torstai 1. huhtikuuta 2010

Reissussa rähjääntyy ja oppii?

Reissussa rähjääntyy ja oppii?


Lähdin Vihtiin 23.3 siten että olin perillä illalla, poikani luo, heidän uuteen taloon jonka ostivat. Ja, se vaatii kunnon rempan, ja tekijän sekä työn johdon.
Ihan hyvän tekijän poikani löysi paikallisesta "Remontti Reiskasta", ja apuriksi muutamaksi päiväksi hänen kaveri - kuulemma ihan rakennusmestari.

(Valokuva: Poistettujen listojen takaa löytyi entisen rakentajan ohjeet minne mikin lista laitetaan)

Tekemistä ilmaantui hieman enemmän mitä ensi alkuun saattoi arvata. Mitat talossa on jota kuin kohdallaan. Olohuoneen katto heitti reilut 10 mm neljän metrin matkalla, ei hassummin. Mutta makuuhuone oli jo vinkkelissä noin 30 milliä. Se on kinkkinen juttu kun kattoon laitetaan uusi kate, nyt MDF paneelit (laudat).

Totta kai kaikki ei mene reissussa kuten pitää - jäin ilman internet yhteyttä. Kaikki oli, tietokone, pujelin, mutta paitsi se yksi - itse mobile yhteys. 
Kyllä se olisi toiminut jos olisin mennyt Mikkelin Prismaan toisena aikana, tai en ollenkaan.
Sikäläinen Sonera kauppias sai tyrkytetyksi minulle ilmaista puheaikaa ihan 600 minuuttia, eli, eikö se ole 10 tuntia?

Ihan hyvä juttu - jos sillä uudella simmillä olisi voinut lähettää multimediaa, tekstiviestejä ja olla datayhteydessä. Mikään ei onnistunut.
Olenkin sitten kälättänyt puhelimessa niin että kuulijat ovat ihmeissään - kunnes kerroin syyn että puhua voi - yleensä kun puhun hyvin lyhyesti. Nyt kun katsoin Logi tietoja - on todella tullut kälätettyä kuten vanhat akat - en kehtaa edes sanoa sitä ääneen mitä viikossa ihminen voi leukojaan käyttää ääntelyyn puhelimen luuriin. Siitä olisi tullut normaalisti ihan mahoton lasku.

(Valokuva: Kattoon on matkaa)

Tänään töpeksin taas kerran - no, mitään pahempaa en ole ehtinyt vielä tekemään. Nytkin se on ihan oma juttu. Pistin saunan päälle, tiirailin säätimiä ja väänsin vipuja.
Riisuiduin sitten vaatteista ja tepastelin nakuna saunaan - ja kuinka olla - se oli ihan normaali lämpöinen. Olin vääntänyt kiukaan ajastimelle! Se siitä nautinnosta sitten, joka sitten siirtyi eteenpäin. Tarkistin jo että se toimii ja sauna lämpeää.
Kerran olen saunonut - ihan hyvä sähköiseksi jutuksi mutta ei se vedä vertoja puukiukaalle!  Niistä ei voi puhua edes samana päivänä, tai viikkona.
Etenkin kun saunaan tulee ilmaa niin että on mitä hengittää.

Ei tästä rempasta paljoa ole kerrottavaksi. Kaikki sisäkatot uusittiin jättäen vanhat puupaneelit joista jo maali rapisi alle, eli lattialle. Sitten kaikki listat uusiksi, myös ikkunoiden ja ovien ympärille.
Kaikki seinät maalattiin - tapetoitavat huoneet pohjamaalilla, joita oli kaksi. Talo ei ole ihan pieni, muistaakseni noin 160 neliötä lämmintä tilaa. Tontti ihan mukava ja pahuksen komea korkean kallion päällä, noin 0.7 hehtaaria.

Olen sitten muiden töiden ohella toiminut tavaratoimittajana, siivoojana, ja muuten vain Remontti Reiskana. Niin, ja katsonut mitä ne muut tekevät puuttuen siihen muutaman kerran.
Edellisten lisäksi sähkötöitä ja putkitöitä, kaappien ovien justeerailuja jne.

Valokuva: Osa lattiapinta-alasta varattu remppaan

Edellisenä lauantaina haettiin kattopaneelit, sitä MDF levyä. Trukki nosti satsin kärrylleni ja mikään ei siinä hommassa oikein tuntunut natsaavan oikein ja renkaatkin menivät aika lailla lyttyyn. Kysyin sitten että mitä tämä satsi oikein painaa? Trukki kuski meni hakemaan paperit ja sanoi että noin 850 kg. Minulla oli jarruton kärry jossa ilmanpaineet renkaissa olivat liian matalat.
Teknisesti, lisäämällä lisää painetta renkaisiin olisin voinut kiikuttaa sen kuorman tänne, pojan talolle, mutta epäilen sitä että en olisi sitä kyllä saanut pihaan asti. Ja Poliisilta olisi tullut sakot.
Talo on varsin korkealla, kalliolla ja tie tänne on varsin jyrkkä. Ja se oli todella sohjoinen ja jäinen.
Kun puolitimme kuorman - jonka sitten hain eilen, eli maanantaina - se oli just ja just että pääsin perille. Sama juttu eilen ja kuormaa oli reilut 100 kg enemmän.

Ilmoja on pidellyt, lunta, räntää vettä, rakeita, alijäätynyttä jne. ja kaikkea toinen toisen perään, kuten mainokset telkkarissa tai radiossa.
Oli siinä muutaman kerran jokin outo valoilmiö. Ikään kuin jokin suurempi valonheitin olisi sytytetty siellä jossain ylhäällä.

Matkaan otin vaikka mitä ja ihan jotain vain jos tarvitsee. Ja, kuten se on - olisi pitänyt ottaa vielä lisää, sitä minkä jätti ottamatta. Yksi oli kupariputken leikkurin.

Poikani ja hänen vaimo ovat löytäneet ihan sellaisen mökin jonka olisin voinut itsekin ostaa - jos rahaa sellaiseen olisi ollut.
Toisaalta - täällä jossa asutaan, saisin sillä rahalla "kartanon" ja rutosti metsää ja peltoa. Nyt jään odottelemaan jospa minusta sittenkin tulee jossain vaiheessa "Iso-Isä". 
Olen ajatellut tehdä "vedonlyönti kisan" - en vain tiedä keiden kanssa siitä - kumpi ehtii ensin, poikani vai tyttäreni - siis tekemään minusta iso-isän. :o)

Onnea on se muukin, remontissa ei pihistellä - ei kuitenkaan mennä liiallisuuksiin. Se antaa tällaiselle "Vinkkeli-Ville'lle" uusia ulottuvuuksia. Tosin, isänä se rahan käyttö hieman hirvittää. Mutta minua hirvittää kaikki joka maksaa yhtäkään sen enempää minkä halvalla saa tai millä voi tulla toimeen - kunnes se on pakko uusia (paitsi tietyt jutut jotka uusin heti kun vain on mahdollista, ja tietyt koneet ym joita en suostu halvalla ostamaan).
Poikani perheen rahan käyttö ei ole loton voittaneen valintoja, vain sellaista hyvin toimeen tulevan valintoja.

Entä tuo "Vinkkeli-Ville"? Sillä ei ole mitään tekemistä nimeni kanssa - ei edes johdannainen sille - mutta siksi minua aikoinaan kutsuttiin. Entä syy moiseen?
Saneerasin, eli "tuunasin" asuntoja aikoinaan - lähemmäs neljännes sata vuotta sitten. 
Tein tuolloin niin monta "vinkkeliä", eli kulmia tai oikaisin niitä, saaden lisää tilaa ja toimivuutta rempattavaan tilaan. Jopa huonejärjestys muuttui, ja keittiöt saivat ihan uuden ilmeen ja mahdollisuuden. Tuolloin tein aina hellan kulmaan - eli ihan vinkkeliin. Siitä varmaan sain sen lisä nimen.

Nyt saan sitten toisenlaisen mahdollisuuden. 
Nyt tehdään siten miten joissakin paikoissa olisi pitänyt tehdä jo alusta pitäen. Käyttää aitoa puuta eikä "pylväitä joka on peitetty lasikuitutapetilla"!
Tilan jakajana, jossa olohuone on noin 80 cm alempana, siinä on kolme 10x10 cm "tolppaa", niiden lisäksi yksi seinässä ja toisessa seinässä sitä ei ole, vaikka siinä sellainen pitäisi olla. Kokonaisuus on suorastaan - oksettavan surkea ainakin niille tilan tekijöiden TV:n ihme henkilöille, myös minulle. Todellinen kauhistus. 
Pylväät ja tapetoitu laskuitutapetilla!? Alla, eli alataso, noin 25 cm, kuten hylly, lastulevyä halvalla puu jäljitelmällä.

Teen siihen nyt jostakin jalopuusta, siis koko puusta "pinnat" - eli vuoraan ne törkeät tekeleet piiloon. Vaikutelma tulee olemaan sama jos ne olisivat todella koko puusta. Se tarkoittaa ko pylväitä, plus se yksi puuttuva sekä se alataso. Mikä se puu tulee olemaan ratkeaa kun se valitaan. Ensin vaihtoehtona oli tammi - nyt haetaan jotain vaaleampaa.
Samasta "puusta" tulee sitten ikkunoiden päälle "laatikot". Niistä roikkuvat verhot, alas suuntautuu kuten ylös kattoon "spotti valot".

Se johti sitten toiseen juttuun. Poikani vaimo pyysi minua tekemään ison salaattikulhon - segmentoimalla - sekä kuusi pienempää, eli kullekin ruokapöydässä olevalle, ne miniatyyrissä sille isommalle.
Nyt voin yhdistää em. "pylväs jutun" muun sisustuksen kautta ko kulhoihin.

Torstaina, tai huomenna keskiviikkona käyn katsomassa sopivaa tavaraa em projektiin. Samalla katson myös itselleni tammea ja etenin mahonkia ja muita arvopuita kotiin viemiseksi. 
Kun asiaa ajattelee niin alkaa ihan "kutittamaan" mielihyvästä. :o)

Toinen sellainen "kutittava" juttu on saunan tuunaus. Oikeastaan sinne tulee vain uusi kiuas - mutta ei ihan tavallinen. Se on muodolta kuten Aterixin Obelixin kivi, kuten sokeritoppa. Se työ vaatii hieman luovuutta muokata nykyistä, ei paljon, mutta ihan riittävästi. Samalla remppaan saunan oven yläosan. Yläkarmin ja lasioven välissä on yli 3 cm rako - ja arvatkaa minne ne löylyt menevät?

Sitten tuli tilanne kun lamppuja vaihdoin - ja niitä oli paljon jotka olivat tulleet siihen kohtaan elämänsä kulussa että se sammui.
Musiikki joka alkoi soimaan päässäni lamppuja vaihtaessani oli tuo "Miljoona miljoona ruusua…" Sanat sille syntyivät ihan itsestään:
IKEA IKEA IKEA PASKAA ON,
IKEA IKEA IKEA SITÄ SE ON,

Nyt pitäisi jatkaa riimitystä.
Syy moiseen? Kun jokaisen simahtaneen lampun päässä luki IKEA. Jokainen joka toimi, siinä luki OSRAM.
Osramit olivat pölyiset, kuin ikänsä, "vuosisatoja" siinä olleet. IKEAt olivat kuin juuri pakkauksesta otetut.
Kun vaihdoin lamput, tilalle tuli Phillipsin energia lamput joten poistin toimivat OSRAMit jotta yhtenäisyys toimisi eikä tontin valot olisi kuten kirppu tori. Ehjät Osramit saivat ja saavat jatkon elämälleen toisessa kohteessa.

Liikenne täällä on ihan mahottoman kauheta - ja nopeusrajoitukset. Ajatelkaa, kilometri kaupalla ajetaan max 40 km/h!!!
Olen ajanut sitä tiettyä väliä Nummelaan jo niin monta kertaa että olen päätynyt käyttämään vain kakkos vaihdetta. Kolmosella tulee hetkessä 60 tai silleen ja sakotuksessa se on pirun kova ylitys - voi mennä vaikka kortti.
Ja ajatelkaa - mopot ajavat ohi ja traktorit (joita todella on) roikkuvat puskurissa tai edessä ajavat karkuun! Seurasin yhtä ja GPS antoi nopeudeksi 55 km/h.
Tuo 40 km/h on ihan outo juttu!

Ihmisiä on - sitä populaatiota tavalla joka muistuttaa minua joidenkin suurkaupunkien ruuhkasta - joissa aina olin tyytyväinen automaatti laatikkoon - kun sellainen oli.
Markettien kassajonot ovat miltei painajaisia - jotain joka tulee mieleen ajalta kun asuimme stadissa. Kun sellaisen perään joutuu pitää varata jotain naposteltavaa mukaan, ellei sitten siinä jonossa käytä aikaansa tehokkaasti hyväksi  ja ottaa ja nauttii samalla kunnon ateria - juomineen. Eli, kannattaa poiketa ensin Alkossa, ellei ole autolla. Toisaalta, ennen kassaa mahdollinen viina ehtii jo haihtumaan verestä.

Jälki kirjoitus
Lähdin projektista kotiin eilen, Keskiviikkona. Tänään torstaina oli tulevaan lääkärin käyntiin verikokeet ym. Ottivat myös sydän filmin.
Ajatus oli tähteä tänään torstaina - mutta kun piti olla syömättä ja juomatta 12 h päätin lähteä jo eilen.
Aamu oli ihan kauhea, ei kahvia, ja sitten se paheni sen mukaan kun nälkä lisääntyi. 
Klo 11 oltiin jo paremmalla puolella ja kun kokeet oli otettu menin autoon syömään varaamani voileivän. Ennen sydänfilmiä ehdittiin vaimon kanssa kahvilaan kahville - ja ai että se maistui hyvältä! Myös lituskainen karjalanpiirakka munalla - kylmänä sekä munkki rinkilä.
Lääkäri on sitten viikon kuluttua, perjantaina.

Yritin siirtää sitä tuonnemmaksi - ja se tietenkin olisi onnistunut ja oletettu aika olisi ollut joskus syksyllä! Arvatkaa jos siirsin sen?

Maanantaina. 2 pääsiäspäivänä lähden takaisin ja tapaan myös poikani joka lähtee seuraavana päivänä kauan odottamalleen viikon lomalle, sukeltamaan - nyt Egyptiin.
Muistan itse hyvin miten ihania reissuja ne olivat. Toki silloin menin Eilatiin tai Jordaniaan.

Nyt ollaan kotona. Huomenna Pitkäperjantaina eukko lähtee naapurin kanssa pilkille, itse menen metsään kaatamaan puita, tai ainakin katsomaan mitä kaadan jos siirrän työn lauantaille. Ne pitää kaataa ennen niiden kasvun alkua.
Sitten on puun pilkkomista, sisään kantamista ja ennen kuin huomaa alkaa matka takaisin poikani luo saattamaan remontin valmiiksi.

Että silleen tällä kertaa.

Niin, ja unohdin sinne läppärini laturin - joten nyt tietokoneen käyttö jää vain ns. pakolliseen että sähköt riittävät.

PS. 
Otsikkoon liittyen. Poissaolo kotoa, reissussa on aina hieman "rähjäinen" juttu.
Ja mitä siitä oppii? Bortta bra men hemma best. Eli muu maa mustikka oma maa mansikka - tai silleen.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti