keskiviikko 20. elokuuta 2008

Sateinen veranda...

Valmistaudutaan talveen

Kuva: Klikkaa kuvaa suuremmaksi. Uusi jatko nykyiselle kuistille.
Eilen
Eilen kävin Mikkelissä ostoksilla. Lähdin peräkärryn kanssa ensin kaatopaikalle, kuorma oli varsin "painava" (ja ties monesko tuollainen 15 € kuorma), se oli noin 11.30 ja olin takaisin noin kello 17. Kyydissä yksi vanerilevy, (kävin useammassa puutavara kaupassa) hieman raaka lautaa ja painekyllästettyä kuistille. Saranat ikkunoihin, ym. helat, maalia uuniin ja pieni purkki punaista maalia potkukelkkaan (eukolle). Ja muuta pientä roinaa kuten ledit keittiön ja eteisen väliseen lasitiilisinään.
Ruokakaupassa käynti ja "A-apteekissa".

Minun täytyy kirjoittaa näistä Mikkelin "puutavaraliikkeistä" oma juttunsa - heijastaen siihen mihin olen tottunut Stadissa. (Myös veneen rakentajana / kunnostajana). Täällä kun kysyin esim. Siperian kuusta - saan O (eli kirjain O) naaman ilmeen, kysyen mitä sen on?!
Nyt vaikuttaa siltä että saadakseni sitä mitä haluan, täytyy aloittaa ensin Lahdesta - ja jos ei sieltä saa niin sitten on mentävä Stadiin. Tarvitsemaani puuta EI osteta tilaustavarana. Minä valitsen sen kappale kappaleelta. Vain harvat kelpaavat minulle - nipusta.
Esim. Siperian kuusi voi olla hyvin osasta, ja isoja oksia. Mikäli ne oksat ovat väärässä paikassa pituuteen nähden syntyy suuri ongelma, todella paha.

Kuistin laajennus käynnissä

Kun en tänään muuta keksinyt, ilmoja kun katselin, sade kun oli koko ajan ilmassa ja sadekuuroja oli alati, päätin ryhtyä vihdoin ja viimein laajentamaan kuistia. (Kun se on valmis saa Eukko-Tonttu pistää pelargoniansa ym sinne ja "korssuni" vapautuu käyttööni :)

Istuminen ulkona puutarhassa ei tähän aikaan enää oikein inspiroi, joten sitä on istuttu ulko-oven edessä. Siinä taasen ei ole kuin paikka yhdelle tuolille - joten eukko istuu usein sylissäni. Koiramme Dino vie oman paikkansa ja se on heti ulko-oven edessä.

Puhetta on ollut laajentaa istuma-alaa sivulle, joten tänään se työ alkoi. Pituutta lisää (sivusuunnassa) 1.2 m ja rapiat, ja leveyttä noin 1.6 m. Tulee ihan yes tilat, jopa pöydälle. (Mutta, jos se on täynnä kukkia, suojassa kovalta sateelta, - miten sinne sitten mahtuu?)
Ensin asetin (moukaroin) maahan nuijittavat tuet, kunnes tuli kivi vastaan - parin kohdalla jouduin käyttämään rälläkkää ja lyhentämään anturin pituutta. Siihen sitten 2x4 - joista yhden höyläsin. Myöhemmin teen varmistuksen anturoille ja valan ne vielä betonilla.

Kun pysty jutut olivat kohdallaan ja apulaudoilla kallistukset puoleen jos toiseen kohdalla tein lattian tuet, jonka päälle tuli painekyllästettyä puuta - ja kuten arvata saattaa, se jäi yhtä täyspitkää lautaa vaille, tässä tapauksessa lattiasta uupuu 4 lautaa :(
Ennen kun menen Mikkeliin (puu-kauppaan noin 45 kilsaa) käytän väliaikaista puuta jotta saan lattian umpeen. Se on joskus Syyskuun alussa.
Reunoille / sivuille tulee pystylaudoitus, joista jokaisen tai joka toisen muotoilen vannesahalla ja sitten jyrsimellä. Ne kaikki maataan sitten valkoisella värillä (sanoi Eukko-Tonttu).
Ennen vanhaa vajaasärmäinen oli laudan loppu päässä, nyt se alkaa olemaan koko matkalta. Ei ole enää ns. täyskanttista saatavilla edes 2 m neljän - viiden metrin laudasta.

Huomenna jatkan hommia kun tänään tuli niin kova sadekuuro että oli pakko lopettaa. Aluksi teen katon ylärakenteeseen jonka päälle tulee läpinäkyvä kate, pysyy vedet ja lumet missä ne kuuluu.

Kuva: Klikkaa kuvaa suuremmaksi

Huomenna sitten teen sen joka jäi tänään tekemättä, kuten eilen, ja... sitä ennen.
Asennan valaisimen (ajastimella - kunhan sen löydän) meidän tomaattien sekaan ja siihen tulee sitten se kasvislamppu. En tiedä onko siitä mitään hyötyä - mutta ei se huonommaksi voi mennä.
Meillä on ihan "rutosti" tomaatteja - mutta ei kypsyneitä kuin yksi.

Pavut epäonnistuivat kuten kurkut - jotka olivat esikasvatetut. Kun ne istutettiin maahan tuli yli viikon kylmä kausi eikä harso auttanut.
Seuraavaksi, eli ensi vuonna teen katoksen kunnon muovista.

Herneet kuitenkin lähtivät kasvuun - mutta kun oli vain yksi pussi ja herneitä ei tullut enemmän mitä nyt tuli.
Ne ovat kasvaneet kuta kuin 1.8 m korkeuteen. Kun huomioi että ne "mutkittelevat" - arvioin että niiden runkojen pituus on vähintään 2.5 ellei 3 metriä.
Ensimmäiset "maut" ovat ihan yes - mutta eivät vielä valmiit. Odotellaan parempi kelejä.

Kuva: Klikkaa kuvaa suuremmaksi. Taustalla veneemme - jota paikalliset sanovat "laivaksi". Se on kuitenkin vain noin 8 m keskimoottorivene joka lasketaan sitten tulevana kesänä Saimaalle. Taustalla on myös Sitikkani ja peräkärry.

Puutarhamme kukoistaa - mutta ei niin hyvin koska sadekuurot raiskaavat kukkia.

Etelä-Savo lehti kertoi miten huonosti perunoilla menee. Moni sato jää nostamatta - liian vetistä koneille. Myös rutto (ruoste) vainoaa. Joten, menin katsomaan perunapeltoamme. Pari päivää aiemmin kaikki oli OK, mutta nyt tuli hätäisesti aivan uusi päiväohjelma.
Varret olivat niin huonossa kunnossa ettei muuta ollut kuin leikata ne pois. Noin 2/3 osaa pellosta leikattiin - ja varret saivat tänään jatkoa matkatessaan kottikärryllä tontin rajalle, jossa on "kaatopaikka."
Ellei sateet just tykkänään lopu on ainakin sipulit on nostettava. Porkkanat, punajuuret ja perunat saavat odottaa.

Aikaisemmin oli sitten se hetki "keittiön" kanssa. Aiemmin olin "tasannut" pinnat pariin kertaan valmiiksi sille mitä tulevan olisi - oli se sitten laattoja tai maali.
Käyttämäni tasoite oli minulle uusi ja siten vieras. Mikkelissä saa vain (kaupasta) harrastelijoille halpaa tuotetta, tämä oli siitä kalliimmasta päästä. Lopputulos oli kuitenkin parempi mitä odotin.
Mitä kyseiseen "projektiin" tulee, se alkaa vihdoin ja viimein "valkenemaan" - mutta lopullinen päätös on vielä vapaa eri vaihtoehdoille. Eli millainen pinnoite siihen lopulta tulee.

Kuvassa on hellan yläpuolinen osa. Putki on lieden poistoilma vastakkaiselta puolelta, nykyisestä hellasta. Sen peitän sitten laudalla tavalla joka näyttää "parrulta". Kullekin sivulle tulee suunnattavat halogeeni spotit.
Puuhellan muuri on aikoinaan ihan "vapaalla kädellä" tehty - jonka olen mielestäni onnistunut oikaisemaan varsin hyvin. Ilmaputken pää nousee ylemmäksi ja alle jää aukko hellan poistoilmalle. Nyt koko aukko on teipattu ilmastointi teipillä.

Kuvassa näkyvä rakenne 2x2 tuumaa (laudat) on tukirakenne jatkolle. Ensin ko putki peitetään koteloon, lisäksi hellan päälle tulee "huuva" - eli katos joka ohjaa kuuman ilman ja keitosten höyryt piippuun. Teen sen kuparista, joka on nyt suurin vaihtoehto, eli numero uno. Kaikki ovat kolmiomaisia rakenteita. Sivuille tulee hyllyt, oletettavasti lasista.

Että sellaista tälle päivälle.

PS. Odotan että kyseinen 2x2 hellan päällä kuivuu. Sateet ja huomattava jatkuva kosteus on kostuttaneet kaikki "suojaamani" puuni (laudat, lankut, rimat ym) tavalla joka estää niiden "jatkojalostuksen" ilman kuivausta. Niitä ei voi edes maalata, kuten tekemääni kuistia. Pahimmassa tapauksessa saan tuon kuistin rakenteet maalatuksi vasta ensi vuonna.

PSS: JA, Eukko-Tonttu on ollut ihan KIITETTÄVÄSTI mukana timpurin töissäni - vaikka välillä katosikin muualle puutarha juttuihin - josta jouduin kutsumaan luokseni kuten kun yritän löytää koiramme - vihelltämällä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti