vuotta - ja ilman nostinta siis, vain fyysinen voima ja apulaudat. Nyt en puhu siitä mitä tein vuosi sitten kun sain nostetuksi kipsilevyt ulkorakennuksen vanhan osan kattoon. Se onnistui lattialla seisomalla. Nyt korkeutta on tuo 270 - vai oliko se nyt 275 cm. Kädet eivät enää siihen riitä.

Muutamia mietteitä
Uuden verstaani lattia on ollut aina täynnä tavaraa joka estää vapaan pääsyyn kohteeseen jonne yritän. Kun siirrän sitä roinaa sivuun - se on taas hetken päästä tiellä; esteenä, ja taas sitä siirretään. Se toistuu kuten TV asemien ohjelmat, uusintaa ja uusintaa.
Ulkona odottaa monta lankkua siirtoa sisälle, tehtävät (pirtti)kalusteet ulos tulevalle kesälle ja paljon muuta, mm. 150x150 parrua yhteen jos toiseen juttuun kuten portin tolpiksi ym.
Sitten se pieni pirulainen, se pieni mittavirhe aluksi joka sitten toistuu pahemman kerran kun etäisyys etenee. Ei mitän mahotonta jota ei voisi korjata - mutta kerta kaikkiaan ihan turhaa sähellystä.

Seuraavassa isommassa jutussa joko ostan tai vuokraan kunnon laserin ja Teodoliittin joka on kääntyvällä kaukoputkella varustettu kulmanmittauslaite.

Alla video päivän touhuilusta:
Musiikki: Think Twice; eli mieti uudelleen, tai toistamiseen. Sopii tämän päivän hommiini.
Saat valittua videon YouTube sivulle ja siten suuremmaksi.
PS. Saatan vielä lisätä tähän jotain täydentävää tai seuraavassa blogissa

2 kommenttia:

 1. Vuokraa hyvä mies Levyhissi tai naapurin Matti, jos tuota katon levyttämistä on enemmänkin.
  Tuolla pelillä loukkaat itsesi tai rikot kalliita levyjä.

  Niin ja hyvää rapulapäivää vaan. Onkohan tuo tipaton tammikuu turhan paljon luvattu. Harkitse vielä.

  VastaaPoista
 2. Juu, täytynee varmaan poiketa Mikkelissä hakemassa tuo levyhissi - ainakin olkapääni, käsien lihakset ym tuntuvat olevan asiasta samaa mieltä.

  Taitaa tuo "hang-ower" jäädä minimiin. Mitä siihen TT juttuun tulee (tipaton tammikuu) - täytyy sitä sen verran ryhtiä löytyä - että voi ainakin kokeilla ;)

  VastaaPoista