torstai 1. marraskuuta 2012

"Perjantai pullo"

Perjantai pullo
Ennen vanhaan, kuten isä vainaani aikoinaan, moni duunari toi kotiin pitkän ja kovan viikon jälkeen pitkäripaisesta nk. "Perjantai pullon", se oli itsestään selvyys. Tosin se ei ollut perjantaina vaan lauantaina sillä silloin tehtiin myös töitä lauantaina, puoli päivää.

Muutoin hänellä meni kaikki vapaa-aika pientilallamme vaikka minkä asian ja tehtävän parissa. Kuusi lasta, kanat, lehmä ja sika, pyykit ym oli sitten äidin harteilla.
Itselleni vanhimpana oli puiden pilkkominen, sisään kantaminen, paskan luontia, veden kantamista ja pumppaamista, kesällä heinien niittämistä, mottimetsässä olemista jne.

"Kuukauden viimeisen päivän pullo"
Minulle se olisi "Kuukauden viimeisen päivän pullo" - tai ainakin pitäisi olla - ja on, riippuen siitä mitä seuraavalle päivälle on tehtäväksi - eli ei haluta sitä "kankkusta" kylään.

Ja mitä tuo "Kuun viimeisen päivän pullo" sitten on?
Se tietenkin on se tunnetila joka syntyy kun alkaa maksamaan laskuja ja se jos mikä tarvitsee sen jälkeen puudutusta vaikka mihin tunnetilaan ja vaimennusta ohimoille etteivät verisuonet katkea.

On se vain kumma juttu miten taloremontti vie rahaa vaikka mitään ei tekisi. Ja vaikka remontti ei sitä vie itsessään niin sitten on vaikka mitä muuta, neljännes vuosittain eri pakolliset maksut, tai sitten auto tai jokin muu juttu vaatii jotain odottamatonta jne.

Mitä "satasella saa"?
On se kumma kun ajattelee, sitä kun iso kuorma-auto tuo tonneittain tavaraa tontille niin itse asiassa "satasella saa hyvin paljon"!
Kun sitten alkaa viimeistelemään, listoja, maalia, tapetteja jne niin satasella ei saa käytännössä oikeasti mitään!
Sillä saa ehkä maalit seiniin nipin napin, vaan ei sitten listoja nurkkiin! Siis listoja vaikka ne ovat MDF! Laskin että noin 40 m2 huoneen listoittaminen, lattialle ja kattoon sekä ikkunoiden ja ovien ympärille menee kolmisen sataa! JA se on jo enemmän kuin 3000 kg valmisbetonia!

Joten, kuun viimeinen päivä - jos tulot ovat ensimmäinen - se on se hirveyksien ja kauhistuksen päivä, yhtä lailla ehdoton kuten kuolema aikanaan.

Toki siihen voi vaikuttaa, tai pitäisi voida, mutta kun on tietyt asiat jotka on pakko tehdä - ja kun rakennuslaina - remonttilaina on käytetty eikä uutta tule - se on sitten "omista rahoista".

"Omista rahoista"? 
Toki lainan lyhentäminen on omaa rahaa - paitsi korot jotka menevät pankille. Se on kuitenkin tilanne jossa kulut voidaan jakaa kohtuulisiin osasuorituksiin tulojen kanssa.
Mutta kun pankki sanoo että ei enää, sitten maksetaan mitä voidaan kunkin kuukauden tuloista, satasia joilla voisi lyhentää jo suurempaakin lainaa.
Meidän pankki konttori ei ole myötämielinen mihinkään, ei edes entiselle oman pankin henkilökunnalle. Lainat myönsi aikoinaan pankkimme henkilöstökonttori. Nykyinen paikkakuntamme konttori ei olisi sitä auntolainaa koskaan myöntänyt. Ja nyt kun ovat se "pääkonttori" hanat suljettiin. Ei siksi etteikö varaa lyhennyksiin olisi.

Tekosyyt perjantai pullolle
Joten, syitä, tekosyitä nk. perjantai pullolle ei tarvitse kaukaa hakea. Krapulan jälkeen avautuu maailma joka on kuin hartaan uskovan katumuspäivä tehdyn synnin jälkeen sopivalla paastolla.
Ja kuten kunnon uskovainen, etenkin katolilainen, se uusiutuu aina uudelleen ja uudelleen.

PS. Onko tuossa jokin elementti, osoitus masokismiin?

2 kommenttia:

 1. Se mikä laulain tulee, se viheltäin menee on siletti saletti varma.
  Noh, onhan se aika masokistista tuo illalla hilpeänä kaljaa ja aamulla kalpeana hiljaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. TOI MENI NYT MINUN UNOHTAMATTOMIIN KOMMENTTIEN KIRJAAN!
   OK, sitä ei vielä ole - mutta nyt sen perustan! JA se alkaa juuri tuolla aforismilla.

   Kuin luin tuon ääneen niin eukko vieläkin nauraa - niin minäkin" XD

   Poista