keskiviikko 8. syyskuuta 2010

Hengen ahdistusta....

Se on hengen ahdistusta - etenkin pölystä, nyt se purku homma sitten alkoi. Olisin toivonut hieman tuulta  - mutta parempi ettei ollut - pieni sade olisi kuitenkin ollut oivallinen apu.
Hengen ahdistusta tuli tänään muistakin jutuista. Uuden vesilinjan käyttöön otossa - ennen sitä rakennusluvan ehdoista.
Tästä se purku alkaa. Kameran kuva "valehtelee".
Kun ajelin naapurin traktorilla purkujätteitä tontille - nopin 200-300 metrin päähän kyydissä oli styroksia. Pienikin tuuli olisi levitellyt niitä ympäriinsä. Ei mitenkään hyvä juttu. Siten tyyni keli oli suureksi avuksi.

Puolet purettavasta tehty - huoltoluukku auki koneessa.
Kun aloitin purkamisen - oikeastaan aika varovaisesti - eukko tuli ulos ja alkoi huitelemaan. Oli ollut sisällä jossa ikkunat helisi ja taulut keikkuivat seinällä. Taisi olla hieman liioiteltua - mutta siirryin rauhallisempaan tahtiin.
Katolla kävin jo ennen sitä moottorisahalla katkomassa suurempia palkkeja.

Hienoa työstämistä ahtaassa paikassa jotta vesijärjestelmä ei vaurioituisi liikaa.
Kuvan kohteessa työstin hienovaraisesti ko paikkaa vesiputken ympärillä - ja ihan turhaan. Syy seuraavaksi.
Etsitään vesiputkea
Edellä olevassa kuvassa etsitään vesiputkea "asuttavaan osaan". Se löytyi ja se osoittautui todella suureksi ongelmaksi. Putki oli vanha 3/4 sinkitty putki ja se katkesi jokaisesta liitoksesta. Jäljellä oli viimeinen liitos ja sekin katkesi - jossain saavuttamattomassa paikassa.
Se oli sitten vain ajaa Kirkolle - eli Juvalle josta tilasin 15 m 32 millin muoviputkea. Kotona olin noin 16.30 ja asensin sen vartti tunnissa. Tunnin kuluttua totesin että ei se toimi. Kuulin jo korvalla että imu puoli vuotaa. Liitos oli jo silloin aikoinaan virheellinen - joka korjaantui tiivisteellä - nyt se ei vain toiminut. Huomenna on haettava uusi liitos. AI ETTÄ INHOAN sitä ajamista - ja onhan se bensa kuluukin.
Joten huomenna taas 60 km ajo että saan sen homman korjatuksi.

Remontin syy - alapohjan laho ja home
Alla on sokkeli, sen päällä on "talo". Sokkeli peitettiin "betoni" levyllä yllä olevaan rimaan asti. Sitten rakennuksen sokkeli, ja asennettu levy peitettiin hiekalla siten että sokkeli oli sen alla. Luonnollisesti vesi valui sokkelin päältä rakennukseen - joka oli umpiossa. 

Siten alasidepuu, kuten kehäpalkki - ne muuttuivat mullaksi. JA päällä olevat runkotolpat alkoivat lahoamaan ja koko rakennus alkoi "romahtamaan". Hieno ulkovuorauksen pelti oli vain silmän lumetta jolla peitettiin rakennuksen todellisuus ostajalta.

Miten tällainen korjataan? Teknisesti se on yksi asia - virallisesti aivan toinen. EU säädösten mukaan kun korjaa liian monta lahoa palkkia silloin pitää olla rakennuslupa eikä sitä palkkia voi enää uusia. 
Kirjoitan siitä myöhemmin ihan oman juttunsa.
Vesipumppu uuteen paikka - ja näköjään kaivoon nähden liian etäälle.
En vielä asentanut sitä taloverkkoon. Sen takana on lämminvesivaraaja.
Sain rakennusluvan - tekemäni piirustukset kelpasivat  - melkein. Nyt vaaditaan kuitenkin rakennekuvat! - voi perkele sentään! En tee mitään uutta - vaihdan vain mädän uuteen - ja ne kuvat ja luvat on ko kunta jo aikoinaan myöntänyt!!! Ja nyt ne eivät enää heille kelpaa :o(
Minä vain vaihdan mätääntyneet palkit uusiin! Saman sokkelin päälle! Ja nyt sitten vaaditan yksityiskohtaiset rakenne piirustukset! Se on todella KALLIS JUTTU.

Sain lopulta pitkän työn ja haun jälkeen koko projektille rakennusvalvojan - kolmas jonka yrtin. Niitä ei täällä montaa ole - etenkin jotka kelpaavat. Kiikutin hänen paperit kunnan virastoon tänään. Samalla sain rakennusluvan - tietyillä ehdoilla. Yksi oli ko rakennusvalvoja - joka nyt on OK.
Sitten pitää olla oma valvoja viemäri ja vesijärjestelmälle! JA vielä lisää yksi sen lisäksi.

Ensin se KVV ja sitten IV työnjohtaja!
Minun pitää hankki tänne ILMASOINNIN erikoistuntijan! Se on se IV. Tällaiseen takapajulaan ja täällä olevaan mökkiin ilmastoinnin erikoistuntijan ja valvojan! 
Hänen tiedot viralliselle dokumentille pitää olla - ja tarkastuspöytäkirjaan!
KVV, siitä lisää myöhemmin.

Kysyn jo nyt sen että kuka vapaa ehtoisesti siirtyy helvetin kiirastuleen? Asutaan lahossa talossa, homeen ja sienien keskellä - perusremontti on halpaa - mutta kun pitää tehdä luvallisesti ja nykyisten EU määräysten mukaan - ja maksaa satoja euroja eri tarkastajille - remontti jää tekemättä - ja asutaan homeeen keskellä.
Muuten - sitä ei muuten saa purkaa ja hävittää ilman lupaa! Joten kun ajelette maaseudulla ja näette "romahtaneita, tai romahtamassa olevia" rakennuksia - tiedätte nyt syyn siihen "rappioon".

Kun jätin paperini sanoin "hetkinen" sihteerille kun hän informoi minua lisävaatimuksista - sanoin että minulla on oma vesikaivo - ja oma viemäri olemassa olevaan kaivoon. En kuulu kunnallistekniikan piiriin!
Hänkin sitä ihmetteli -- kyseessä ei ollut vain talon sisäinen järjestelmä. Siihen tuli tämä uusi jätevesijärjestelmä johon KUNNALLA EI OLE ANTAA OHJEITA!!! Muta se pitää tehdä ohjeiden mukaan. Ainoa ohje on että se pitää olla - mutta siihen millainen sen pitää olla ei ole vielä ohjeita.

Olin jo asentanut maahan 5 kuution säilön sekä imeytyskentän. Joudun tekemään siitä tarkan pöytäkirjan - valtuutetun urakoitsijan nimellä! Oma hommani ei näköjään kelpaa.
Ohjeita siihen miten moinen tehdään ei ole - vaan luotetaan "valtuutettuun" urakoitsijan osaamiseen - jonka ainoa osaaminen on ylihinnoittelu - ja räikeästi - ja myydään jotain joka ei vain toimi tai on ylimitpoitettu.

Ajattelin että LVI firma jota olen Juvalla käyttänyt - varaosiin ja kerran asennukseen allekirjoittaa sen, etenkin kun heille on tulossa lisätöitä. Se oli ajatus joka ei toteudu.
Jos olen asentanut itse vaikka metrin vesijohtoa tai tehnyt edes yhden liitoksen itse - he eivät asiaa alle kirjoita vaikka tekisivät kaiken muun.
Jätevesijärjestelmässä he hyväksyvät VAIN itsensä urakoiman - omalla kaivinkoneella! Itse toimitetuilla osilla, eli säiliöillä ja putkilla.
Se että minulla on oma kone tontilla ei muuta asiaa.
Joten sieltä en sitä paperia saa. He eivät muuten kylläkään tee loppu juttuja tähän mökkiin. Hetaan se firma sitten vaikka Mikkelistä, Heinolasta, Lahdesta tai Kuopiosta, niin ja onhan se Jyväskyläkin olemassa.

Tähän asiaan tulee vielä lisää juttua - nyt taidan siirtyä vällyjen väliin - aamu alkoi jo kuudelta.

 
 Ei kommentteja:

Lähetä kommentti