lauantai 31. lokakuuta 2009

Verstaan kalustaminen

Minulta löytyy koneissa ja kilkkeissä kaikkea pientä, vaikka mihin - joista parhaimmasta päästä on ehkä tuo uusin hankintani, Boshin yhdistelmä saha, jossa on Pöytäsaha sekä katkaisu- ja jiirisaha samassa koneessa. Oli muuten aika arvokas. Se on nk. Professional tasoa. Se on kuitenkin taskurahaa siihen mitä haluan, vaikka se maksoikin minulle lähemmäs 600€, vai oliko hieman yli kovan tinkimisen jälkeen.
Mitä muuta minulla  on sen huomaan kun lähden etsimään jotain mitä minulla "pitäisi olla". Se on kuin arresaari täynnä yllätyksiä - monesti negatiivisia.
Esimerkki yksi. Olin ostanut rosteri ruuveja. Nyt huomasin että olin jo niiden omistaja, eli minulla on tuplaten! Ne ovat varsin arvokkaat. 
Eli, tavaraa on liiaksi etten edes tiedä mitä kaikkea minulla on. Ja aina lupaan "inventoida" kaiken ja järjestää ne omiin "lokeroihin". Onneksi muistan mitä minulla todella on, kuten hitsauskoneet, kompura jne. Niin, vaimo, koira ja auto(ja).

Uuteen verstaaseen haluan jotain lisää - tilaa kun ei ennen ole ollut riittävästi - ja jo nyt ennen lattian valua ne tuntuvat loppuneen kesken.
Onneksi on jo jatko suunniteltuna valmiiksi.
Aivan ensin on tuo höylä. Jossa on Oiko- ja Tasohöylä. Siitä joudun tinkimään ja yritän saada tuollaisen 300 mm levyisen - vaikka haluan ainakin tuon 800 millisen. 250 voi vielä menetellä - mutta se on jo liian suuri rajoitus - joten lopetetaan koko juttu siihen ajatukseen.
Alajyrsin olisi ihan OK juttu kuten sorvi johon mahtuu ainakin 1000 mm kapula ja siihen kopiontilaite.

Nykyinen puruimurini on ihan onneton vaikka onkin kookas. Uuteen verstaaseen pitää saada kunnon imuri. Tai ainakin puruimuri yksikkö. Puruletkuihin on sitten tarve ihan metrikaupalla.
Tasaussirkkeli olisi ihan mukava juttu - mutta se veisi liikaa käytettävästä tilasta. Mutta - uudelle vannesahalle olisi tilaa - kookkaammalle mitä minulla nyt on.

Edelliset saisi ihan mukavasti jostakin huutokaupasta - mutta mistä niitä nyt löytäisi? Lehtiä selatessa yritän aina katsella mitä tarjolla olisi. Sellaisesta voisi saada hyvinkin ns. "lottovoiton".

Yksi vempain jollainen minulla oli joskus veljeni kanssa kimpassa, oli tuollainen yhdistelmä kone. Sopiva sellainen olisi varteen otettava vaihtoehto.


Nyt tulee muistaa että koneiden sekaan tulee järjestää, vapauttaa tilat missä liikkua ja tehdä töitä. Ne vievät vähintään puolet olemassa olevasta neliö määrästä. Yksi on pöytä jonka koko on "standardi" levyn kokoinen, joka suuntaan ja mieluiten siten että sen ympäri voi kävellä ihan vapaasti. Ja se on rutosti neliöitä!
Olen myös ajatellut tekeväni tulevan päätalon remontti projektin kattotuolit sisällä - toki kahdessa osassa. Tilan leveys on siihen projektiin nippa nappa oikea. Sitä silmällä pitäen joudun tekemään seinään uuden "oven" että saan ne ulos.
Ainoa helpotus siihen juttuun on se että teen ne kertopuusta. Asiasta lisää esim.  http://www.puuproffa.fi/arkisto/kertopuu.php
TOKI - tulen pyytämään valmiin tarjouksen tontille toimitettuna!

Nyt kun talvi tekee tuloaan ja ilma hämärtyy tuomaan esiin laserini valosäteen pääsen mittaamaan talomme kulmat ja etäisyydet kuten ne ovat.
Sitä varten tulen purkamaan kustakin kulmasta pintaa niin että näen mitä sen sisältä löytyy. Toki sen jälkeen peitän / suojaan ne - kunnes se kaikki puretaan.


PS. Olen ryhtynyt metsästämään lämpökattilaa, lähinnä sellaista joka toimii puulla ja purulla, hakkeella. Käytettyä, poistettavaa joka maksaa tasan tarkkaan "hae pois" hinnan.
Se sopisi yhteen paikkaan vallan hyvin - ja poltettavaa löytyy. Samalla se lämmittäisi kasvihuoneen ja keväällä perunapenkin. Niin, ja ne muut tilat.

Voisin vielä vetää lattialämmön putket verstaan lattialle. OK - olkoon tekemättä. Toki houkutus on suuri.

PSS.  Näin se maailma ihmistä muuttaa. Että miten? Vanha metallimies on mennyt ihan lahoksi kun ihastui puu hommiin.
Entinen luokkahitsari sähköllä ja kaasulla liimaa puukalikoita yhteen ja metallisorvin ja jyrsimen taitaja veistää pyörivästä puupalikasta muotoja. :(
Puolustuksena se että opin ne puuhommat ennen metalli juttuja.  :D

Ja lopuksi:
Tupakkamiehen helvetti? Joutuu puusepän verstaalle töihin!
Tupakkamiehen taivas? Pääsee metalliverstaaseen töihin! 
Ja sitten tulee EU helvetti. Pitää olla tulityö lupa kortti! Kun aktivoi sytkärin tai tulitikun saadakseen tupakkaan tulen - syntyy tuli johon pitää olla lupa.
OK - siihen ON kiertotie. Vetää hitsisauman ja tökkäsee tupakan siihen ja imaisee saa tupakkaan tulen! :)
Tietääkseni hitsaukseen EI tarvita tulityö lupaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti