tiistai 22. marraskuuta 2011

Olipa päivä ja lämpöä tuli

Aamu alkoi siten että pääsin vihdoin ja viimein rakentamaan tulevaa saunaa - siitä lisää seuraavassa kirjoituksessani. Nyt toiseen asiaan.

Omaa hölmöyttäni - kiireitä kun oli olevinaan - sain Puupajani ulkoyksikön ja sisäyksikön asennetuksi vasta sunnuntaina - jonka siirsin sen kodinhoitohuoneesta pois.
Siellä kun se oli syntyi ongelma - liitos alkoi vuotamaan joten sammutin koko yksikön. Sitä se oli parisen viikkoa. Yhdysputkessa oli jokin hiushalkeama, tai se ei ollut alkujaan tarpeeksi hyvin "pehmennetty" eli oli liian kova ja siten liitos epäonnistui. Tämä siis kansan kielellä.
Ja käytännösä - taas kansankielellä - kun liitin ruuvattiin yhteen kuparista ei tullut "tiivistettä" koska se kovuuden / jäykkyyden takia ei muotoutunut "tiivisteeksi".

Sain aikaisemin laitemyyjän suositteleman paikallisen, eli Juvalta olevan asentajan yhteystiedot - hän olisi tullut aikaisemmin  mutta kun en ollut sitä yksikköä siirtänyt sinne minne se kuuluu - puupajaani. Oli muita kiireitä - olevinaan.

Sitten tuli  kaksi yötä peräkkäin noin miinus 14 astetta ja pajan lämpö tipahti lopulta nollan tietämille - ja PITI KYTKEÄ SÄKÖLÄMMITTIMET PÄÄLLE. 
Siellä on paljon kemikaaleja, lakat, liimat, maalit jotka eivät tykkää niistä lämpötiloista.

Tänään hän sitten tuli ja korjasi kupariputken liitoksen josta oli vuoto, asensi sen uudelleen momentti avaimella. Hyvät olivat laitteet millä hän teki sen ja kaiken muun, ja toistan,  ja hyvin - ja tähän voin nyt ynnätä sen viittauksen siihen suomalaiseen TV tositarina Lenttokenttä ohjelmaan jossa on se pitkätukainen, vaalea asentaja. 
Työ tehdään kunnolla eikä hätäillä vaikka miten kiirettä on.

Kyseisen yksikön "korjaamiseen" ja käyttöön saamiseen meni noin 4 tuntia! Syynä kylmäaineen katoaminen. Uuden liitosten tekemiseen meni vajaat puoli tuntia.
Toinen syy pitkään aikaan oli ulkona oleva kylmyys - ja sisätilan kylmyys, josta lisää alla.
Ja ei yhtään ylimääräistä minuuttia mielestäni mennyt  kun hommaa katsoin. 
Jo alipaineistus vei tunnin, toista pitkälle johtuen ulkona olleen lämpötilan tasosta. Tila katsottiin ( arvioitiin digitaalisesta mitarista.
Sitten ajettiin sisäyksikköä kuumalla maksimit ja kylmällä minimit - ja se on 17 astetta.

Mutta mitä teet kun sisälämpö oli viisi (5) astetta? Ei se viilennys siinä käynnisty! Pitää saada tila niin kuumaksi että laite alkaa jäähdyttämään sitä. Mutta se vuorostaan vaati lisää kylmä ainetta.... joka onnistui vain saamalla jäähdytyksen kautta systeemi toimimaan ja ottamaan sitä vastaan...
Viilennys kikkoja!
Putkien asennuksesta pieni MOKA - Se jäi noin 20 cm liian lyhyeksi.
Uskon että saan sen "Koteloiduksi" ihan nätisti seinään - puupajaani" - asunnossa se olisi jo ongelma. 
Joten, sisäyksikön lämpöanturille piti saada lämmintä ilmaa.
Kaivoin esiin läämittimiä mitä minulla oli heti saatavaksi. Yksi heti oikealla - se "valkoinen" yksikkö 2000W puhaltava lämmitin, sitten keskelle - tuolini päälle joka nostettiin pöydän päälle 2000 W  puhalin, ja vasemman puolen kirjahyllyn päälle myös 2000 W puhallin ja lopulta sisäyksikkö alkoi viilentämään vaikka muutoin  kyseisessä tilassa oli vain noin 5 astetta. Se alkoi sitten viilentämään ilmaa 17 asteeseen. Eli jäähdytys lähti käyntiin.

Sitä samaa siten toistettiin, viilennyksen jälkeen lämmitystä maksimilla ja taas viilennystä kunnes kylmäainemäärä ja paine oli oikein. Ulkona noin pari astetta pakkasta.

Painetasot katsottiin digitaalisella mittarilla - ja asentaja ymmärsi jo lukemien vaihtuvuuden mukaan mitä "sisällä" tapahtuu. Sitä ei näe, eikä voi analogisella mittarilla. Ja jotta ymmärtää mitä digitaalinen näyttää - se vaatii ammati kokemusta ja osaamista.
Siinä hän ei jättänyt mitään puolitiehen tai no niin - se on nyt suunnilleen niin....

Kun se oli tehty käytiin sitten lopuksi katsomassa päätalomme ulkoyksikön kylmäainetilaa - sen johon vaihdoin sen piirilevyn ja jouduin "palautamaan kylmäaineen". Siihen lisättiin sitten hieman lisää kylmäainetta - testailtiin, ja uskokaa tai älkää, siihenkin meni toista tuntia!
Se että laite tulee tehtaalta ei takaa että kylmäainetta on rittävästi!

Luulen että hän olisi vielä seuraillut hieman kauemmin tilannetta ja sen kehittymistä vaihtamalla jäähdytykselle ja kuumimpaan tilaan ollakseen täysin varma toimivuudesta. Nyt oltiin jo tehty töitä lähemmäs 6 tuntia!
Ja oli pimeää jo tunteja aiemmin. Mutta lisävaloni ja roikat tekivat kohteeseen melkein päivän.
Hän ei jättänyt mitään sattuman varaan - että eiköhön se siitä! Ei sinne päin - tuo Hannu Parkkinen Juvalta toimi kuin olisi huoltanut ydynvoimalaitoksen juttuja!

Ja kun ynnään kokemani - vierestä seuranneena - ymmärtäen jotain siitä mitä hän teki - oppien uutta - mitään siitä mitä hän teki - etenkin aikaa joka siihen kului, ei voi valittaa eikä voi reklamoida vaikka joutuisin sen itse maksamaan.
Kun näkee ammattilaisen sen huomaa ja sitten voi vain ihaila sitä taitoa mitä hän tuo työll'n ja sen metodeila esiin.

Joten, suosittelen: Kodinkonehuolto Parkkinen T:mi, 040-4102747
Sitä todella Suosittelen!2 kommenttia:

 1. Todistetuksi tuli vanhan kansan sanonta ...
  hosumalla ei saa muuta aikaan kuin kusipää kakaroita.
  Parkkinen on ammattilainen, jolla taatusti piisaa töitä.
  Lämpöisiä askareita pajassa!

  VastaaPoista
 2. Kiitos kiitos - kunhan vain pääsen sinne puupajaani - ja eivät ainakaan lakat, maalit, liimat jne pääse jäätymään :-)
  Niin ja kun itse menen sine ei tarvitse pukeutua kuten napapiirille lähtöön ;-)

  VastaaPoista