torstai 23. syyskuuta 2010

Jätevesijärjestelmä

Joudun tekemään ilmoituksen jätevesijärjestelmästä koska teen asuntoon ison remontin. WC ja sauna vaihtavat paikkaa. Vanha järjestelmä ei enää kelpaa, syy toinen kuin alla.
Vanha systeemi oli 2 betonikaivoa jotka vuotivat, päästäen lähinnä pohjavettä sisäänsä ja tukkien viemäriputken pään.

Remontin takia jouduin uusimaan sähkökeskuksen ja ilmakaapeli siirtyi maahan. Kun se oli kaivettu päätin samalla kaivaa putket uudelle jätevesijärjestelmälle johon tuli 5.5 kuution umpisäiliö ja harmaalle vedelle UPONORin imeytyskenttä. Asennus valmistajan ohjeiden mukaan ja omalla ammattitaidollani.

Se oli VÄÄRIN! Minun olisi pitänyt tehdä asiasta ensin lupahakemus kuntaan, jonne on matkaa noin 30 km. Asun itse täysin metsässä ja lähin järvi on noin kilometrin päässä. Kaivojen paikkaa ei voinut ennalta tietää koska alue on täynnä isoja kiviä ja kalliota.

Kun kirjoitin vapaamuotoisen ilmoituksen / hakemuksen etsin netistä ohjeita ja Someron kunta oli laittanut oman kaavakkeen nettiin. Se oli järkyttävää luettavaa! Maansiirto kokemukseni kautta oletan sen maksavan ainakin € 2000 asiantuntijoille jotka tutkivat ja mittaavat eri arvot maasta. Maallikko ei kuuna päivänä, en edes meikäläinen konekuski kykenisi ikinä täyttämään sitä lomaketta vaadituilla liitteillä!
Myös lausunnon antajien ammattikelpuutus, luvat vaaditaan. Sillä ruokitaan rahaa yrittäjille joita ei itse asiassa tarvita.
Ja aivan tasan tarkkaan heitä ei ole ohjeistettu mitenkään, mitä tutkitaan ja miksi ja mitä lausuntoon tulee kirjoittaa.

Se on täysin idiotismia! WC vedet menevät umpisäiliöön - ei ongelmaa ympäristölle. Järjestelmät eivät toimi ja kun ne alkavat toimimaan tulee pöntöllä istua uskollisesti, päivittäin paskalla ruokkien järjestelmän bakteereja. Parin viikon lomalle ei kannata lähteä koska mikrobit ym kuolevat sinä aikana ja järjestelmä ei enää toimi.
Toisaalta säiliöiden asennus syvyyden suositus on ongelma talviroutaan. Maata saa olla korkeintaan 80 cm eikä sitä voi kummemmin eristää. Säiliössä oleva neste on pakostakin aika kylmää eikä siten kuvin otollista mikrobien temmellykseen.

Uusi jätevesilaki puhuu, ja uutiset uutisoivat puhdistamoista. Yhtään toimivaa puhdistamoa ei ole markkinoilla. Kukaan ei puhu umpisäiliöistä jotka tyhjennetään noin kerran vuodessa.
Monessa paikassa, täällä maalla aidan toisella puolella käyskentelee kymmeniä, jopa yli sata lehmää, kusevat ja paskantavat vapaasti maahan. Se on ihan OK.

Mutta, voiko maajussi imeä kahden hengen paskajätökset säiliöstä ja pumpata sen hänen navetan paska-altaaseen? Ei varmaankaan voi. Joku varmaan tykkää että ne pitää ajaa Riihimäelle ongelmajätelaitokseen?

Harmaavedet saa imeyttää soraan - jos vain joku insinööritoimisto kirjoittaa asiasta puumerkkinsä paperiin.

Muutos esitettyyn lakiin, että aikaa jatketaan kahdella vuodella on naurettavaa politikointia. Mikään ei muutu - sama idiotismi vain siirtyy parilla vuodella eteenpäin.

Vuonna 2004 voimaan tullut jätevesiasetus velvoittaa haja-asutusalueiden asukkaat ja mökkiläiset puhdistamaan jätevetensä kunnolla, jotta lähiympäristö ja pohjavedet eivät pilaannu.

Puhdistamo? Onko kukaan todella ajatellut mitä se tarkoittaa?
Biologisen puhdistusprosessin suorittavat prosessikammion aktiivilietteessä elävät pieneliöt. ...  panospuhdistamo ei sovellu satunnaiseen käyttöön kuten kesämökeille, tai vähäiseen käyttöön koska prosessin toiminta perustuu suolistobakteereiden toiminnalle.

Esimerkiksi 2 henkilöä ei alkuunkaan riitä ruokkimaan noita pieneliöitä ja jos ne saa kituuttamalla pysymään hengissä, viikon kahden loma tappaa ne. Ja sitten aloitetaan kaikki uudelleen.

Kaikkein järkevintä on asentaa umpisäiliö joka sitten tyhjennetään kunnan osoittamaan paikkaan jossa on riittävästi niitä suolistobakteereja.
Harmaavedessä fosforin pitoisuus on olematon, tai ei ollenkaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti