perjantai 15. lokakuuta 2010

Ongelma johon ei ole ratkaisua...

Kun aloitan Pajassani jotain uutta syntyy ongelma johon aluksi ei tunnu löytyvän ratkaisua alkuunkaan. Se on kuin umpikuja vaikka mitä tekisi.
Kyllä sitä sorvaa jos tietäisi mitä! 
Mutta EI kaikki tarvitse olla sorvaamista kuten alla oleva kuva tue esiin.
Humidori sikareille
Kyseessä on humidori sikaareille - mitä suunnittelen on vastaava eri tee laaduille - niin pusseille (joita en ikinä käytä - paitsi yhtä) ja irtoteelle (pusseissa) joita aina käytän. (Olemme eukon kanssa "tee friikkejä" ja monesti mittaamme veden lämmön ennen kuin se yhdistetään teehen ja katsotaan melkein kellosta koska se on juotavaa.)
Kurren Puupajassa tehdään myös muutakin kuin mitä puusorvilla saadaan aikaiseksi.

Mitä ikinä sitten lähtee tekemään voi olla pitkällisen kynä ja paperi työskentelyn, matematiikan lopputulos kuten alla oleva kuva tuo esiin.
Kopio netistä - omia en nyt lähtenyt skannaamaan kuvaksi
Yllä oleva kuva tuo esiin miten suunnitellaan esimerkiksi ruukun tekeminen. Mitat ovat tuumissa kun otin sen netistä. Omani ovat milleissä ja paperilla joita en nyt lähtenyt skannaamaan nettikuvaksi.
Samalla otin muutaman muunkin nettikuvan, mitä hyvin tehdyn suunnitelman jälkeen sitä sitten lähdetään toteuttamaan, valmiiksi tuotteeksi.
Koottu liimaamalla lukuisia pieniä puupaloja ja sorvattu muotoon,
myös sisältä ulkoreunojen mukaisesti
Yllä olevassa kokonaisuus syntyy lukuisista eri puupaloista ja puu lajeista joita ei ole värjätty. Toinen esimerkki alla olevassa kuvassa
Jokainen kuvio on puuta, ei maalattu, ei värjätty
Kaarevat osat on helposti kaareutuvaa puuta
jyrsitty ensin muotoonsa
Yllä oleva, kuten muut on niin sanotusti - tai kuten sen itse suomeksi ilmaisen - SEGMENTOITU tuote.
Yllä olevaan verrattuna alla oleva on siitä edellisestä paljon helpompi tehdä.
Edellinen voi maksaa helposti kymmenentuhatta-, jopa kolmekymmentä tuhatta dollaria käytetystä puusta riippuen kun alla oleva on vain muutaman tonnin luokkaa.
Yksinkertainen voi olla kaunista
Edellä oleva on varsin "yksinkertainen" tuote, eikä alla oleva ole paljoakaan ongelmallisempi, paitsi että se vie ainakin kolme, neljä kertaa enemmän aikaa - hinta sen mukaan - ja valittu puu laatu.
Näissä töissä EI IKINÄ käytetä värjättyä puuta, eikä puun pintaa myöskään värjätä.
Toisenlainen astia
Jokainen edelllä esitetty on "ontto" sisältä, seinämän paksuus vaihtelee muutaman millin sisällä, ollen korkeintaan 5 mm paksu.

Lopuksi, yksi mieli jutuistani, sen kuva myös netistä. Toisessa blogissani on kuvia siitä mitä olen tehnyt.

Kyseessä on kynttilän jalka, joka on sorvattu yhdestä puusta. Olen myös kokeillut onnistuneesti juomapikaareja.
Sorvauksena ihan mahottoman mielenkiintoinen kokemus! 
Sorvilla tehty tuote

Lopetan siihen mistä jo aloitin - mitä tehdä?
Esimerkkejä on esimerkiksi netti pullollaan - mutta minkä valitsee ja miten sen soveltaa sitten omaan osaamiseen ja ennen kaikkea - käytettävissä olevaan puuhun!
Edellä olevien kuvaesimerkkien puuta ei voi edes ostaa, ei edes rahalla suomesta.

Kuka on sorvannut tietää mitä tapahtuu kotimaisten puiden kanssa, olivat ne sitten miten hyviä tahansa - laadultaan.
Unohtamatta ei sorvattavia tuotteita, kuten ensimmäinen kuva ja sen kaltaiset tuotteet - joita ei valmisteta "lastulevystä ja vanerista".
Ja kun siihen sitten halutaan ympätään mukaan INTARSIA! Voi että silloin tulee aika lailla surku olo kun materiaalit mitä on käytettävissä saa infraktivaaran aikaiseksi!

Viho viimeisintä on todella löytää ne "omat tuotteet" - etenkin jos niitä voi toistaa.
Toinen vaihtoehto on käyttää tiettyä perustuotetta aihiona ja tuottaa sen aina omana teemana, sen hetken fiiliksen mukaan, pyrkien säilyttämään sen alkuperäisen ajatuksen - tai sitten vain tehdä ihan uniikkeja juttuja.

Ja uskokaa kun sanon - Pajani pallilla istuessani, mehua tai kahvia hörpäten, joskus viiniä tai skottilaista, tupakkaa tupruttaen, paperille hahmottaen - ajatuksesta ajatukseen - mitään vain ei tahdo syntyä - mutta kun se tapahtuu - se on mahtava fiilis!
JA silloin jos milloin toivoo että kaikki mikä siihen johti on DOKUMENTOITU tavalla tai toisella on olemassa - ei vain muistin varaisena.1 kommentti:

  1. Huokaus ... odotan innolla kuvia valmiista teerasiasta.
    Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty ja toinen sanonta tuumatunti voittaa touhutunnin.
    Mukavia hetkiä puupajassa!

    VastaaPoista