maanantai 8. lokakuuta 2012

Sähkömiesten taidot, ja ostetut laitteet käryää

Luin yhden muutamasta rakentaja blogista joita seuraan - ihan sattuman kautta ottamana - jo vuoden ajalta yhtä ja toista.
Nyt oleva, jota luin, kirjoitti kun he pääsivät vihdoin ja viimein uuteen kotiin niin tietyt sähkölaitteet kuten astianpesukone ja hella kärähtivät. Sähkömies oli tehnyt kytkennät väärin.

Olen itse tehnyt niitä kytkentöjä lukuisia kertoja - heikkovirrasta voimavirtaan ja saanut aikoinaan alan parhaimmiston osaajien työ opastusta miten eri kytkentöjä ja liitoksia tehdään, mm. "öljykaapelista" nykyiseen.

Oma taustani on nk. heikkovirta ja mittaustekniikka "mittaus tekniikka" - joka nykyään tunnetaan paremmin ilmaisulla elektroniikka, ja siihen liittyi aina korkea jännite joka tuli kyetä hallitsemaan ja ohjaamaan jotta alemman tason jutut eivät kärähtäneet.
Ennen kuin valmistuin nk. Insinööriksi Lundin (Ruotsi) yliopistosta lopetin opinnot - mutta en lopettanut alan töitä.

Ja se nyt se mitä kirjoitin siihen blogiin.

"- Mitä niihin "luvallistettuihin" asentajiin tulee, sähkömies, putkiasentaja, ilmastoinnin asentaja niin se on ihan - sanon suoraan - perseestä.

Luvat on yrityksellä - ja siinäkin esimerkiksi yhdellä henkilöllä ja sitten töitä tekee kuka tekee - monesti ulkomaalainen - kuten "MAROKOSTA" - kuten pojalleni ja pieleen meni ja vesivaurio.
Opastin omistajaa miten nämä kytkennät tehdään - sanoen aluksi että laskua ei makseta tehdystä työstä ja lisätyö laskutetaan heiltä.Onnettomat tunarit tekevät työn tietämättä mitä tekevät - jonkun pitäisi valvoa - kukan ei valvo.


Mutta minä, jolla ei ole enää voimassa olevia lupia, koulutettu nuoruudessa, vuosien kokemus en saa tehdä muuta kuin vaihtaa lampun - toki - teen kaikki asennukset, sähkö, putki ja ilmastointi, myös ilmanvaihtopumpun - toki "ammattilaisten valvonnassa" - eli he laittavat puumerkin paperiin.
Syy - tietävät että osaan asian - ja oikein.PS Sähköjuttuun. MINÄ SAAN suunnitella sähköasennuksen - työohjeet ym - se on OK - mutta en itse saa asentaa - mutta esimerkiksi Virolainen - minkä lie firman palkkalistoilla oleva saa sen tehdä sen tietämättä mitään Suomen spekseistä - eikä osaa edes lukea piirustuksia - se on OK.PS. Toiseen: Uskon miten hienoa se on muuttaa johonkin uuteen. Minulla on omassa blogissani huomenna jotain vastaavaa - mutta massiivisesti pienemmässä mittakaavassa, niitä pieniä kun on ollut jo rutosti - mutta tämä ei himmennä mitään edellistä :-) -"

PITÄÄ VIELÄ LISÄTÄ YKSI JUTTU.
Täällä Mikkelin seudulla oli Sähkö yhtiöillä ongelmia myrskyjen jälkeen.
Asentajia tuli sitten Virosta - ja ne eivät tienneet mistään mitään -- siis kaapelit niiden värien kautta.
Kytkivät ja sitten alkoi räiskymään taloissa kun sähköt kytkettiin päälle - ja taisi jokunen tuli palokin tulla.
Etelä-Savon Sähköyhtiö minimoi jutuin olemattomaksi virheeksi... media huomio pois ja maksoivat vahingot.
Asentaja oli täysin pätemätön - vai miten se sanotaan - kyvytön, osaamaton, onneton näihin hommiin suomessa. Eikä alkeellisinta tietoa itse sähköstä ja sen asentamisesta - mutta kun sitä työtä saa niin halvalla Virosta ja muualta.

He eivät saa siitä sakkoja saa! Mutta jos minä asennan väärän kaltaisen piuhan väärään paikkaan - eli muun kuin roikan saan sakot - voin jopa joutua linnaan, eli vankilaan!

3 kommenttia:

 1. Apua, nyt pitää kyllä sen verran oikaista, että meidän sähkömiehessä ei ole minkään valtakunnon moitittavaa. Inhimillinen virhe, joita voi sattua kelle tahansa. Ja ilmeisesti se ei nyt ollu ihan noin yksin kertainen kuin pelkkä kytkentävirhe.. Mutta meidän sähkäriä kyllä suosittelen ehdottomasti muillekin. On saanut siististä ja hyvästä työstä kehuja muilta ammattilaisilta. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuten se on, niin hyvää sähkäriä ei ole ettei joskus mene piuhat ristiin :-)
   Itse olen kohdannut toistuvasti se ei toivotun tilanteen kun ostamani, jopa laatu nimen tuotteet ovat jo tehtaalta susia. Muutama rasia on kärähtänyt ihan itsestään, josta olen kirjoittanut valokuvilla, kuten ilmalämpöpumpun seinärasiasta.

   Poista
  2. Se olikin Sisäyksikön tulppa joka kärähti
   http://ukko-tonttu.blogspot.fi/2012/02/paineventtiilit-kovilla.html

   Poista