keskiviikko 8. helmikuuta 2012

Paineventtiili(t) kovilla

Tässä uutta rakennuksen osaa touhuillessani on paineventtiilini useampaan kertaan testattu ääri rajoilla ja monesti se / ne on sitten pettäneet.

Eilen tuli esiin taas yksi uusi juttu- ihan sattumalta kun levytin seinää, ylintä osaan 2.6 metrin päälle. Vieressä on ilmalämpöpumpun sisäyksikkö ja se saa nyt sähkön roikan pätkästä - olisiko noin 3 metriä - halpahallista ostettuna. Korkeintaan vuoden ikäinen ja vähän käytetty.

Vaikka radio oli päällä ja sisäyksikkö surrasi kuulin outoa sirinää kun käteni osui tuohon roikkaan. Irrotin sitten töpselin ja mitä näinkään?
Todella kuumaa on ollut
Sisäyksikön töpseli oli nokeentunut - itse asiassa siihen oli kärventynyt roikan töpselistä muovia. Sulake on 10A ja välillä se on poksahdellut.

Joten - kun sulake pettää syynä EI välttämättä ole liiallinen kuormitus vaan kuvan mukainen tilanne. 
Tämä oli jo toinen vastaava tilanne - aikaisempi oli ulkona.

Löysin sitten pajastani uuden töpselin, ja se on ainakin 30 vuotta vanha. Olin säilyttänyt sitä kun se vaikutti kaikin puolin kunnossa olevalta. Kun asensin sen roikkaan totesin että se oli tehty kuten pitää ja kaikki metalli osat kunnon kokoluokkaa kuten ruuvit, ja vedonpoistaja metallia varmistuksella. Muutoin ihan tavallinen SUKO.

Nuo tuollaiset halpatuotteet ovat todella vaaraksi ja ihmettelen miksi niitä yleensä saa myydä?! Ihmettelen myös että vakuutusyhtiöillä ei ole mitään kommentteja tällaisesta viranomaisille.
Olen varma että moni tulipalo on saanut alkunsa tällaisesta, etenkin talvella kun lisätään lämmittimiä ja missä sitten pettää on paikka noissa "töpseleissä", joko roikassa tai kiinteässä rasiassa.

Se mitä kirjoitan ei rajoitu vain nk roikkiin - se pätee myös kiinteästi asennettaviin rasioihin. Niissä on valtava laatuero - eikä tunnetun valmistajan nimi takaa että se on todella laatua.

2 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Totta on ja hyvin sanoit - välillä hieman "karmii" ja tarkastan aina noita roikkia" - ja aloin jo asentamaan nk. kiinteitä linjoja - toki sähköurakoitsijani tulee sitten toteamaan että hyvin tehty :-)

      Ja just FYI eli tiedoksi - minulla on toki koulutusta ja osaamista sähköasennuksiin.

      Poista