tiistai 9. helmikuuta 2010

Tuotekehittelyä

Verstaalla on tullut vietetyksi tunteja eri juttujen parissa, ei vain puusepän jutuillani, myös seinät ovat saaneet spakkelia levyjen saumoihin, niin seiniin kuten kattoon. Katto on todella ikävästi vaikea.

Puujuttuni ovat olleet lähinnä kokeiluja. Eri segmentointi malleja ja niiden sorvausta. Tulos ei ole ollut mitään jota esittelisi, menevät aikanaan polttopuuksi. Suurin syy on puussa jota olen käyttänyt, kehnoa kuusta.

Viereisen kuvan läpimitta on suurempi mikä mahtuisi normaaliin sorvaamiseen joten käänsin karan toiseen asentoon. Siinä asennossa keskiöstä on lattiaan yli metri.

Kovin leveätä kappaletta ei kylläkään saa tällä sorvilla tehdyksi koska moottorista loppuu voima ja vääntö.
Olisi kiva selvittää voiko siihen vaihtaa tehokkaamman moottorin.


Kun sain kappaleen pyöristetyksi käänsin karan sen "normaaliin" asentoon ja viimeistelin tekeleeni.
Jatkan huomenna segmentointini tutkimista, eli miten puun syyt tulevat esiin. Huomasin heti ensi silmäyksellä että parantamisen varaa on.

Olin tehnyt aikaisemmin segmentit kulhoa varten, kolme rengasta. 12 kpl 15 asteen kulmaan sahatuna. (Siitä lisää seuraavassa blogissa).

Liimasin ne eilen yhteen ja kun siirsin sen tänään sorviin totesin monta harmillista - ei toivottua ominaisuutta. Se ei ollut käyttämäni puu, joka oli kuusi - siihen täysin kelvoton raaka-aine.

Segmentit eivät olleet liimautuneet yhteen kuten piti - joten siihen pitää kehittää parempi menetelmä jota nyt käytin.

Kun olin liimannut segmentti renkaat yhteen ne olivat liikkuneet puristuksen yhteydessä, eli siitä tuli esteettisesti "susi". Joten tulevassa täytyy kehittää siihenkin parempi menetelmä.

Segmentoinnin osat tulivat esiin kuten odotin ja sain niihin kuviomuutoksia.
Homma jäi kuitenkin kesken - huomenna näen asian paremmin.

Se vähä mitä totesin oli, tietenkin, että niiden tekeminen vaatii vielä "tuotekehittelyä".

PS. Yksi asia joka tuli esiin, keskeinen osa koko hommassa on työkalujen ehdoton terävyys, niin sorvauksessa kuten segmenttien katkaisussa. Joten edessä on ainakin teroittaa heti katkaisusahan kovametalli palat.
Sitten on kehittää toimivat työtavat joilla voin välttää virheet, vaikka kuinka pienet. Sopiva jigi on varmaan siihen sopiva apuväline.

Niin ja lopuksi; työturvallisuutta
Ostin tuon visiirin ja tänään tuli tilanne josta siitä oli apua. Kuusi on vilkas puu lohkeilemaan ja sorvatessani rouhintataltalla napsahti isompi pala ja se lensi päin visiiriä että napsahti.
Miten lie käynyt ilman sitä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti