sunnuntai 23. toukokuuta 2010

Vuoden ensimmäinen saunavihta

Saunavihdan alku alkaa puusta
Se olis istten tänään vuoden ensimmäinen saunavihta - tuore suoraan metsästä - ja ai että se sitten tuoksui hyvälle!
Kuten tavallista on, eukko sen kävi hakemassa ja niputti yhteen.

Luonto on vihreä - kuten ennen vanhaan Juhannuksena tai sen jälkeen. En todellakaan muista koskaan saaneeni saunavihtaa tähän aikaan, sellaiset joissa on kunnon lehdet!
Itse asiassa sen olisi voinut tehdä jo alkuviikosta.

Sadetta on luvattu - ja säätiedon mukaan olisi jo satanut useamman tunnin. Jos tuo viiden minuutin kuuro olisi jäänyt saamatta kuivaa olisi kuten on ollut jo Vapun jälkeen.
Sadetutkan mukaan sateet tuntuvat kiertävän meidän tontin - kaukaa.
Ellei yöllä sada pitää sitten ottaa kasteluvesi kaivosta.

Omenia kesöksi
Muukin osa luonnosta kehittyy. Marjapensaat ovat kohta kukkineet ja ainakin yksi omenapuu tekee kovasti kukkaa. Kuva eiliseltä päivältä.

Se miltä kaikki näyttää ja vaikuttaa on ettei hallaöitä olisi tulossa kukinnan aikana. Se tietää tietenkin myös metsämarjoille mahdollisuutta, niin mustikalle kuten puolukalle, ym.

Kaiken muun lisäksi tarvitaan myös niitä pölyttäjiä.

Jotain kuitenkin onnistuu - ainakin sipulit ja perunat joita myös tänään istutettiin. Perunat olimme esikasvattaneet kasvihuoneessa. Muut, muutama vako laitetaan maahan parin viikon kuluttua.
Pian kurkut ovat valmiit siirrettäväksi ulos. Osa kasvatetaan kasvihuoneessa kuten tomaatit joista osa ulkona.
Niin uskomatonta kuin se on niin viinirypäle puu - vain mikä lie köynnös onnistui selviämään talvesta ja alkaa tekemään ehtiä.

Että silleen tällä kertaa - ja jäädään odottelemaan sadetta. Samalla näen miten tekemäni suihkulähteen "altaat" täyttyvät ja miten ne pitävät veden.

2 kommenttia:

 1. Usko tai älä meillä tuli vettä ukkoskuuroissa aisanaan ja lämpötila laski arktisenalueen asukille siedettäviin lukemiin.
  Pölyttäjät eivät pääse sänkykamarivieraiksi enää, joten pörrätköön ulkosalla rauhassa. En hutki niitä aviisilla kuin makurissa.
  Oli varmasti makoisat löylyt!
  Puuhakasta alkuviikkoa!

  VastaaPoista
 2. Otin näppiksen esiin printterin päältä ja kuuntelemani musiikki miltei katosi! Sormi osui näppäimeen joka vähentää kovaäänisen tehoja.

  Se uusi vihta oli todella mahtava - ja nyt tehdään "uutta koko ajan".
  Osa uudesta - joka nyt tehdään vedän vakumiin ja sitten pakkaseen. Aluksi ainakin neljä vihtaa. Pakkasta ei voi rasittaa liikaa - sinne pitää saada vielä marjoja ja siten syksyllä kokonainen poro.
  Voisin ostaa uuden pakastimen - mutta kuten se on - tilaa ei ole vaikka meillä on miltei 3 ha tontti ja 130 neliön talo.
  Nyt toki puran 40 neliötä täysin pois ja noin 35 menee täysin uusiksi. Siten mökkimme tilat noin puoliintuvat. Valmista toki tulee ennen kuin se "poro tulee Posiolta". Sitten on ehkä tilaa uudelle pakkaselle.

  Kun luin niistä "pölyttäjistä" päädyin yhteisymmärrykseen tunteitteni kanssa - tämä EI TODELLAKAAN OLE minulle - ainakaan vielä. Siis mehiläisten hoito.

  Sänkykamarissa olevat "itikat" kohtaavat kuitenkin nopean hiippakunnan vaihdon.

  Ja harmitteluni sinulle etten ehdi "kaikkea" lukemaan. Hyvä kunhan saan annetuksi pusun eukolle ja rapsutusta koiralle.

  Ja usko pois ystäväni - se vain pahenee tästä :o(

  VastaaPoista