perjantai 5. lokakuuta 2012

Elektroniikka laitteiden ikä, eli kestävyys

Olen harmissani miten eri elektroniikan laitteiden kestävyys on niin mahdottoman rajallinen.
Aikoinaan ostamani digiboksi - kun muutimme maalle kesti sen 2 vuotta ja sitten ostin tallentavan digiboksin, pari vuotta sitten. Inverto K-Kaupan Citymarketista.

Se osoitti heti alkuun ei toivottuja ominaisuuksia, joten se meni huoltoon ja tilalle tuli täysin uusi. Nyt se on ilmaissut itseään toistuvasti, kiihtyvässä tahdissa että olisi aika vaihtaa uuteen. Kuvavirta pätkii useammin ja useammin.
Se on meidän keittiön TV laitteessa, toisessa TV laitteessa ei ole ongelmia joten kyse ei ole lähteyksestä. Uuuta ei tule - digi boksia - on sitten aika katsoa uutta pientä TV laitetta kyökkiin, ellen kytke Elgatoa iMac´kiini.

Se että ne kestää vain "pari vuotta"? No, Apple ei ole sen parempi tai huonompi. 2008 ostin MacBook Pro, 17 tuumaisen ja ennen kahta vuotta se oli jo nk. entinen. Toimii vielä, joten kuten. Sen hinta oli reilut 2000 euroa mutta sain sen Varimportin kautta (vakio asiakas) reilusti "poistohintaan". Se oli minun kallein investointi kun laskee päivä hinnan käyttö iälle - kun unohdetaan autot.

Uudet energialamput simahtavat tuon tuosta, samaten ne valot joissa on liiketunnistin - valo toimii kun kytkee päälle  vaan tunnistin on mitä on - mykkänä paikallaan kuten passiivi kansanedustaja eduskunnassa paikallaan.

Halvemmat sähköiset työkalut kestävät joskus paremmin kuin nk. kalliit ammattilaisten vehkeet. Makita porakoneiden akut simahtavat vuoden kahden sisällä ja kun uusi Makita tulee markkinoille - kone on 100% identtinen edeltäjään, paitsi akun osalta. Uusi akku maksaa sen mitä uusi kone kahdella akulla.
Saan vaihtaa niitä koneita vajaan kahden vuoden välein.
Samaten printterit - pari vuotta ja on aika vaihtaa uuteen kun se ei enää oikein toimi. Nyt varmaan iPhone 4 puhelimeni lakkaa toimimasta kun sen ikä on tuon pari vuotta.

Minusta tuntuu että kaikki on tehty kestämään sen "kaksi vuotta" - joko ohjelmallisesti tai muuten vain teknisesti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti