lauantai 18. lokakuuta 2008

Kaivuukone tontille


Kuva: Suhteet. Kun seison ohjaamon ikkunoiden edessä pääni on noin samalla korkeudella missä alaikkuna kohtaa yläikkunan. Pituuteni on noin 176.

Niin se Ukko sitten tonttuili niin että ajettuaan noin 330 km Seinäjoen tietämille se totesi että onpa rupuskainen peli - mutta kaikki toimii - ja teknisesti vaikutti ihan OK.
Samalla totesin että on siinä joskus ollut melkoinen kuski, kun puomistossa on hitsauksen jälkiä.

Se ei ole terästä joka ei tokene kuumuudella, lekalla ja hitsauksella! :)
Siitä tulikin mieleen että pitää ostaa tuo hitsauskone - joka on jo ollut mielessä keväästä lähtien.
Täytyy vielä sulatella onko se lanka vai puikko. Nyt siitä tulee hieman "kookkaampi", eli tehokkaapi mitä aluksi ajattelin. Tällaista ei muokata sellaisella joka on tarkoitettu pieniin peltihommiin. Luulen tietäväni mistä puhun, sillä joskus, nuoruudessani olen tehnyt luokat puikolla ja kaasulla - ja vähättelin telakoiden metallien sulattajia kun itse yhdistin vaikka mitä, esim rosteria ja mustaa, rakastin rosteria migillä, ja kupari oli hauska hujaus.
Tuli muuten harvinaisen tuttu kokemus. Muisti pettää. Oliko se nyt mig vai tig? Valokaarella kuitenkin ilman lisäainetta.
On tässä sentään yksi lohdutus: Olen sanonut, että olen unohtanut enemmän mitä nykyaikaiset ovat koskaan oppineet.

Joten, ensi viikolla tai heti sen jälkeen totillemme tulee 26 tonnia terästä made in Italy by Fiat Allis. Tuo tyyppi, S 15 BLC antaa hieman harhaan johtavan kuvan - että kone olisi 15 tonninen, jota se ei ole. Se tunnetaan maailmalla ehkä paremmin tyypillä Simit S15 ja paino on 26100 kg.
Nykyjään se on siten New Holland. En tiedä kumpi osti kumman.

Moiselle hökötykselle on töitä tällä tontilla(ni), kuten kantojen poistoa, maan muotoilua ja unohtamatta lampea jonka aion kaivaa. Sen pituudeksi tulee noin 70-75 metriä ja leveys vaihtelee maksimissaan 25 metriin tai silleen.
Taidanpa ruopasta yhdestä kohtaa sitä lampea siten että voi vaikka sukeltaa osumatta heti pohjaan ;)
Niin, ja sen "rannalle" tulee tietenkin savusauna, maahan kaivettuna. Kyseessä on rinne jonne se uppoaa hyvin.
Tulevaisuudessa voin tehdä aumat ympäristön eri "ongelma tuotteille" josta rakentuu sopivaa multaa eri kohteisiin. Niiden alle en tarvita asfalttia. Voisin varata siihen hehtaarin tai puoli toista. Niiden aumojen kääntöön tämä kone olisi omiaan - pienellä muutoksella puomin päähän.
Nuo ongelmat ovat "pintamaa" joka ei aina kelpaa mihinkään. Sekaan sitten turvetta ja hiekkaa - turvetta on naapuritontilla (VAPO) ja hiekkaa on omalla tontilla vaikka muille antaisi - ja mitä ei ole - "Hasanen" toimittaa.

Kunhan hieman tuunaan konetta - se on yhden puuttuvan ikkunan uusiminen tai toisen rikkoontuneen uusiminen, ja sitten uusi maalipinta - tulen tarjoamaan palveluja muille. Ei sitä tällaisena ihan kehtaa kylille viedä. Ymmärtääkseni töitä löytyy.
Sitten on ihan perus huoltoa, ensin hieman suurempi uusimalla eri suodattimet ja rasvaukset, öljyn vaihto koneeseen ja silleen.

Väri on vielä avoin - mutta musta lisävärillä houkuttaa - toista vastaavaa ei löydy. Sen koneen voisi siten vaikka ristitä nimellä "Black Bandit" tai "Black Monster" :)
Totta puhuakseni, ehkä jokin muu väri on kuitenkin vetovampi kuin tuo musta. Jokin sininen?

PS. Niin, koneessa on sellainen nk. taitto puomi - erinomainen sille joka osaa sellaista käyttää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti