lauantai 4. kesäkuuta 2011

Harjakaiset siirtyvät hamaan tulevaisuuteen

Ei niitä harjakaisia sitten vietetä huomenna, ne siirtyy jonnekin tulevaisuuteen - seuraavaan viikonloppuun - olkoon niin.
Mikään ei vain tänään mennyt putkeen kuten ajattelin.
Talon pääty hieman avattuna
Ison valkoisen "neliön" takana, joka on ollut ikkuna on meidän makuuhuone.
Tässä vaiheessa, ylä kuva, totesin että nyt tarvitaan hieman järeämmät jutut - eli tarvitsen telineet minkä päällä olla - ei vain tikapuut.
Myöhemmin leikkasin kuvassa näkyvästä harjakatosta 2/3 osaa pois, kohdasta joka on linjassa yläosassa olevan styroksin alla. Se on yksi mitä kummallisin lisuke mitä en alkuunkaan ymmärrä - sen syytä olemassaoloon. Toinen puoli n. 30 cm ja toinen puoli 60 cm.
Olin jo naulannut poikittain lisä lisälaudan, alhaalta katsottuna yläsidepuuksi, ylhäältä vuorostaan katsottuna alasidepuu.
Nyt tukitaan ja putsataan, ja puretaan, ja hikoillaan
Hilasin ylös tulevia katon vasoja, niitä "vuoliaisia", sen lyhyemmän joka on alin. Reilusti yli 4 metriä kuitenkin. Jätin ne vaakatasoon, uuden seinän ja vanhan päädyn kohdalle,  etsin sitten lautoja tontilta ja sain kuin sain itselleni oivan työtason.
Kuvassa tutkin entistä ikkunaa joka oli eristetty styroksilla - kulmasta oli reilu pala poissa, noin 30x30 cm. Olivat ampiaiset tai mehiläiset keränneet siitä styroksista materiaalia pesän rakennus hommiin.
Ampiaisten ja mehiläisten jälkiä
Voit suurentaa kuvaa klikkaamalla sitä
Eristeistä päätellen - eli sanomalehdistä, tämä oli tehty 1960.
Yllä valokuva siitä touhusta. Kummankin yhdyskunnan entisiä pesiä löytyi ja myös uusia - kun tuhosin niitä uusia, siitä ne eivät oikein tykänneet kun huomasivat niiden kadonneet. Mehiläiset vain pörräsivät ympäriinsä ja ihmettelivät - ampiaiset vuorostaan tekivat kami-kaze hyökkäyksiä minuun.

Vanhojen eristeiden poisto osoittautui työlääksi kuten vanhan katon "lipan" poisto ym.  Siinä jouduin käyttämään myös puukkosahaa kattopellin leikkaamiseen.

Lopulta minulla oli 4x5, eli noin 50x125 patikka paikalla, puolet  pituudesta mitä tarvitsen. siitä tulee vielä pieni ongelma. Ne on 3.9 m pitkiä ja niiden pitää olla vähintään 4 metriä korjauspala, ja se tulee tietenkin vain ja ainoastaan keskelle.  Sen alle tulevat sirten tietenkin aika monta "runkotolppaa", korkeus noin 85 cm.  Niin ja sen alle noin 2.6 metrin runkotolpat. Eli tuki lattialankun ja em väliin.
Sen päälle tulee sitten tuo reilut 8 metriä pitkä yhtenäinen kertopuu, paksuus 45 milliä ja leveys muistaakseni tuollaiset 270 mm.
Kun asensin noita kattovasoja sain siitä kokeilun kautta kulman jolla leikkaan katon palkin päädystä, vasoista palan pois, sellaisen kolmiopalan. Silloin sen pääty on suoraan sitä 8 metrin palkin syrjää vasten.
Kun se on tehty tulee vielä toinen samanlainen vasa, 200 mm leveä sen päälle mutta reilut puoli metriä pidempi. Kussakin käytän avuksi naulaus kenkiä ja sen sellaisia - ja pitkiä, vasaroitavia nauloja.

Ja, kun se on tehty pääsen asentamaan aluskatteen jne. ja lopulta kattopellit.

Siellä se on ja odottaa asennusta
Tuo reilut 8 metriä pitkä, 45 mm paksu ja 270 mm leveä kertopuu. Se oli se viimeinen homma jonka tänään tein, eukon kanssa.
Kannettiin "tökkien" varastopaikalta uuden osan sivuun. Eukolla oli  - luonnollisesti vaikeuksia sen kanssa. Tyttö kun painaa alle 50 kg ja kantaa miltei oman painonsa verran tavaraa! Matkaa noin 30 metriä. Edellisen vastaavan kantamiseen pyysin naapurin Matin - se oli hänelle kova ponnistus vaikka matkaa oli vain kolmannes!
Mutta eukkoni teki sen! Se jos mikä olisi pitänyt saada videolle!!!

Vaikka olin jo aika lailla poikki ajattelin että en saamari sitä sinne huomenna nosta! Siis ylös.
Joten - ei kun menoxi ja sain kuin sain sen toisen pään ylös rakentamalleni telineelle ja sitten vain toinen pää kuvassa olevan seinän yläsidepuun päälle. En nyt kuvaile miten - mutta sinne se vain meni!

Siihen loppu tämän päivän hommat - enkä olisi sen jälkeen jaksanut nostaa edes kaljakoria ylös. Eukko katsoi minua huolestuneesti ja käski istua alas - naamani kun oli kuulema aika punainen - sanoin että se väri heijastuu hänen takista - ei heijastunut kun hänellä ei silloin sitä punaista takkia ollut päällä.
Nuorempana - vain muutama vuosi sitten moinen juttu ei olisi ollut yhtikäs mitään - ja paljon helpompi juttu. Nyt piti, on pakko tunnustaa että tämä Tonttu alkaa olemaan aika lailla Ukko iässä. :-(
Mutta - kyllä sitä voimaa löytyy ainakin hetkittäin :-)

Kävin sitten suihkussa, vaihdoin vaatteet ja poikkesin Kirkolla - eli Juvalla noin 30 km päässä ostoksilla.
Se Viski pullo jäi nyt odottamaan minua sinne - haen sen sitten kun pellit on katon päällä.
Alakuva - hieman kauempaa otettuna.
Alkukesäällä, viimeistään juhannuksen jälkeen maisemat ovat aivan toiset.
Pressujen alla on vielä rakennusmateriaaleja - ei kauaa.

PS. Kerrankin "Luoja(ni) siunaa" touhujani oikealla säällä! Miljoona kiitosta siitä :-D

2 kommenttia:

 1. Ikä hitusen hidastaa toimintaa, muttei tee toimintakyvyttömäksi.
  ... piti paikata kupuksen siroa 48 tässä välissä (potkaisi kuumeessa jalan ollessa väärässä asenossa liukuvaa roskistasoa.)
  Kyllä sinun rouva on melkoinen hanslankari. Pidähän hänelle suloinen puhe tulevissa harjakaisissa!
  Ajatus katkesi tyystin, kun kävin pössäyttämässä henksut kuopuksen sikarista ... eli analysoimassa miltä se maistuu/aromi tms mitä sikarin pössäyttälijät sitten arvostavatkin.
  Mielestäni mokkainen kreemi hivenen
  lontoonrakeen kuorelta.
  kuopus on kokki ja ei ole eka kerta, kun joudun/ pääsen analysoimaan makua/tuoksua oli kyseessä karamellisoidut sipulit tahi sikarit XD tahi jotain muuta herkullista.
  Namu unia!

  VastaaPoista
 2. On se meidän eukko melkoinen Ukko-Tontun muori - voimaa piisaa vaikka ei uskoisi kuin kevyeksi keijukaiseksi - koon puolesta...

  Toki tuo "hanslankari" on mitä harvoin näkee - kykkii eri puolilla tonttia olevissa puutarha jutuisa kuin västäräkki - toki se herää todellisuuteen kun vihellän pari kertaa tosi kovaa - jos ei hän niin sitten koiramme Viki.

  Mitä karamelliin tulee - niin meillä on aina jotain sellaista makeaa TV huoneessa - toki valikoidusti koska olen allerginen, tosi pahasti monelle keinojutulle.

  VastaaPoista